Prima pagină » Moto Buds+ review: căști Pro la jumătate de preț

Moto Buds+ review: căști Pro la jumătate de preț

de Roboțelul @ iDOR.info
moto-buds+-review:-casti-pro-la-jumatate-de-pret

Motorola încearcă de ceva vreme să facă un impact pe piața de accesorii pentru smartphone-uri, dar abia acum, cu Moto Buds+ pare că începe să se contureze și o strategie reală în spate. Acestea nu sunt doar cele mai performante căști true wireless pe care le lansează Motorola pe piață, dar sunt și primul produs rezultat din parteneriatul său cu brand-ul audio Bose, ceea ce ridică mult așteptările la capitolul calitate a sunetului.

Moto Buds+ oferă tot ce ai nevoie și nimic în plus

Moto Buds+ par să fie o combinație între capabilități premium și un preț accesibil. Practic, Motorola încearcă să ofere toate avantajele unei perechi de căști true wireless de peste 200 de euro, la un preț de puțin peste 100 de euro. Și în mare parte, reușește, chiar dacă trebuie făcute mici compromisuri pentru asta.

Cel mai mare compromis pe care Motorola îl face este atunci când vine vorba despre construcție. Cutia căștilor are un design simplu și este realizată din plastic cu textură mată. În principiu, nu este nimic în neregulă cu asta, însă am văzut material similar și pe perechi de căști mai ieftine. Totul de la felul în care se simte textura la atingere, greutatea redusă și sunetul pe care capacul îl face atunci când se închide sunt dintr-o categorie inferioară față de ceea ce vedem de la perechi de căști considerate „premium”.

Este important de menționat însă că sunt puțini utilizatori care ar plăti în plus pentru o experiență de utilizare mai „premium”, fără să primească și ceva în plus la capitolele performanță sau funcții. Adevărul este că nu prea ai ce să primești în plus de la căști mai scumpe la capitolul tehnologii sau autonomie față de ceea ce oferă Moto Buds+. Atunci când te uiți pe lista sa de specificații, acestea bifează cam totul.

Avem de a face cu căști true wireless in-ear cu difuzoare duble în fiecare cască (tweeter și woofer), anulare a zgomotului ambiental, sunet spațial 3D și încărcare wireless. Nu am găsit nimic despre rezistența la apă în lista de specificații, doar ceva numit „design care respinge apa”. Fără o certificare IPXX oficială, poate că nu este o idee bună să iei aceste căști la sală sau să le porți în ploaie puternică.

Căștile în sine au un design „standard” pentru astfel de produse. Sunt similare cu toate căștile care încă au „codițe”, oferind o suprafață tactilă în această zonă. Căștile se atașează magnetic în cutia de încărcare și au contacte de încărcare pe interior, nu în codiță, așa cum am văzut la alte modele. Cel mai apropiat model cu care le-aș putea compara ar fi OnePlus Buds Pro, care vin într-o cutie similară și au o formă foarte apropiată.

La capitolul accesorii, nu pot spune că avem parte decât de strictul necesar: dopuri din silicon de dimensiunile S și L, cele M fiind deja instalate pe căști din fabrică, alături de un cablu USB-C la USB-A. Cel mai probabil, cablul nu va fi folosit, întrucât poți încărca aceste căști fie cu oricare cablu USB-C, inclusiv cel de la telefon, fie poziționând cutia pe oricare încărcător wireless Qi sau pe un smartphone care poate încărca accesorii wireless.

Aplicația Moto Buds este simplă, însă este disponibilă doar pe Android

Configurarea este simplă, întrucât pe telefoanele cu Android și pe PC-urile cu Windows acestea sunt detectate automat. Pe telefoane ești chiar îndrumat automat să descarci aplicația Moto Buds pentru configurare. Pe telefoanele cu iOS, în schimb, Moto Buds trebuie conectate manual, din meniul Bluetooth, iar configurarea căștilor este imposibilă, întrucât nu există o aplicație pentru acest sistem de operare.

Cumva, Motorola încearcă să ne sugereze că aceste căști sunt dedicate telefoanelor sale, și secundar altor modele cu Android. Pentru că era clar că vor funcționa bine cu telefoane Motorola, am ales să le testez și pe Galaxy S24 Ultra, iar procesul de împerechere și configurare a fost extrem de simplu și intuitiv. Astfel, dacă vă fac cu ochiul căștile Moto Buds+ și aveți un telefon cu Android, dar nu unul de la Motorola, acestea vor funcționa la fel de bine, fără să renunțați la anumite funcționalități. Pe iPhone, în schimb, aș recomanda o pereche de căști care are măcar o aplicație de iOS. Este cam aceeași situație cu AirPods pe Android: funcționează, dar nu primești întreaga experiență.

De exemplu, aplicația îți permite să faci upgrade de firmware căștilor. Notificarea de update a a apărut imediat ce am intrat prima dată în aplicație. Astfel, anumite probleme software, identificate după lansarea produsului, pot fi rezolvate. De asemenea, ai posibilitatea de a configura scurtăturile la apăsare dublă, triplă sau apăsare lungă pe codița exterioară sau profilul audio, lucruri care se regăsesc exclusiv în aplicația Moto Buds.

Confort, calitatea sunetului și autonomie: trei categorii la care Moto Buds+ nu dezamăgește

Sunt trei categorii la care o pereche de căști true wireless trebuie să fie peste medie pentru a putea fi ușor de recomandat: confortul în utilizare, calitatea sunetului și autonomia. Dacă aceste trei aspecte sunt îndeplinite, toate celelalte elemente pot fi considerate „bonus”, din partea mea. Vestea bună este că Moto Buds+ nu pică la niciuna dintre aceste „probe”.

