Prima pagină » DeepCool build: o gură de aer proaspăt de la un brand atent la bugetul clientului

DeepCool build: o gură de aer proaspăt de la un brand atent la bugetul clientului

de Roboțelul @ iDOR.info
deepcool-build:-o-gura-de-aer-proaspat-de-la-un-brand-atent-la-bugetul-clientului

În toată istoria mea de construit PC-uri, sunt câteva branduri care s-au regăsit foarte frecvent în sistemele mele. Și nu vorbesc aici de plăci video sau procesoare, care, evident, pot fi doar de la câțiva producători, ci la piese de genul RAM, coolere, surse, carcase sau SSD. De exemplu, deși opțiunile au fost mereu foarte multe, în build-urile mele normale am avut mai mereu memorii Corsair, mai exact modelul LPX. Și nu pentru că erau cele mai ieftine, ci mai degrabă pentru că nu am avut niciodată probleme cu ele. Ba chiar am avut PC-uri care funcționau bine mersi cu memoria DDR4 setată la 3200 MHz în contextul în care LPX-urile respective erau de 2666 MHz.

Unul din aceste branduri care s-a regăsit mereu în build-urile mele este DeepCool. DeepCool este o marcă, dacă mă întrebați pe mine, insuficient de vizibilă în România, în contextul în care oferta lor este destul de largă și acoperă multe bugete. Uite, de exemplu, nu îmi pot imagina un build de buget fără un cooler DeepCool Gammax 300, și cele mai multe sisteme cu Ryzen 1600, 2600 și 3600 de acum câțiva ani le-am construit cu un astfel de cooler. Era super ieftin pentru ce oferea, era fiabil și reușea fără să probleme să răcească Ryzen-urile.

DeepCool Gammaxx 300

Apoi erau carcasele microATX DeepCool, și îmi vin în minte două acum: seria Matrexx și seria Smarter, ambele foarte arătoase și la prețuri foarte ok. În fine, lăsând nostalgia la o parte, în acest articol vreau să vorbesc despre câteva produse noi de la DeepCool: o carcasă, un cooler și o sursă. Și dacă tot sunt atât de multe și variate, am zis să fac și un build cu ele. Cu ocazia asta îmi mai exersez aptitudinile, ca și cum n-aș sta toată ziua cu mâinile în Gamebox-urile noastre și, sper eu, vă mai conving și pe voi să vă faceți curaj să construiți PC-uri cu mânuța voastră. E de învățat, dar senzația aia de tipul Monstrul lui Frankenstein atunci când dai pentru prima oară drumul la PC și vezi că, în mod absolut miraculos, funcționează, este una foarte plăcută.

Va porni acest build din prima sau o să avem de furcă cu configurația? Nu e decât o singură metodă să aflăm. Tudorică, șurubelnița! (Nunu, nu băutura, unealta!)

DeepCool CH560, o carcasă mid-range bine utilată

Începem, cum e și normal, cu… nu cu carcasa, ci cu placa de bază. Pentru acest build am mers pe o configurație foarte căutată: un Ryzen 7800X3d împreună cu un RTX4080, un kit de 64 GB de RAM de la Corsair la 6000 MHz și un SSD de 1 TB Samsung 980. Sunt componente pe care le punem și pe Gamebox-urile noastre, și deși în acest build am folosit un RTX 4080 Founders Edition, sistemul poate accepta și versiunea de la Gigabyte fără probleme. Hai, deci, să ne apucăm de treabă, ca să pregătim placa de bază pentru introducerea în carcasa DeepCool.

DeepCool Build

Cum am mai menționat în ghidul publicat anterior pe Playground și pe website, trebuie să fim atenți la câteva reguli. Procesorul trebuie aliniat cu semnele de pe socket, memoriile trebuie și ele orientate corect, astfel încât șanțul de pe fiecare plăcuță de memorie să corespundă cu spațiul corespunzător de pe slot și nu în ultimul rând, memoriile trebuie puse în sloturile 2 și 4, numărând de la socket înspre exterior. SSD-ul se poate monta în oricare din cele trei sloturi M.2 de pe placa de bază, dar recomandarea mea în general este ca SSD-ul principal să fie montat slotul în cel mai apropiat de socket-ul procesorului. La plăcile moderne, nu există vreo diferență sesizabilă de latențe sau viteze (cel puțin nu pentru scenariile normale de utilizare), dar la unele plăci un pic mai vechi și în sisteme cu multe dispozitive PCIE, amplasarea SSD-ului în primul slot asigură cea mai bună viteză.

DeepCool Build

Ăsta e momentul în care introducem în poveste și primul produs DeepCool, și anume carcasa DeepCool CH560. Carcasa celor de la DeepCool este lansată de curând și are câteva feature-uri interesante. Cel mai vizibil este, evident, panoul lateral, care nu este, ca la majoritatea carcaselor, integral din sticlă, ci are și un soi de mesh în partea inferioară, lucru care în mod pur teoretic ar putea ajuta la răcire. În afara considerentului pur estetic, nu mi se pare mare fâs treaba asta, și să vă zic de ce.

Dacă intră aer mult pe acolo, ai făcut ceva greșit, pentru că ai presiune negativă în carcasă. Dacă îți mai amintești din materialele anterioare, presiune negativă este atunci când ai mai multe ventilatoare care scot aerul decât cele bagă aer în carcasă, caz în care aerul o să intre pe unde apucă, deci și prin zonele fără filtre. Presiunea negativă va face ca PC-ul să ți se umple de praf mai repede, deci chiar dacă, în cazul de față, ai acest mesh pe lateral, carcasa va mai trage aer și prin alte locuri, unde nu ai filtre.

Totuși, în cazul unei plăci video cu ventilatoare puternice, pot să înțeleg oarecum amplasarea acestei plase în zona de jos a panoului lateral, poate placa video are nevoie în zona ei de mai mult aer decât pot să îi furnizeze ventilatoarele frontale, caz în care va trage aer și de aici.

Apoi, la extrema cealaltă, dacă carcasa scoate aer prin această zonă, iarăși e ceva în neregulă, pentru că aerul cald ar trebui să urce, nu să coboare. Dacă scoți aer pe acolo, fie e aer mai rece, pe care îl vrei în carcasă, fie te lupți cu tendința naturală a convecției, deci răcirea în carcasă nu e optimizată. În fine, vorbim și de temperaturi mai încolo.

Al doilea accesoriu care mi-a sărit în ochi la DeepCool CH560 a fost suportul pentru placă video, un feature care lipsește pe majoritatea carcaselor – poate și pentru că plăcile mari și scumpe vin deja cu bracket-uri specializate pentru asta. Totuși, acest bracket este oarecum universal și este foarte util pentru plăcile care nu vin cu suport.

DeepCool CH560

Per total, m-a impresionat la DeepCool CH560 spațiul generos pentru cable management, dar și garniturile de cauciuc care acoperă orificiile pentru cable routing. Porturile frontale, aflate pe partea superioară a carcasei, sunt suficiente – un USB 3.0, un USB-C și un jack audio combo. Tot aici găsim butonul de Power și unul pentru alternarea modurilor de iluminare pentru ventilatoarele A-RGB. Că tot vorbeam de ele, ventilatoarele sunt patru la număr, toate cu lumini, și deși lungimea cablurilor le limitează întrucâtva flexibilitatea de montare, pentru prețul pe care îl plătești pentru carcasă, sunt o adiție bună. Partea mișto e că ventilatoarele frontale ale lui DeepCool CH560 sunt de 140 mm, nu de 120 cum sunt la marea majoritate a carcaselor (chiar și la cele mai scumpe).

DeepCool Build

Ca dotări, avem un locaș pentru HDD, două spații pentru SSD-uri SATA, filtre mesh pe toate intake-urile (cel de pe acoperiș fiind magnetic) și decupajul din spatele plăcii de bază, care ajută enorm la montarea coolerului. Poți pune în sistem coolere AIO de până la 360mm, atât pe tavan cât și în față.  Puncte slabe la carcasă nu sunt multe. Tabla nu este foarte groasă, deci de exemplu panoul lateral flexează destul de mult. Apoi, soluția pentru conectarea ventilatoarelor nu este cea mai strălucită. În lipsa unui hub, posibil pentru reducerea costurilor, ventilatoarele sunt legate în serie, daisy-chained cum zice englezul, și asta creează o mățăraie care cu greu poate fi ascunsă sau fixată.

DeepCool CH560

Recomand, deci, carcasa asta pentru un sistem mid-range. Are multe dotări, este bine accesorizată, iar prețul de aproximativ 100-110 EUR o recomandă fix pentru astfel de build-uri.

Coolerul DeepCool LT520 – arătos și potrivit pentru anumite build-uri

Dar să mergem mai departe. Instalarea plăcii de bază în carcasă se face relativ ușor, singura piedică fiind suportul pentru placa video. Dacă vrei să îți faci viața mai ușoară, poți să îl demontezi, măcar temporar, în felul ăsta putând introduce placa de bază mult mai ușor. Placa de bază are backplate integrat, deci nu trebuie decât să verificăm că suporții montați pe carcasă sunt în locurile potrivite pentru tipul de placă ales, ATX, să poziționăm cu atenție  placa de bază în carcasă și apoi să strângem șuruburile care vin în pachetul carcasei.

Aici am observat și o potențială problemă: suportul pentru placa video poate obtura, în cazul anumitor plăci de bază, porturile USB 3.0 sau SATA. depinde foarte mult de combinația placă de bază – placă video, dar în general nu se va întâmpla asta. Bun, acum, că am fixat placa de bază, să punem coolerul, și aici avem al doilea personaj principal al acestei povești: DeepCool LT520, un cooler AIO de 240 mm perfect potrivit pentru un procesor cum e 7800X3D.

DeepCool LT520
DeepCool LT520

Aspectul coolerului DeepCool LT520 e foarte diferit, cu un capac al pompei luminat RGB și cu un efect Infinity Mirror foarte cool. Ventilatoarele FK120 utilizează tehnologia Fluid Dynamic Bearing pentru ax și nu sunt RGB. Pe de altă parte, nici nu au ceva mufe proprietare sau vreun controller, deci pot fi ușor înlocuite cu altele, în caz că RGB e viața ta. Totuși, combinația dintre RGB-ul de pe pompă și ventilatoare carcasei, zic eu, luminează suficient interiorul PC-ului. La prima vedere, a sistemului, mi-aș fi dorit ca luminile de pe pompă să fie un pic mai puternice, dar aici te poți juca din sistemul de control RGB al plăcii de bază cu setările.

DeepCool LT520

Până atunci, m-am luptat un pic cu sistemul de prindere al lui DeepCool LT520, care necesită un număr mai mare de mâini decât am eu. Totuși, manualul explică destul de clar ce piese trebuie montate și unde, în funcție de tipul de socket. Astfel, pentru AM5, primul pas a fost să mă decid unde pun radiatorul și cum poziționez ventilatoarele. Pachetul include suficiente prinderi de diverse tipuri, astfel încât poți monta coolerul în sistem push sau pull. Am decis că cea mai simplă și sănătoasă soluție este să pun radiatorul în tavan, cu ventilatoarele sub el, ventilatoare care împing aerul și îl evacuează prin radiator și afară din carcasă.

DeepCool LT520

După acest pas, am trecut la montarea pompei pe placă. Am început prin a scoate capacul de pe pompă, cel care conține luminițele. Apoi, am demontat sistemul de prindere inclus pe placa de bază, după care am pus patru șuruburi pe backplate-ul plăcii. Următorul pas a fost să montez două cleme pe talpa coolerului, lucru destul de anevoios, mai ales că a trebuit să scot protecția de plastic a tălpii, riscând deci să șterg pasta preaplicată de pe aceasta.

