Prima pagină » Care este animalul?

Care este animalul?

de Roboțelul @ iDOR.info
care-este-animalul?

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

În Central London, astăzi și mâine se organizează „The Big Woof” – festival dedicat câinilor și stăpânilor lor umanoizi, de Ziua Internațională a Câinelui. Ținute vestimentare noi, accesorii, spectacole, zonă de wellness, de distracție și cele mai recent apărute pe piață dog treats, totul pentru ei…

România. Mașina mea rulează pe un drum județean. Sunt cu gândul la știrea de mai sus și încerc să o diger. Încerc să nu privesc decât înainte, altfel, știu ce mă așteaptă. Ce m-a așteptat de fapt, în fiecare călătorie pe vreun drum județean, ca să nu mai spun comunal. O imagine dezolantă cu atâția câini aruncați, ai nimănui, fară perspectivă, poate decât cea a morții.

Trebuie să recunoști, dragă cititorule, că am trăit împreună atâtea episoade de acest gen. Am trecut impasibili mai departe. Unii din noi au făcut un cât de mic bine. Am văzut câini aruncați cu sacul, am văzut cățele cu pui abandonați și m-am întrebat de fiecare dată, de ce… în timp, am găsit răspunsul pe care nu mi l-aș fi dorit.

În primul rând, conștiința românului de a îngriji un animal. Conștiința acelui român care, dincolo de rele tratamente, preferă să își bea ultimii bani la crâșma din sat în loc să sterilizeze un câine. Acel român care atunci când se vede depășit de situație, aruncă puii la margini de drumuri sau păduri, fără nicio tresărire.

Apoi, politicile publice ale statului român. A eșuat el, micul nostru stat, în multe dintre domeniile esențiale, acesta fiind unul în care se pare că e impotent de-a binelea. Am parcurs, rând cu rând, Legea 205/2004 actualizată și îți mărturisesc, dragă cititorule, că n-am mai râs atât de amar demult. Textul de lege, în sine, creează o lume idilică, în care fiecare animal din România poate avea un festival propriu al lui, în curtea stăpânului său, fiind celebrat în fiacare zi cum se cuvine.

Realitatea? – adăposturi pline, serviciile de protecție a animalelor, ineficiente.

Nici nu vreau să mă gândesc la alte țări și la felul în care își prețuiesc cel mai bun prieten al omului. Trebuie să fac o depășire. Privesc în stânga. Uit de depășire pentru că tocmai am văzut trei suflete la margine de drum. Probabil aruncate de un stăpân iresponsabil. Ce ființe superioare suntem! Parcă așa e vorba, nu?

PS. La mulți ani, dragul meu prieten, și iartă-ne că am eșuat și de data asta!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Subiecte din acest articol


Îți recomandăm

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult

Casa Verde Fotovoltaice

„Părinții mei nu au depus absolut nicio presiune pe mine, au zis să încerc, deși nu sunt șanse, dar că am regreta dacă nu vom încerca. Mama este racordată la tehnologie, îmi spunea că poate depune și singură de pe telefon, dar poate că sunt eu mai rapidă”, povestește Aura. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Claudiu Pândaru -

O interdicție privind zborurile interne pe distanțe scurte, în cazurile în care călătoria poate fi efectuată în două ore și jumătate cu trenul, a fost promulgată săptămâna aceasta, în Franța. Aceasta este esența știrii.

Citește mai mult

Factura pentru energie. Ce plătești și cui

Facturile de energie electrică sau gaze naturale sunt complexe, deoarece conțin informații specifice despre tot parcursul energiei, de la locul de producție, până la locul de consum. Motivul pentru care avem toate aceste informații pe factură este transparența. Astfel, fiecare client final poate vedea câți bani merg către cine.

Citește mai mult

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Care este animalul?

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google