Prima pagină » Dispar mașinile clasice? Prima baterie super-rapidă din lume, autonomie de 400 km după 10 minute de încărcare | VIDEO

Dispar mașinile clasice? Prima baterie super-rapidă din lume, autonomie de 400 km după 10 minute de încărcare | VIDEO

de Roboțelul @ iDOR.info
dispar-masinile-clasice?-prima-baterie-super-rapida-din-lume,-autonomie-de-400-km-dupa-10-minute-de-incarcare-|-video

În lumea tech, inovațiile nu încetează să ne uimească. Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) a prezentat o baterie revoluționară pentru mașinile electrice. Imaginează-ți cum ar fi să conduci 400 km cu o simplă încărcare de 10 minute!

Citește și: Gigantul chinez al mașinilor electrice declară război rivalilor occidentali: China trebuie să „demoleze vechile legende“

În cursa către un viitor mai verde și mai sustenabil, industria automobilelor electrice s-a confruntat cu multe obstacole. Printre acestea, îngrijorarea în privința autonomiei, dar și a  timpul de încărcare a bateriilor. Cum credeți că ar arăta lumea în care un vehicul electric poate fi încărcat în timpul unei scurte pauze de cafea și poate parcurge sute de kilometri? Ei bine, acest viitor nu este atât de îndepărtat pe cât credem, iar asta datorită companiei chinezești CATL.

CATL: Pionierul Bateriilor Super-Rapide

Compania chineză Contemporary Amperex Technology Limited (CATL), cel mai mare producător mondial de baterii, a adus în prim-plan o inovație revoluționară: prima baterie cu „încărcare super rapidă”.

Această baterie promite o autonomie impresionantă de 400 km după o încărcare de doar 10 minute, adică echivalentul a aproximativ patru ore de conducere pentru majoritatea șoferilor, obținute în timpul unei scurte pauze.

Citește și: Piața auto în 2023: Care au fost cele mai vândute modele electrice

Ce face această baterie atât de specială?

Această formulă inovatoare permite o conductivitate mai mare, ceea ce se înseamnă încărcări mai rapide și eficiență ridicată. Este esențial să înțelegem că, în lumea tehnologiei bateriilor, o astfel de descoperire poate redefini întreaga piață a vehiculelor electrice.

Vehiculele electrice (VE) au cunoscut o ascensiune fulminantă în ultimul deceniu. Cu toate acestea, pentru mulți consumatori potențiali, teama de a rămâne fără energie și fără o sursă de încărcare a reprezentat mereu un dezavantaj major. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care multe persoane au ales să rămână la vehiculele cu combustibil clasic.

Totuși, cu acest nou tip de baterie, bariera anxietății legate de autonomie poate fi în sfârșit înlăturată. Dr. Wu Kai, cercetătorul șef de la CATL, subliniază că tehnologia bateriilor pentru VE trebuie să evolueze pentru a satisface cerințele consumatorilor și pentru a rămâne la curent cu tendințele globale.

Majoritatea producătorilor de automobile și-au stabilit ca obiectiv eliminarea completă a mașinilor cu motoare cu combustie internă până în 2040, iar estimările AIE (n.r. International Energy Agency) sugerează că vânzările de automobile electrice vor depăși vânzările de automobile alimentate cu combustibili fosili în următorii 15 ani, deși progresele în materie de baterii ar putea reduce și mai mult acest interval de timp.

CATL: un gigant în industria bateriilor electrice, în creștere

În 2022, CATL a fabricat mai multe baterii litiu-ion decât oricare dintre concurenții săi, ceea ce demonstrează puterea și impactul său în industrie. Și, deși planurile specifice de distribuție nu au fost dezvăluite, având în vedere relațiile sale cu giganți auto precum BMW, Tesla și Volkswagen, se poate aștepta ca aceste baterii revoluționare să apară în unele dintre cele mai populare VE într-un viitor apropiat.

Trăim într-o perioadă palpitantă de inovație și progres tehnologic

Cu introducerea bateriilor super-rapide de la CATL, orizontul transportului electric este mai luminos ca niciodată. Pe măsură ce ne îndreptăm spre o lume în care vehiculele cu combustibil vor fi eliminate, inovații de acest tip nu numai că accelerează tranzitul, dar îl și simplifică, făcând vehiculele electrice o opțiune evidentă și viabilă pentru toți.

În timp ce industria VE continuă să crească și să se dezvolte, este esențial să privim inovațiile ca aceasta nu numai ca o soluție la provocările curente, ci și ca o fereastră către un viitor în care mobilitatea durabilă nu este doar o posibilitate, ci o realitate obișnuită.

Interzicerea vânzărilor mașinilor pe benzină și diesel din 2035: Tot ce trebuie să știți

Din 2035, pe străzile Europei vor circula doar autovehicule cu zero emisii. UE aspiră la un mediu fără poluare, cu o ambiție clară de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Pentru a realiza acest lucru, transportul rutier, care reprezintă o cincime din emisiile totale de CO2 ale blocului, este sub atenție. Planul este de a reduce emisiile de la autoturisme cu 55% și de la camionete cu 50% până în 2030, având ca țintă vânzări exclusiv de autovehicule cu emisii zero până în 2035.

Parlamentarul olandez Jan Huitema (Renew), autorul raportului privind revizuirea standardelor UE de CO2 pentru mașini noi și camionete, a vorbit despre ce semnifică acest lucru, într-un interviu, în 2022, scrie europarl.europa.eu.

Autovehiculele pe care le dețineți acum nu vor fi afectate de aceste reguli noi. Aceasta înseamnă că dacă dețineți sau cumpărați un vehicul cu motor termic, puteți să-l conduceți pentru întreaga sa durată de viață. Cu toate acestea, având în vedere că durata de viață a unei mașini este în medie de 15 ani, inițiativa din 2035 este esențială pentru a garanta că în 2050 emisiile sunt reduse la zero.

Mașinile pe benzină și diesel vor putea fi în continuare tranzacționate. Cu toate acestea, cu trecerea timpului, costurile asociate cu aceste mașini – de la combustibil la asigurări – s-ar putea să crească.

Viitorul aparține mașinilor electrice datorită costurilor lor totale mai mici.  Așadar, se așteaptă ca, pe măsură ce industria evoluează și competiția crește, prețurile mașinilor electrice să scadă, făcându-le mai accesibile unui public mai larg. Pe lângă ace

În ceea ce privește deșeurile, UE are deja în vizor această problemă, având planuri pentru a introduce regulamente care să se asigure că bateriile sunt produse și reciclate într-un mod sustenabil.

Producătorii de autoturisme se concentrează pe crearea de vehicule cu o autonomie mai mare, iar UE este deja pe drumul de a asigura o infrastructură de încărcare extinsă și accesibilă.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Dispar mașinile clasice? Prima baterie super-rapidă din lume, autonomie de 400 km după 10 minute de încărcare | VIDEO

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google