DeepCool LT520

Am pus apoi coolerul pe procesor și am strâns la mână cele patru șuruburi de fixare, în diagonală, astfel încât presiunea să se distribuie uniform. Nu e nevoie de unelte decât dacă știi că nu ai priză foarte bună, altfel este suficient să strângi până simți că se oprește. Acest cooler nu este de tipul ăla la care trebuie să vii cu cheia dinamometrică, și sper oricum că vremurile în care trebuia să strângi la șuruburi până te durea șurubelnița, pentru a asigura o presiune suficientă asupra procesorului, au trecut.

Din nou, lipsa unui controller dedicat înseamnă că iar trebuie să lucrezi cu lanțul conectorilor, dar dacă te pricepi puțin, poți de exemplu conecta RGB-ul în lanțul celorlalte ventilatoare, de pe carcasă, putând astfel să le controlezi pe toate cu un efort minim. Pompa se conectează pe placa de bază la un header de ventilatoare, cele două fan-uri de pe radiator se conectează la altul, deci controlul se va face direct de pe placa de bază. În bugetul acestui cooler, este cam ceea ce te poți aștepta, dar cred că se poate și mai bine din punctul acesta de vedere, al flexibilității și ușurinței în montaj și administrare.

DeepCool Build

De exemplu, coolerele Corsair pe care le folosim pe Gamebox au, în marea lor majoritate, un control mult mai bun prin intermediul aplicației dedicate iCue, aplicație ce ajută atât la eficientizarea răcirii, cât și la reglarea fină a nivelului de zgomot în raport cu temperatura lichidului – de fapt cel mai important metric pentru un astfel de cooler.

Revenind la montaj, ultimul pas este să punem capacul cu iluminarea RGB peste pompă, și sincer, în combinația cu acest Founder’s Edition, avem un aspect foarte interesant al interiorului. Efectul de oglindă infinită l-am mai văzut și la coolerele NZXT, dar sub altă formă, și cred că Deepcool LT520 are o personalitate distinctă, care se poate integra bine în anumite build-uri. La aproximativ 100-120 EUR, acoperă bine zona de buget mediu.

Sursa DeepCool PX1000G 80+ Gold – ATX 3.0 nativ și condensatori japonezi

Am pus placa, am pus coolerul, ce urmează? Înainte de a monta placa video, voi instala sursa. Sursă care, ai ghicit, vine tot de la DeepCool, și e al treilea produs pe care vreau să îl prezint. Cel puțin din specificații, sursa pare excelentă: full modulară, certificare 80+ Gold, 1000W putere maximă care pot fi livrați integral pe rail-ul de 12V dacă situația o cere, condensatori principali japonezi cotați pentru 105 grade Celsius și ATX 3.0 nativ. Știu, acest din urmă termen necesită ceva explicații suplimentare, așa că iată-le.

DeepCool PX1000G

ATX 3.0 este un standard îmbunătățit legat de livrarea curentului de către surse. Acest standard eficientizează livrarea curentului, face ca aceasta să fie mai stabilă și mai sigură, având printre altele niște cerințe foarte stricte legate de tipul de cabluri folosite. Ce mă interesează pe mine este că DeepCool PX1000G vine cu un conector nativ 12VHPWR, adică acel conector folosit pentru plăcile puternice din seria 4000 de la NVIDIA. Există încă pe piață multe surse care nu vin nici măcar cu un cablu adaptor la mufa respectivă din placa video, dar apăi cu o mufă dedicată și un cablu special, fără adaptor.

