Prima pagină » Demersuri pentru reimplementarea specialității Moașe, la UMFST

Demersuri pentru reimplementarea specialității Moașe, la UMFST

de redactia
demersuri-pentru-reimplementarea-specialitatii-moase,-la-umfst

În cea de-a doua jumătate a lunii martie a anului curent, Asociația Moașelor Independente (AMI) a organizat la Târgu Mureș o serie de cursuri în cadrul Rețelei „Grijă de mamă”, în care au fost dezătute un cumul de problematici privind situația actuală a moașelor în sistemul medical din România.

Conform unor informații furnizate de Melania Tudose, președintele AMI, au fost inițiate discuții referitoare la un potențial parteneriat al AMI cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, privind reimplementarea specialității Moașe.  „Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș a avut un astfel de program în trecutul apropiat și sperăm că, în urma unor discuții pe care dorim să le avem cu conducerea acestei universități, vom semna un parteneriat și vom elabora un plan în acest scop. Este important să ne reamintim că înființarea programelor academice de formare a moașelor a fost o condiție pentru integrarea României în Uniunea Europeană. Astfel, ca urmare a acestei condiții, 9 universități de medicină au deschis astfel de programe. Din păcate, sistemul de sănătate nu s-a aliniat cerințelor europene și nu s-a ocupat sistematic de integrarea moașelor, motiv pentru care numărul de candidați nu a fost unul sustenabil în termenii și condițiile universităților respective. Noi facem eforturi să sprijinim redeschiderea sau deschiderea și a altor programe, dar și să susținem persoanele care își doresc să devină moașe și le oferim sprijin gratuit pentru admitere: pregătire individuală sau de grup cu profesori de Biologie, acces la materialele aprobate de studiu, simulări pentru examenul de admitere, sesiuni de mentorat alături de moașe cu experiență”, a explicat Melania Tudose.

Pentru ca acest ideal să se materializeze, Melania Tudose a subliniat importanța irefutabilă a factorului decizional politic. „Ne dorim ca autoritățile din sistemul de sănătate să înțeleagă că moașa este un pion esențial în acordarea de servicii medicale pentru sănătatea reproducerii. De altfel, țările europene cu indici ideali în acest domeniu demonstrează acest fapt. Trebuie să vedem din partea autorităților mai multe acțiuni concrete pentru susținerea și dezvoltarea profesiei de moașă pentru că trebuie să readucă moașa alături de femei. Femeile din România merită o sănătate a reproducerii la fel ca femeile din Europa”, a adăugat aceasta.

Rolul moașei în sistemul medical

În accepțiunea obștească se crede că rolul moașei se oprește odată ce pruncul a fost născut. Atribuțiile reale ale unei moaște sunt însă mult mai variate și permisibile, prezența ei fiind importantă în toate etapele vieții. Despre rolul moașei în sistemul medical, Melania Tudose a afirmat următoarele: „Paleta de servicii pe care moașa poate să o ofere este una foarte variată și extinsă, începând de la consilierea și educarea tinerilor pentru sănătatea sexuală și a reproducerii, acordarea de sfaturi privind contracepția și planificarea familială, supravegherea gravidei sănătoase, susținerea de cursuri de educație antenatală și postnatală, pregătire pentru naștere și pentru rolul de părinți, supravegherea travaliului și asistarea nașterii, acordarea primelor îngrijiri nou-născutului sănătos, supraveghere și acordare de suport femeii după naștere, îngrijirea și monitorizarea copilului sănătos cel puțin în prima lună de viață și până la consilierea femeilor aflate la menopauză”, a arătat președinta AMI.

Pregătirea academică a moașei îi conferă acesteia o importanță pantagruelică. Aceasta are competența de a identifica la timp anormalitățile mamei sau nou-născutului care pot fi suspiciuni ale vreunei potențiale patologii. Din acest punct de vedere, moașa este un pion iredutabil în medicina de prevenție și în cea primară.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: Sănătate Buzoiană

Post-ul Demersuri pentru reimplementarea specialității „Moașe”, la UMFST apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Demersuri pentru reimplementarea specialității Moașe, la UMFST

Autor/editor: redactia

Redacția: Redacția @ Zi-de-Zi

S-ar putea să-ți placă

Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type