Prima pagină » Explicațiile WEF: Cât de mult sunt afectate corporațiile americane de retrogradarea ratingului suveran al SUA

Explicațiile WEF: Cât de mult sunt afectate corporațiile americane de retrogradarea ratingului suveran al SUA

de Roboțelul @ iDOR.info
explicatiile-wef:-cat-de-mult-sunt-afectate-corporatiile-americane-de-retrogradarea-ratingului-suveran-al-sua

Miercuri, 23 August 2023, ora 14:09

1389 citiri

La începutul lunii august, Fitch Ratings, o firmă lider de rating de credit, a retrogradat scorul de credit pe termen lung al guvernului SUA.

Deși Fitch a precizat că nu va declanșa acțiuni de rating negative pentru corporațiile nefinanciare din SUA, retrogradarea poate avea un impact asupra economiei și investitorilor.

Andre Belelieu, șef în cadrul Forumului Economic Mondial (World Economic Forum – WEF) pentru Industria Serviciilor Financiare, arată că este totuși puțin probabil să se producă perturbări pe scară largă.

Bonitatea guvernului american, sub lupă

Un rating de credit suveran este o judecată independentă asupra nivelului de bonitate pentru o țară.

Fitch Ratings a argumentat scăderea ușoară a scorului de credit al SUA printr-o ”deteriorare constantă a standardelor de guvernanță” în ultimele decenii în chestiuni fiscale și de datorii, printre altele.

Guvernul SUA s-a opus acestei decizii, Casa Albă emițând o declarație în care a exprimat un dezacord puternic, iar secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că retrogradarea a fost ”arbitrară și bazată pe date învechite”.

Firmele private de rating de credit suverane operează în întreaga lume. Cu toate acestea, trei agenții sunt considerate a fi cele mai semnificative: Fitch Ratings, Moody‘s Services și S&P Global Ratings.

Agențiile de rating iau în considerare o serie de factori atunci când evaluează bonitatea unui guvern.

Acești indicatori includ, printre altele, nivelul datoriei publice, venitul pe cap de locuitor, creșterea PIB-ului, stabilitatea instituțiilor financiare, inflația și istoricul de nerambursare.

În ceea ce privește scăderea ratingului de credit pe termen lung al SUA, Fitch a explicat: ”confruntările politice repetate pe limita datoriei și rezoluțiile de ultim moment au erodat încrederea în managementul fiscal”.

Sectorul privat nefinanciar, fără probleme

Ratingurile de credit suverane sunt separate de evaluările făcute asupra bonității sectorului privat și de alți indicatori ai stabilității guvernamentale și ai sănătății economice.

”Reducerea ratingului de credit al SUA poate avea un impact ușor asupra economiei și investitorilor, dar este puțin probabil să provoace perturbări pe scară largă sau să schimbe statutul trezoreriei americane ca investiție sigură”, arată Andre Belelieu, șeful Forumului Economic Mondial pentru Industria Serviciilor Financiare.

”Merită monitorizat pe termen lung faptul că Fitch a invocat același motiv – tensiunile politice de la Washington – ca și S&P când a retrogradat SUA în 2011”, a mai declarat Belelieu. ”Este o dinamică ce nu se va îmbunătăți în viitorul apropiat.”, crede reprezentantul Forumului Economic Mondial.

Retrogradarea guvernului american operată de Fitch Ratings nu a afectat însă evaluarea agenției asupra mediului corporativ din SUA.

Mișcarea ”nu va declanșa acțiuni de rating negative pentru corporațiile nefinanciare din SUA, deoarece nu există legături directe cu ratingul suveran”, a explicat Fitch Ratings.

Avertisment grav al BNR: România are un model de dezvoltare economică ineficient!

Datoria publică crește mai repede decât venitul național și decât avuția totală, ceea ce reliefează un model de creștere economică ineficient. Iar motivele pentru care România…

Comisia Europeană pregătește scumpirea certificatelor de carbon cu 65%. Susține că implicațiile sunt minore în zona inflației

Comisia Europeană pregătește o scumpire semnificativă a certificatelor de carbon, precum și extinderea domeniilor de activitate în care acestea se vor aplica. Banca Centrală Europeană…




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Explicațiile WEF: Cât de mult sunt afectate corporațiile americane de retrogradarea ratingului suveran al SUA

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google