Trebuie să recunosc că am fost plăcut surprins de nivelul de confort al Moto Buds+, mai ales când alte perechi de căști semnificativ mai scumpe m-au făcut să nu le mai port după câteva sesiuni de ascultare. Realizarea de căști care să se potrivească în cât mai multe urechi este ceva complicat, dar Moto Buds+ au o formă care se așază confortabil fără să pună presiune pe cartilagii. Am ascultat câteva ore consecutive muzică și aproape că nu le simțeam în urechi.

Trebuie să recunosc că nu prea înțeleg care este asocierea cu Bose. Adică, sigur, căștile au o calitate foarte bună a sunetului, iar profilul standard care vine configurat, adică cel „plat”, sună destul de corect, fără ca anumite frecvențe să intre peste celelalte. Nu pot spune însă că am observat o caracteristică specială a sunetului. Mă gândesc că parteneriatul constă mai degrabă în construcția cu două difuzoare decât într-un profil special de sunet care să imite căștile Bose over-ear.

Dacă îți place să asculți muzică cu mult bas, aceste căști ți se vor părea, inițial destul de „cuminți”. Există profiluri pentru bas mai puternic, voci amplificate sau doar frecvențele înalte în general, iar diferența se simte, însă nu este una imensă. Nu vei simți basul la fel de puternic precum pe căștile ULT de la Sony, care sunt realizate special pentru asta, de exemplu.

Ce mi-a plăcut însă la Moto Buds+ este că ai opțiunea de a configura un profil personalizat datorită unui egalizator, deci dacă nu regăsești profilul sonor perfect între cele pre-configurate, ai libertatea de a-ți crea unul propriu. Pentru muzica pe care o ascult eu, cel cu extra bas s-a potrivit perfect. Un alt lucru care mi-a plăcut este volumul. Rareori mai întâlnesc în ultima perioadă căști in-ear cu ANC care să ofere un volum puternic la volum 100%. Majoritatea includ tehnologii de protecție ale urechilor mai agresive, dar acestea s-au descurcat de minune. De altfel, nu recomand utilizarea la 100%, eu am găsit un balans ok pe la 80% între sunet puternic și acoperirea corectă a tuturor frecvențelor și 90% pentru momentele în care doream să ascult muzică „tare”.

Atunci când vorbim despre autonomie, Motorola promite 8 ore de ascultare la o singură încărcare, însă este greu de crezut că va exista cineva care va ține aceste căști toată ziua în urechi. Probabil că nu este nici sănătos pentru urechi, nici igienic să faci asta, așa că pentru sesiuni de 2-3 ore, cam cât ar dura o călătorie cu avionul prin Europa, sau cu trenul prin țară, ar trebui să fie de ajuns autonomia lor. După cam o oră de ascultare la volum de cam 80-90%, am observat că autonomia a scăzut abia pe la 85%, cu ANC pornit. Cutia de încărcare oferă, la rândul ei încă 30 de ore de ascultare. Încărcarea căștilor se face astfel cam la 1-2 săptămâni. Dacă obișnuiești să le încarci câteva minute pe spatele telefonului sau rapid pe cablu, probabil că nu vei ajunge niciodată să le consumi complet.

La capitolul „bonusuri” aș aminti ANC-ul, care este decent, dar pe care nu am avut ocazia să îl folosesc într-un mediu care să îl pună la treabă serioasă. Nu recomand utilizarea ANC-ului pe stradă, pe unde trec mașini, dar din fericire există mod de „transparență”, care permite sunetelor să pătrundă în căști. Pentru un birou cât de cât zgomotos, aceste căști fac o treabă bună din a elimina zgomotul de fundal al ventilatoarelor din computere și al aerului condiționat. Mi-aș fi dorit să le iau pe un zbor să văd cât de bine elimină zgomotul ambiental în acele condiții, dar nu s-a ivit nicio călătorie pe perioada testării.

Despre funcția de sunet „spațial” nu voi vorbi, întrucât pe Spotify, YouTube și platformele unde consum de obicei conținut multimedia nu există optimizare pentru astfel de capabilități, ceea ce ar duce la o redare „virtuală” a efectului 3D. Atât Apple, cât și diverși alți producători tot încearcă de câțiva ani să vândă astfel de funcții drept un mare avantaj pentru clienți, însă adevărul este că fără suport din partea platformelor care redau conținutul, astfel de tehnologii nu se vor bucura de o adopție la scară mare. De altfel, nu prea există un mare avantaj ca sunetul pe care îl asculți în căști să fie strâns legat de poziția dispozitivului pe care redai conținutul. Aș prefera ca astfel de funcții să nu fie incluse dacă lipsa lor ar duce la un preț mai accesibil. Aș mai menționa și faptul că funcția Dolby Head Tracking pe Moto Buds+ funcționează exclusiv pe dispozitive Motorola, deci oricum doar o parte dintre utilizatori ar putea să o folosească chiar și dacă ar exista mai mult conținut realizat special pentru asta.

Asocierea cu Bose asigură un sunet de calitate, dar nimic care să iasă în evidență

Moto Buds+ este o pereche de căști căreia nu prea am ce să îi reproșez, însă nici nu este o pereche de căști pentru toată lumea. De exemplu, nu este pentru utilizatori de iPhone. Totodată, nu este pentru cei care vor bas puternic, sau pentru cei care sunt deranjați de design-ul căștilor cu „codiță” și vor un design mai simplu. Niciun produs nu are cum să mulțumească pe toată lumea, dar căștile Moto Buds+ ar putea fi apreciate de majoritatea celor care caută o pereche de căști performantă cu un buget de cam 700 de lei.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Moto Buds+ review: căști Pro la jumătate de preț

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă