Prima pagină » O PERSONALITATE PE ZI: Actorul şi producătorul Russell Crowe

O PERSONALITATE PE ZI: Actorul şi producătorul Russell Crowe

de Roboțelul @ iDOR.info
o-personalitate-pe-zi:-actorul-si-producatorul-russell-crowe

Actorul, producătorul şi regizorul Russell Ira Crowe, pe numele său complet, s-a născut la 7 aprilie 1964, la Wellington, Noua Zeelandă, ambii săi părinţi lucrau la servicii auxiliare pe platourile de filmare, iar bunicul său pe linie maternă, Stanley Wemyss, a fost operator cameraman în industria de film, potrivit https://www.imdb.com.

Familia lui Russell Crowe s-a mutat în Australia când acesta era încă mic, stabilindu-se la Sydney, iar Russell Crowe avea să prindă pasiunea pentru actorie de la o vârstă fragedă. A început cu o participare la o emisiune de televiziune din Australia. Primele sale filme au fost ”The Crossing” (1990), ”Proof” (1991), ”Romper Stomper” (1992), care l-a făcut cunoscut în cadrul comunităţii de film din Australia şi în statele vecine, apoi a fost pelicula ”The Sum of Us” (1994), această din urmă producţie ajutându-l să devină cunoscut în lumea filmului din America.

Rolul său din pelicula ”Romper Stomper” (1992) a atras atenţia actriţei Sharon Stone care a cerut ca Russell Crowe să facă parte din distribuţia filmului ”The Quick and the Dead” (1995), în regia lui Sam Raimi, şi în care au mai jucat actori consacraţi precum Gene Hackman şi Leonardo DiCaprio, potrivit portalului de specialitate https://variety.com. Pentru că actorul era implicat în filmările la pelicula ”The Sum of Us” (1994), Sharon Stone a oprit filmările la producţia ”The Quick and the Dead” pentru ca şi actorul neozeelandez să poată participa. Acesta avea să fie primul său film american.

A jucat alături de starul Denzel Washington în pelicula thriller-sf ”Virtuosity” (1995), iar această interpretare i-a deschis şi mai mult scena industriei de la Hollywood, urmând participarea în distribuţia ”L.A. Confidential” (1997), al treilea film american al său, care i-a adus şi mai multă consacrare în rândul bazinului său de fani. Nereuşind să obţină nominalizarea la Oscar cu rolul din acest film, Russell Crowe a semnat pentru realizarea primei sale colaborări cu studiourile The Walt Disney Company, fiind vorba despre producţia ”Mystery, Alaska” (1999), conform https://www.imdb.com.

Rolul din pelicula ”The Insider” (1999) i-a adus nominalizarea la Oscar, urmând apoi superproducţia cu temă istorică ”Gladiator” (2000), în regia lui Ridley Scott, care i-a adus succesul internaţional, Russell Crowe obţinând Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal. A urmat un alt rol care i-a confirmat reputaţia internaţională şi i-a adus o nouă nominalizare la premiile Academiei Americane de Film dar şi premiul BAFTA pentru cel mai bun actor pentru pelicula ”Beautiful Mind” (2001), desemnată, la ediţia din 2022, cel mai bun film la Premiile Oscar, indică https://www.imdb.com şi https://variety.com.

Au urmat alte roluri extraordinare care au fost selectate pentru nominalizări la premii de specialitate, în peliculele precum ”Master and Commander: The Far Side of the World” (2003), ”Cinderella Man” (2005), ”3:10 to Yuma” (2007).

În ultimul deceniu, Russell Crowe s-a dedicat unor producţii orientate mai mult spre genul tradiţional, precum ”Man of Steel” (2013), ”Noah” (2014) şi ”Unhinged” (2020). Una dintre peliculele în care a jucat în acea perioadă, ”Les Misérables” (2012), a fost foarte bine primită de public şi de criticii de specialitate, obţinând nominalizarea Academiei Americane de Film pentru cea mai bună peliculă, menţioneazăhttps://variety.com. O altă peliculă apreciată prin nominalizări la premiile de profil ale industriei a fost ”The Water Diviner” (2015).

Continuă să joace, dar şi să se implice în semnarea producţiei a numeroase filme precum ”Texas” (2002), ”Robin Hood” (2010), ”Fathers and Daughters” (2015), seria televizată ”The Loudest Voice” (2019). Printre cele mai recente pelicule ale sale pentru marele ecran se numără ”Unhinged” (2020), ”Prizefighter: The Life of Jem Belcher” (2022), ”Poker Face” (2022), ”Land of Bad” (2024), ”Sleeping Dogs” (2024), potrivit portalului https://www.imdb.com.

În cariera sa în slujba cinematografiei, Russell Crowe a câştigat 37 de premii şi a primit 84 de nominalizări, potrivit https://www.imdb.com. AGERPRES/(Documentare – Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: O PERSONALITATE PE ZI: Actorul şi producătorul Russell Crowe

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google