Prima pagină » Furtună pe piața metalelor: Prețurile cresc, stocurile scad

Furtună pe piața metalelor: Prețurile cresc, stocurile scad

de Roboțelul @ iDOR.info
furtuna-pe-piata-metalelor:-preturile-cresc,-stocurile-scad

Prețurile la zinc și la alte metale de bază au crescut joi la Londra, după ce datele zilnice au evidențiat o scădere, oarecum neapteptată, a stocurilor, iar moneda americană a slăbit, făcând ca metalele denominate în moneda americană să fie mai atractive pentru cumpărătorii care dețin alte valute.

Anulări de contracte

În aceste condiții, zincul de referință la Bursa de metale de la Londra (LME) a crescut cu 3,9%, urcând 2.572,5 dolari/tonă, după ce a sărit la 2.585 dolari/tonă, cel mai ridicat nivel din 14 septembrie. Stocurile de zinc disponibile în depozitele înregistrate la LME s-au micșorat cu 57.225 de tone metrice, cel mai redus volum de la sfârșitul lunii mai, după ce s-au înregistrat mai multe anulări de 19.225 de tone metrice. 

„Metalele industriale, în frunte cu zincul, sfidează sentimentul general de risc care este alimentat în prezent de scumpirea resurselor energetice, de creșterea randamentelor obligațiunilor și de evoluția dolarului”, a comentat pentru Reuters,  Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank.

„Orice semn de redresare a cererii, așa cum semnalează anulările de la LME, ar putea da prețurilor un impuls mai mare decât toate așteptările”, a adăugat el. În opinia analistului, anularea warranturilor de la LME – titluri de proprietate care conferă dreptul de proprietate asupra metalului – indică intenția de a scoate metalul din sistemul LME. Metalul poate face obiectul unui nou warrant.

O săptămână de vacanță în China

Stocurile de zinc din depozitele controlate de Shanghai Futures Exchange au scăzut, la rândul lor, cu 30% comparativ cu vinerea trecută, potrivit informațiilor furnizate de platforma de tranzacționare. China, cel mai mare consumator de metale din lume, intră, începând din 29 septembrie, într-o vacanță de o săptămână, când va fi sărbătorită Ziua Națională și se va desfășura Festivalul de la mijlocul toamnei.

„Acest tip de anulări mari (pentru zinc) înainte de sărbătorile chinezești vor amplifica impactul asupra prețurilor, deoarece LME va avea o săptămână întreagă fără algoritmii chinezești”, a explicat un trader. Între timp, indicele dolarului a scăzut de la cel mai ridicat nivel din noiembrie în raport cu un coș de valute. 

Cuprul la trei luni a marcat, la LME, o creștere ceva mai modestă, de doar 0,7%, până la 8.169 dolari. Stocurile de cupru din depozitele controlate de Shanghai Futures Exchange au scăzut cu 28% față de vinerea trecută, dar stocurile din sistemul LME rămân la cel mai ridicat nivel din mai 2022.

Aluminiul LME a recuperat 1,1%, urcând la 2.262 dolari pe tonă metrică, plumbul a crescut cu 0,5%, la 2.163,50 dolari, staniul a urcat ușor cu 0,8%, la 25.850 dolari, în timp ce nichelul a scăzut cu 0,5%, la 18.910 dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Furtună pe piața metalelor: Prețurile cresc, stocurile scad

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google