Prima pagină » VIDEO: Prietenie româno-maghiară pe tărâmul meseriei de coșar

VIDEO: Prietenie româno-maghiară pe tărâmul meseriei de coșar

de redactia
video:-prietenie-romano-maghiara-pe-taramul-meseriei-de-cosar

La invitația Maestrului Coșar, Mircea Bălșoianu, președintele Asociației pentru Siguranța Coșului de Fum, o delegație a Asociației Hornarilor din Ungaria a poposit la Reghin în cursul săptămânii trecute  pentru un schimb de experiență. Printre popasurile făcute de coșarii din Ungaria a fost și Primăria Reghin unde au fost întâmpinați cu căldură de primarul Márk Endre.

„Am avut bucuria eu și soția mea, ambii coșari, să fim vizitați de nouă colegi de breaslă din Ungaria veniți la Reghin în cadrul unui schimb de experiență, completată cu o seară de socializare și cu vizitarea Reghinului și a frumuseților din zonă, Praid, Sovata, Corund. Am ținut neapărat să facem o vizită la Primăria Reghin. Sunt un coșar mai altfel, circul foarte mult atât în țară cât și în afară și văd ceea ce se întâmplă la nivel național, văd schimbările care sunt în țară, schimbările care sunt și în Reghin. Gândesc din punct de vedere economic legat de ce ar trebui să însemne o schimbare într-o comunitate. Văzând toate lucrurile astea, în special atunci când se întâmplă corect într-o ordine firească a lucrurilor am ținut să vin împreună cu colegii mei să strângem o mână a unui om pe care eu îl apreciez foarte mult, primarul Mark Endre”, ne-a declarat Mircea Bălșoianu, președintele Asociației pentru Siguranța Coșului de Fum.

Mircea Bălșoianu: „Suntem frații lor mai mici din punct de vedere profesional”

Legătura dintre coșarii din România și cei din Ungaria este una extrem de strânsă, aceștia din urmă fiind considerați de Mircea Bălșoianu ca fiind „frații noștri mai mari”

„Colegii de breaslă din Ungaria sunt cu mult înaintea noastră din punct de vedere al coșurilor de fum, al legislației, al siguranței. Putem  spunem că suntem frații lor mai mici din punct de vedere profesional. Ținem foarte mult aproape, ne vizităm destul de des, socializăm, mergem împreună la diferite manifestări, Ca un fapt inedit, în 2009, când noi am fost acceptați pentru prima dată în Federația Europeană a Maeștrilor Coșari, am ținut legătura pe mail cu Kocsis Attila, președintele Coșarilor din Ungaria de la acea vreme din Ungaria și în momentul în care ne-am întâlnit față în față mi-a strâns mâna și mi-a zis:  Mircea,  misiunea mea s-a îndeplinit, să pot ajuta  coșarii  din România să intre în marea familie a coșarilor din Europa. Pentru noi contează foarte mult astfel de colaborări. Toate aceste schimbări climatice pe noi cumva ne ține uniți și în partea  de educație, pe partea de prevenție, pe partea de poluare, aspect  extrem de important. Partea de traininguri, schimburile de experiență, toată pregătirea care necesită o astfel de muncă contează mult în ceea ce facem noi. Coșarul astăzi nu face numai muncă de curățire, efectiv face și muncă de informare către clientul final. Ca să-l citez pe primarul Márk Endre, așa cum sufletul trebuie să-ți fie curat, așa și coșul de fum trebuie să fie curat”, a spus Mircea Bălșoianu.

Meseria care leagă prietenii

Coșarii din Ungaria s-au declarat încântați de primirea de care au avut parte din partea colegilor de breaslă din Reghin.

„Această meserie de coșar în primul rând este recunoscută și prin faptul că leagă prietenii între oameni, între comunități, tradiție care se păstrează cu sfințenie. La fel facem și noi, prietenii noștri din România au fost în vizită la noi, ne-au invitat la rândul lor de câteva ori la ei și cu ajutorul lui Dumnezeu în acest an am reușit să ajungem la Reghin. Fiecare țară are specificul său în ceea ce privește această meserie și la aceste întâlniri internaționale se discută aceste lucruri. Este o foarte bună oportunitate ca și schimb de experiență ca unii să învețe de la ceilalți. În ce privește istoricul acestei meserii de coșar, ea a fost adusă în Ungaria pe vremea Mariei Tereza de către italieni. În ce privește asociația noastră, ea funcționează de prin 1989. În ce mă privește, practic această meserie din 1992. La întâlnirile noastre, atunci când este o zi de naștere sau o sărbătoare, suntem extrem de uniți, ne distrăm, socializăm. Ce este important ca și legătură de suflet între noi, petrecem foarte mult timp împreună și  în afara job-ului”, ne-a declarat Nagy Zsolt, reprezentantul Asociației Hornarilor din Ungaria.

Gazda întâlnirii, primarul Márk Endre s-a declarat încântat de vizita coșarilor din Ungaria, una purtătoare de noroc după cum a subliniat edilul șef al Reghinului.

„Am avut parte de o vizită inedită a coșarilor din Ungaria veniți la Reghin pentru un schimb de experiență. Mă bucur deoarece de mic copil mi-a plăcut meseria asta. Mereu i-am admirat pe cei care practică această meserie, una extrem  de importantă. Cum am spus și oaspeților din Ungaria, hornul trebuie să fie la fel de curat ca și sufletul omului pentru că vorbim de sănătatea omului, de viața și  siguranța lui. Suntem într-o  perioadă interesantă, sper ca această vizită să-mi poarte noroc în contextul viitoarelor alegeri care vor avea loc în această vară. Legat de oaspeții din Ungaria, este o echipă minunată, o echipă harnică, oameni care au muncit mult în viața lor și chiar îi  admir pentru ceea ce fac,  o meserie foarte, importantă, nobilă aș puea spune. Dacă ei nu ar fi, ne-am simți mai puțin în siguranță. Un horn trebuie să fie tot timpul curat, trebuie să fie lună și bec cum se zice. A fost o întâlnire extrem de plăcută, I-am primit cu drag și ne-am  bucurat  să putem schimba o vorbă, să socializăm. De câte ori mai vin, vor fi bineveniți de fiecare dată”, a precizat primarul Márk Endre.

Alin ZAHARIE

Post-ul VIDEO: Prietenie româno-maghiară pe tărâmul meseriei de coșar apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: VIDEO: Prietenie româno-maghiară pe tărâmul meseriei de coșar

Autor/editor: redactia

Redacția: Redacția @ Zi-de-Zi

S-ar putea să-ți placă

Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type