Prima pagină » Eugenia Popovici, actrița de excepție care a acceptat cu greu să joace în filme. Ce motiv a avut VIDEO

Eugenia Popovici, actrița de excepție care a acceptat cu greu să joace în filme. Ce motiv a avut VIDEO

de Roboțelul @ iDOR.info
eugenia-popovici,-actrita-de-exceptie-care-a-acceptat-cu-greu-sa-joace-in-filme.-ce-motiv-a-avut-video

A rămas în memoria publicului îndeosebi prin rolul Oanei din piesa „Apus de soare”, de Barbu Ştefănescu-Delavrancea. Sâmbătă s-au împlinit 37 de ani de la dispariția marii actrițe Eugenia Popovici.

Actriţă de teatru şi profesoară de artă dramatică, Eugenia Popovici a desfăşurat o prestigioasă activitate pe scena Teatrului Naţional Bucureşti căreia i-a rămas credincioasă până la sfârşitul vieţii,

Actrița de teatru Eugenia Popovici FOTO www.aarc.ro

Eugenia Popovici s-a născut la 13 august 1914, la Bucureşti. A absolvit Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti la clasa profesoarei Maria Filotti (1935) şi Facultatea de Litere şi Filozofie (1936). Studentă fiind, a jucat la Teatrul Maria Ventura rolul Poliei din „Fraţii Karamazov”, de Gaston Baty (stagiunea 1933-1934), potrivit cinemagia.ro şi aarc.ro

În 1935, la terminarea Conservatorului, a fost remarcată de directorul Naţionalului bucureştean, în rolul principal din „Vocea umană” de Jean Cocteau, fiind angajată de îndată în capitală unde a rămas până la sfârşitul activităţii. S-a impus în ochii publicului prin rolurile din „Avram lancu” de Lucian Blaga şi „Veste bună” de Mircea Ştefănescu, determinând distribuirea ei în stagiunea 1936-1937, în rolul Oanei din „Apus de soare” de Barbu Ştefănescu-Delavrancea.

A cultivat cultul cuvântului bine şi frumos rostit

Eugenia Popovici a fost profesoară de actorie (1962-1976) şi rector al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (1972-1976), cultivând la studenţii ei respectul pentru marile texte ale dramaturgiei universale şi româneşti şi cultul cuvântului bine şi frumos rostit. Legată de public, având nevoie de comunicarea vie cu acesta, a acceptat destul de greu să joace în filme. Totuşi, îi păstrează imaginea. pelicule precum: „Răsună valea” (1949), „Darclee” şi „Setea” (1960), „Anotimpuri” şi „Paşi spre lună” (1963), „De-aş fi …Harap alb” şi „Duminică la ora şase” (1965), „Steaua fără nume” (1966), „Povestea dragostei” şi „Tufă de Veneţia” (1976).

În perioada 1962-1976 a fost profesoară de actorie la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, printre studenții ei numărându-se Tora Vasilescu, Eugen Cristea, Andrei Finți. A îndeplinit în anii 1972-1976 și funcția de rector al institutului.  

 Eugenia Popovici murit pe 23 decembrie 1986, la Bucureşti. 




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Eugenia Popovici, actrița de excepție care a acceptat cu greu să joace în filme. Ce motiv a avut VIDEO

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă

Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type