Prima pagină » Fost primar din Reghin, trimis în judecată pentru achiziții de dezinfectant la suprapreț. Dezinfectantul nu era autorizat în România

Fost primar din Reghin, trimis în judecată pentru achiziții de dezinfectant la suprapreț. Dezinfectantul nu era autorizat în România

de Roboțelul @ iDOR.info
fost-primar-din-reghin,-trimis-in-judecata-pentru-achizitii-de-dezinfectant-la-suprapret.-dezinfectantul-nu-era-autorizat-in-romania

Maria Precup – fost primar al orașului Reghin – a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, într-un dosar privind achiziții suspecte în perioada pandemiei.

Ar fi cumpărat la suprapreț 3000 de litri de dezinfectant neautorizat.

În acest dosar, au mai fost trimiși în judecată 3 angajați ai primăriei și administratorul firmei de la care a fost cumpărat dezinfectantul.

În perioada aprilie-iunie 2020, primarul de la acea vreme al orașului Reghin, Maria Precup ar fi cumpărat 300 de litri de dezinfectant cu suma de peste 450.000 de lei, adică cu peste 500% mai mult decât tariful furnizorului inițial, potrivit DNA. În plus, dezinfectantul nu era autorizat la comercializare în România.

Ca să fenteze legea – care impune instituțiilor publice un prag maxim de 135.000 de lei pentru achiziții directe, fără licitație –  Maria Precup ar fi divizat comanda în 4 contracte diferite. Pentru unul dintre ele, plata s-a făcut anticipat, în condițiile în care dezinfectantul nici nu fusese achiziționat de societatea respectivă.

Primarul a fost ajutat de 3 angajați din primărie, secretara și două consiliere, trimise, de asemenea, în judecată în acest dosar, alături de reprezentantul firmei furnizoare.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Mureș.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

PRECUP MARIA la data faptei primar al municipiului Reghin, județul Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

RADOI MIRELA MINODORA, la data faptei secretar general al Primăriei municipiului Reghin, județul Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

MOLDOVAN NATALIA-RAMONA, la data faptei consilier în cadrul Biroului Achiziții Publice, Management de Proiecte din Primăria municipiul Reghin, județul Mureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– instigare la infracțiunea de fals intelectual,
– uz de fals,

SLEV CRINA – CRISTIANA, la data faptei consilier al primarului municipiului Reghin, județul Mureș, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 02.04 – 26.06.2020, inculpata Precup Maria, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat achitarea în mod nelegal către societatea omului de afaceri, trimis în judecata în prezenta cauză, a sumei totale de 456.960 lei (TVA inclus), ce reprezintă contravaloarea unei cantități de 3.000 litri dezinfectant de mâini, care nu era autorizat la comercializare în România și care ar fi fost achiziționat la un preț cu 545% mai mare decât prețul furnizorului inițial.
De precizat este faptul că nici la momentul emiterii prezentului rechizitoriu nu exista vreun site în limba rămână pe care să figureze dezinfectantul de mâini respectiv cu eticheta în limba română, cu traducerea compoziției chimice și a modului de utilizare.
Concret, pentru a „ocoli” prevederile legale care impuneau instituțiilor publice un prag de 135.060 lei până la care autoritatea contractantă putea achiziționa direct produse și servicii, inculpata ar fi divizat comanda în patru contracte distincte.
În cazul unuia dintre ele ar fi și achitat anticipat comanda, în condițiile în care cantitatea de dezinfectant nici nu fusese achiziționată de societatea comercială a omului de afaceri, trimis în judecata în prezenta cauză.
O parte din documentele (patru referate de necesitate) care ar fi stat la baza achiziției cantității de dezinfectant, menționată mai sus, ar fi fost întocmite și antedatate de către Moldovan-Verdeș Adrian-Ioan, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Protecție Civilă din cadrul primăriei municipiului Reghin, județul Mureș, la instigarea inculpatei Moldovan Natalia-Ramona.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Primăria municipiul Reghin s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, la data de 03 noiembrie 2022, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul MOLDOVAN-VERDEȘ ADRIAN-IOAN, pentru săvârșirea a patru infracțiuni de fals intelectual.
În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– un an și patru luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Mureș.
Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Fost primar din Reghin, trimis în judecată pentru achiziții de dezinfectant la suprapreț. Dezinfectantul nu era autorizat în România

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Digi24

Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type