DeepCool PX1000G
DeepCool PX1000G

Hai să ne uităm mai atent la porturile lui DeepCool PX1000G. Avem două mufe rezervate pentru firul de 24 pini al plăcii de bază, apoi avem cinci mufe pentru dispozitive PCIE (din care două vor fi folosite, în cazul plăcilor de bază puternice, pentru mufele de pe placă, și încă trei pentru SATA și MOLEX. Găsesc că este un număr suficient pentru o sursă de acest tip, iar prezența conectorului 12VHPWR este binevenită pentru cazul în care utilizezi o placă video NVIDIA de generație nouă.

Pe lângă conectorul pentru priză, pe partea opusă a sursei DeepCool PX1000G mai găsești switch-ul de on/off, dar și un buton pentru activarea modului hibrid sau silent – un mod în care sursa nu pornește ventilatorul decât în situațiile în care chiar e nevoie de el – în load mare sau la temperaturi mari. Ventilatorul are 135 mm diametru și folosește și el tehnologia FDB, cu un MTBF de 100.000 ore – ca și ventilatoarele de pe cooler.

DeepCool PX1000G

Producătorul se laudă cu rezistența la spike-urile de consum, atât de familiare celor cu sisteme puternice de generație nouă. Astfel, sursa poate să preia fără probleme de trei ori puterea plăcii video timp de 0,1 milisecunde, suficient pentru a păstra stabilitatea sistemului și în condiții extreme. În plus, mulțumită condensatorilor mari folosiți, hold-up time-ul declarat (timpul cât sursa poate furniza curent după întreruperea alimentării) este de 16 ms, o valoare care îți poate salva datele din PC în cazul unei căderi scurte de tensiune din rețea – știi tu, momentele alea când îți pâlpâie lumina în casă că ai pornit aerul condiționat.

Iată și specificațiile sursei, care vine în variante de 850, 1000 și 1200W:

Tip sursă ATX12V V3.0
Puterea livrată 850W/1000W/1200W
Dimensiuni 160×150×86 mm
Greutate 2.57 (kg)/2.8 (kg)/2.9 (kg)
Certificare 80 Plus Gold
Dimensiune ventilator 135x135x25mm
Tip rulment ventilator Fluid Dynamic Bearing
Topologie Active PFC + Half Bridge SRC LLC + DC to DC
Condensatori Condensatori electrolitici japonezi
Semnal Power Good 100-150ms
Hold Up Time ≥16ms
Protecții OPP/OVP/SCP/OTP/OCP/UVP
Temperatura de operare 0~40℃
MTBF 100,000 ore
Garanție 10 ani

Per total, pentru aproximativ 200 EUR obții o sursă foarte actuală, cu componente și protecții bune, cel puțin pe hârtie. Lungimea cablurilor lui DeepCool PX1000G este suficientă pentru carcase mid-tower, mufele sunt de o calitate bună și, cu riscul de a mă repeta, mufa 12VHPWR te scutește de costul unui adaptor care, dacă ai placa video luată SH, poate nu este inclusă în pachetul acesteia. Apropo, cablul rezistă și la puteri de 600W, deci se pretează lejer pentru un RTX4090, ca și sursa dealtfel.

Experiența în utilizare

Bun, acum că am montat și sursa, am cablat tot, urmează placa video. Cum ziceam, am folosit un RTX 4080 Founders Edition, pentru că se potrivește de minune cu tema generală. Țac pac, scoți trei shield-uri de I/O de pe spate, potrivești placa în slot, o îndeși până face clic, apoi conectezi cablul 12VHPWR. Ne mai asigurăm o dată că toate mufele sunt conectate, că nu este nimic montat greșit, apoi îi dăm o cheie. Setăm apoi XMP, sau în cazul AMD, EXPO pentru memorie, astfel încât să profităm de viteza maximă a sistemului, apoi montăm capacele carcasei și e timpul pentru testare.

Încă de la început, de când am pornit sistemul pentru prima oară, m-a impresionat silențiozitatea ventilatoarelor carcasei. Dacă la cooler auzeam un vâjâit, că deh, trece aerul printr-un radiator și apoi este evacuat, coolerele carcasei au fost mereu extrem de silențioase, ba chiar le-am pus la viteză maximă din BIOS și nu se auzeau mai deloc.

