Prima pagină » Am testat Kingston XS1000 – Un SSD extern compact și ușor, cu o capacitate de 2 TB, pentru stocare și transferuri rapide de fișiere între dispozitive

Am testat Kingston XS1000 – Un SSD extern compact și ușor, cu o capacitate de 2 TB, pentru stocare și transferuri rapide de fișiere între dispozitive

de Roboțelul @ iDOR.info
am-testat-kingston-xs1000-–-un-ssd-extern-compact-si-usor,-cu-o-capacitate-de-2-tb,-pentru-stocare-si-transferuri-rapide-de-fisiere-intre-dispozitive

Au avansat destul de mult mediile de stocare în ultimii ani. În urmă cu 15-20 de ani aveam stick-uri USB de 2-4 GB pe care le foloseam pentru a încărca muzică, filme, poate chiar jocuri, iar hard disk-urile din PC-uri cu greu ajungeau la 40-80 GB. Ei bine, acum au apărut pe piață tot felul de soluții moderne, compacte, cu capacități de stocare ridicate. O astfel de soluție am testat și eu. 

Proaspăt lansat pe piața din România, a ajuns pe masa mea de teste SSD-ul compact Kingston XS1000. Lungimea sa e mai mică decât a unui card de credit, vine cu interfață USB-C și oferă o capacitate de stocare generoasă, de 2 TB. L-am testat în ultimele zile și acum a venit momentul să vă prezint și câteva impresii. Mai jos am toate detaliile!

Unboxing / Design

Este un produs mic din punct de vedere al dimensiunilor, deci a sosit într-o cutie la fel de compactă. Pe baza informațiilor aflate pe aceasta aflăm că avem de-a face cu un model ce oferă 2 TB de stocare, cu port USB Type-C 3.2 Gen 2, oferind viteze de transfer de până la 1050 MB/s. În pachet găsim un cablu USB-C la USB-A. Mă surpinde puțin, recunosc, mă așteptam să primim unul USB-C la USB-C.

Kingston XS1000 este un SSD extern compact, fabricat din aluminiu și policarbonat ici-colo (pe margini). Cântărește doar 28.7 grame și măsoară 69.54 x 32.58 mm, având o talie de 13.5 mm. Lângă portul USB-C aflat la unul dintre capete apare și un LED de stare care se va aprinde în momentul în care conectăm SSD-ul la PC / laptop. 

Specificații Kingston XS1000

  • Interfață: USB-C 3.2 Gen 2
  • Viteze: Până la 1.050 MB/s la citire, 1.000 MB/s la scriere
  • Capacitate memorie: 1 TB / 2 TB
  • Greutate: 28.7 grame
  • Construcție: metal + plastic
  • Temperatură de operare: 0-40°C
  • Compatibil cu: Windows 10, Windows 11, macOS, Linux, ChromeOS, Android, iOS / iPadOS
  • Garanție/Suport: Garanție limitată de 5 ani cu suport tehnic gratuit

Performanță

Am mai abordat subiectul în trecut, dar este necesar să discutăm puțin despre standardele USB înainte de a vă dezvălui vitezele obținute de mine. E important de menționat modul în care funcționează schema de nomenclatura a standardelor USB. Organizația care se află în spatele schemelor de denumire ale acestora se numește USB Implementors Forums (USB-IF)

Kingston XS1000 este un SSD portabil ce aduce un port USB-C 3.2, vitezele maxime de transfer ajungând până la 1050 MB/s (scriere / citire). Totuși, pentru a ajunge la aceste viteze vei avea nevoie și de un dispozitiv compatibil, cu port USB-A 3.1 în acest caz. Acea variantă poate susține viteze de până la 1250 MB/s, de două ori mai mari decât în cazul USB 3.0.

Eu folosesc un laptop ceva mai vechi, ce are port USB-A 3.0, astfel că maximul pe care l-aș putea obține ar fi de 625 MB/s. Majoritatea laptopurilor și PC-urilor din zilele noastre beneficiază totuși de standarde ceva mai noi, deci viteza se va apropia cu siguranță de cei 1050 MB/s promiși.

Am rulat teste folosind CrystalDiskMark 8.0 și am simulat transferul de clipuri Full HD și 4K folosind AJA System Test. Am obținut în medie 400-450 MB/s atât la scriere, cât si la citire, în ambele programe benchmark.

Cel de-al doilea test a fost ceva mai practic, am transferat fișiere ce însumează puțin peste 10 GB de pe laptop, pe SSD. Timpul pentru mutarea acestor fișiere a fost de 56 de secunde. Nu pot spune că am întâmpinat probleme, totul a decurs normal, la o viteză mai mult decât rezonabilă.

Dacă ai un port USB-C la USB-C la îndemână poți folosi SSD-ul extern și pentru a transfera rapid fișiere de pe smartphone, pe laptop / tabletă sau desktop. E o soluție de luat în calcul dacă ai multe fotografii / clipuri video pe telefon și vrei să le salvezi într-un loc sigur și să le accesezi facil la nevoie. 

Astfel de SSD-uri externe sunt foarte utile și pentru fotografi / videografi, oameni care lucrează cu fișiere de dimensiuni mari și au nevoie de o capacitate de stocare ridicată. Kingston XS1000 se poate dovedi deosebit de util dacă ai multe fotografii și / sau filmări 4K sau 8K de transferat dintr-un loc în altul. 

Impresii

Adevărul e că mă bucur să văd cum au avansat soluțiile de stocare în timp. Știu că mulți aleg cloud-ul pentru salvarea fișierelor, dar având în vedere costurile și limitările aduse de servicii precum Google Photos, parcă un astfel de SSD e o soluție bună care îți păstrează în siguranță amintirile timp îndelungat. 

Kingston XS1000 e un SSD portabil ce iese în evidență în primul rând prin dimensiunea sa compactă, dar și prin vitezele de scriere / citire oferite. Îmi place să caut și puncte negative în cazul produselor pe care le testez. În acest caz un dezavantaj ar fi faptul că nu avem criptare hardware, bazându-ne doar pe software pentru a ne proteja datele la nevoie. 

Mică precum un breloc de chei, unitatea XS1000 servește drept companion de încredere pentru backup-uri și transferuri rapide între dispozitive.

Iată și prețurile de comercializare pentru Kingston XS1000:

Magazin 1 TB 2 TB
eMAG 382 lei 589 lei
PC Garage 322 lei 529 lei
IT Arena 306 lei 507 lei
evoMAG 335 lei 555 lei
IT Galaxy 325 lei 539 lei
ForIT 308 lei 510 lei
*Pentru mai multe prețuri puteți consulta site-ul compari.ro.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Am testat Kingston XS1000 – Un SSD extern compact și ușor, cu o capacitate de 2 TB, pentru stocare și transferuri rapide de fișiere între dispozitive

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă