Prima pagină » Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial mai performant decât cel uman

Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial mai performant decât cel uman

de Roboțelul @ iDOR.info
premiera-in-neurostiinta:-a-fost-inventat-creierul-artificial-mai-performant-decat-cel-uman

Sambata, 20 Aprilie 2024, ora 12:18

9760 citiri

Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial comparabil cu cel uman

Inteligență artificială / Unsplash.com

Inovațiile în inteligența artificială și neuroștiință continuă să uimească. Intel, celebrul creator de procesoare pentru calculatoare, se mândrește cu o nouă invenție: un super-procesor ce imită creierul uman.

Inovația celor de la Intel ar fi, de fapt, cel mai mare computer de acest tip, neomorfic, mai puternic decât 1.000 de cipuri de inteligență artificială (AI), mai rapid de 50 de ori decât un sistem computerizat convențional.

Sistemul cuprinde peste 1,1 miliarde de neuroni artificiali și 128 de miliarde de sinapse artificiale, distribuite pe 140.544 de nuclee de procesare. Cifrele sunt și mai șocante: mega-creierul artificial poate efectua 20 de cvadrilioane de operații pe secundă, relatează Live Science.

Studiile în acest domeniu au început de mai bine de un deceniu. Un anunț similar referitor la super-creierul Intel a fost făcut de companie și-n 2017, dar la acea vreme cercetările erau departe de a fi gata.

  • Creierul uman funcţionează pe baza unor pulsuri electrice, care permit comunicarea între neuroni.
  • Investiții masive în Occident, în AI

    Marile companii din tehnologie își orientează atenția către inteligența artificială. De exemplu, producătorul de cipuri de memorie Micron Technology urmează să primească subvenţii de 6,1 miliarde de dolari de la Departamentul pentru Comerţ al SUA, pentru susţinerea finanţării proiectelor interne de fabrici de cipuri.

    Pachetul de subvenţii, care nu este încă finalizat, va finanţa unităţi de fabricare a cipurilor din New York şi Idaho, prin intermediul legii cipuri şi ştiinţă, a declarat senatorul din New York, într-un comunicat.

    „Această investiţie federală monumentală şi istorică va impulsiona şi va propulsa Micron să dea viaţă proiectului său transformator de peste 100 de miliarde de dolari, cu patru fabrici din centrul New York-ului, creând aproximativ 50.000 de locuri de muncă”, a spus el.

    Micron plănuieşte să construiască un complex de fabrici de cipuri în New York, în următorii 20 de ani, a adăugat senatorul.

    Ştirea completează un şir de subvenţii anunţate de administraţia Biden în ultimele săptămâni, deoarece Statele Unite încearcă să reducă dependenţa de China şi Taiwan şi să-şi supraalimenteze propria producţie de cipuri, rămase în urmă.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Cine a câștigat lupta dintre un F-16 controlat de Inteligența Artificială și un pilot uman. A fost prima bătălie de acest gen

    Armata americană nu vrea să spună cine a câștigat o luptă de referință în lumea reală între un F-16 controlat de inteligența artificială și un avion cu echipaj uman, invocând…

    A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele

    Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în…




    Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

    Sursa acestei stiri: Premieră în neuroștiință: a fost inventat creierul artificial mai performant decât cel uman

    Autor/editor:

    Redacția: Redacția @ Stiri Google

    S-ar putea să-ți placă