DeepCool Build

În plus, ventilatoarele de pe DeepCool CH560 arată și bine și le poți controla culoarea din butonul de pe carcasă sau din soft-ul plăcii de bază. Atenție, însă, la montarea RGB-ului pe placa de bază trebuie să nu conectezi și mufa SATA, altfel face poc. Carcasa a reușit să țină fără probleme o temperatură ok a sistemului, temperaturile maxime înregistrate în timpul testelor fiind următoarele:

System 35°C
PCH 46°C
CPU 89°C
GPU 67°C
PCIEX16 44°C
VRM MOS 43°C
VSOC MOS 44°C

Atenție, aici vorbim de testele sintetice, cum ar fi Cinebench sau OCCT, unde componentele sunt utilizate la maxim. Aici observăm și o valoare cam mare a temperaturii procesorului, valoare care nu este neapărat periculoasă, dar poate limita performanțele într-o măsură mică. De exemplu, în Cinebench frecvența procesorului a ajuns undeva în zona 4750-4800 MHz, o valoare tipică pentru 7800 X3D. În jocuri, temperaturile procesorului au fost departe de aceste valori, maximul fiind undeva la 75 de grade.

Totuși, un lucru care m-a deranjat la DeepCool LT520 și mă deranjează la toate coolerele AIO ce folosesc soluția controlului din placa de bază este nivelul de zgomot în load. Deoarece temperatura folosită pentru controlul ventilatoarelor este cea a procesorului, și nu cea a lichidului din sistemul de răcire, ventilatoarele se duc în turație maximă când procesorul trece de 70 de grade, adică mai tot timpul în jocuri. Dacă adaugi la asta și controlul oarecum limitat oferit de placa de bază pentru ventilatoare, obții un PC care este inutil de zgomotos în sarcini medii. Și nu doar zgomotos, dar și cu zgomot care variază destul de mult, chestie care devine enervantă la un moment dat.

DeepCool Build

Sursa DeepCool PX1000G s-a comportat exemplar, nefiind în niciun fel impresionată de puterea consumată de sistem. Nici nu avea cum – 4080-ul nu a depășit 350W nici în cele mai complexe teste iar procesorul nu a trecut de 90W. Astfel, chiar și în cel mai nefericit caz, sistemul nu a trecut de 500W consum total. Da, jumătate din puterea maximă a sursei. Era clar că dacă voiam să pun la lucru sursa asta, trebuia să scot artileria grea. Așa că, șase șuruburi mai târziu, aveam un sistem cu un RTX4090 Founders Edition, la care am mai dat și Power Limit-ul la maxim (133%) din MSI Afterburner. Dacă nici asta nu îngenunchează sursa, nu prea sunt multe scenarii în care să o suprasolicit.

Am scos 560W din placa video, tot 90W din procesor, pentru un total de, să zicem, 700W, așa, tras de păr. Pentru prima dată am auzit sursa, cu un mic coil noise, și am simțit o adiere de la ventilatorul integrat. Stabilitate – perfectă, cel puțin în testele mele. De aia zic, această cursă a waților este complet inutilă, și cu excepția cazului în care utilizezi un 13900K/7950X cuplat cu un RTX4090 sau plănuiești să faci un overclock masiv, o sursă mai mare de 1000W este complet inutilă. Calitatea primează în fața waților.

Per total, mi-au plăcut produsele astea noi de la DeepCool. Nu au pretenții de premium, dar pentru prețul lor, sunt foarte ok, iar producătorul este unul serios, cu vechime în industrie. Garanția de zece ani pentru sursă spune multe despre încrederea producătorului în aceste produse, deci dacă vrei să îți construiești un sistem mid-range, soluțiile DeepCool sunt de luat în calcul.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: DeepCool build: o gură de aer proaspăt de la un brand atent la bugetul clientului

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google