Prima pagină » Kingston XS1000 External SSD – stocare externă la un preț corect

Kingston XS1000 External SSD – stocare externă la un preț corect

de Roboțelul @ iDOR.info
kingston-xs1000-external-ssd-–-stocare-externa-la-un-pret-corect

Piața soluțiilor de stocare externă este în continuă creștere, cu un CAGR estimat de 6% din 2022 până în 2027. În acest context Kingston vine cu două oferte: XS1000 și XS2000, poziționate în zona de preț scăzut, respectiv zona de preț mediu. Diferența între XS1000 și XS2000 este dată de performanțe și interfață (XS2000 având USB 3.2 Gen2x2, față de USB 3.2 Gen2x1). Cu XS1000, Kingston speră să găsească un echilibru între design, performanță și comoditate, acoperind un segment pentru care prețul este un element foarte important în decizia de achiziție.

Am primit un exemplar de Kingston XS1000 acum două săptămâni și de atunci a fost utilizat zilnic pentru transfer de fișiere și chiar pentru o instalare de Windows to Go pentru testarea PC-urilor noastre Gamebox. Iată concluziile noastre după această perioadă de utilizare intensă.

Designul și construcția lui Kingston XS1000

Una dintre caracteristicile principale ale XS1000 este designul său – aș putea spune chiar drăguț. Într-un domeniu unde portabilitatea este esențială, Kingston a reușit să reducă XS1000 la aproape jumătate din dimensiunea unui SSD extern tipic ( 69,54 x 32,58 x 13,5 mm). Dimensiunile liliputane vor fi  cu siguranță pe placul celor care sunt mereu în mișcare, fie că sunt studenți care se grăbesc pe campusuri sau oameni de afaceri care zboară dintr-un loc în altul. Pe carcasa de plastic a SSD-ului vei găsi doar portul USB-C și un LED de stare. Cablul USB inclus Type-C la Type-A de 30cm este singurul accesoriu inclus în pachet, dar și singurul necesar pentru utilizarea la întreaga capacitate.

Cu toate acestea, o să menționez și ceea ce Kingston a ales să excludă – caracteristicile de criptare sau de acces cu parolă. Da, știu bine că ăsta e un feature rezervat unei cu totul alte categorii de SSD-uri portabile, dar e ceva ce trebuia să menționez. Deși cei mai mulți dintre noi nu folosesc aceste funcții sau utilizează soluții software cum ar fi parolarea arhivelor, unii utilizatori ar putea simțilipsa unui strat suplimentar de securitate, mai ales când manipulează date sensibile.

Date tehnice și performanțe în teste

Kingston XS1000 este în esență un SSD NVMe, dispune de un controller controller SMI 2320 și utilizează tehnologia 3D NAND. Interfața folosită este USB 3.2 Gen 2×1, care chiar dacă nu este cel mai rapid standard, va mulțumi cu siguranță cei mai mulți utilizatori. Cu viteze de citire/scriere care ajung, în teorie, până la 1,050/1,000MB/s, SSD-ul extern de la Kingston este cu mult mai rapid ca orice HDD, intern sau extern, și mai rapid ca SSD-urile SATA.

Sigur, aceste viteze sunt vârfuri teoretice, obținute în condiții ideale. În practică, mult depinde de dispozitivul gazdă. De exemplu, conectarea XS1000 la un port USB 3.2 1×1 va limita vitezele la aproximativ 500MB/s. Cu toate acestea, compatibilitatea SSD-ului cu versiunile anterioare de USB 3.x garantează că se va ajusta automat la viteza maximă a sistemului, deci nu trebuie decât să îl introduci în portul USB și viteza va fi optimizată automat.

Kingston XS1000

Kingston XS1000 este disponibil în variante de 1TB și 2TB, capacități mainstream dacă vreți. Pentru consumatorul mediu sau student, aceste capacități ar trebui să fie suficiente pentru backup-uri generale și transferuri de date. De altfel, viziunea Kingston pentru XS1000 este clară. Nu este destinat celor care caută performanțe de top sau caracteristici suplimentare, ci mai degrabă celor care doresc un SSD extern de încredere, super portabil și cu o viteză rezonabilă. Se potrivesc perfect celor care consideră stocarea în cloud restrictivă din cauza dimensiunii fișierelor sau a vitezei de internet.

În testele mele, SSD-ul s-a comportat foarte bine. A venit formatat exFAT, un sistem de fișiere care este marginal mai rapid, în teorie, față de NTFS. Primul lucru pe care l-am făcut, înainte să pun fișiere pe el sau să umblu la setări, a fost să îl testez. Rezultatele au fost aproape de nivelul teoretic și mă declar satisfăcut de performanțele SSD-ului.

Kingston XS1000 Crystal

Astfel, am avut un maxim de 1044 MB/s la citire, cu doar 6 MB/s mai puțin decât maximul teoretic. Scrierea secvențială s-a efectuat cu 806 MB/s, aici diferența putând fi pusă și pe seama PC-ului cu care am testat. Totuși, recomandarea mea este să folosiți XS1000 pentru fișiere/transferuri de sub 100-150GB, pentru că odată ce treci de aproximativ 150GB într-un singur transfer, viteza scade considerabil.

Experiența în utilizarea lui Kingston XS1000 și concluzii

Cum ziceam și la început, eu am folosit acest SSD în principal pentru transfer de fișiere de dimensiuni mai mari (sub 50 GB totuși) și pentru un sistem de operare Windows 11 to Go, pe care l-am utilizat în testarea PC-urilor noastre Gamebox. Utilizarea acestui sistem îmi scurtează semnificativ timpul de pregătire în vederea testării, pentru că SSD-ul are toate programele de testare instalate pe el și nu mai trebuie să stau la fiecare sistem să instalez pe SSD-ul local tot.

Experiența cu Kingston XS1000 a fost foarte bună. SSD-ul este extrem de portabil și ușor (sub 30g), fiind în același timp și destul de robust, chiar dacă are carcasa din plastic. Comparativ cu un Samsung T7, Kingston XS1000 mi s-a părut mai rapid, iar în ceea ce privește temperaturile, SSD-ul a fost maxim călduț în utilizare, deci nu am avut probleme de acest fel.

Kingston XS1000

Situația stă și mai bine când ne uităm la preț. Varianta de 1TB a lui Kingston XS1000 costă maxim 350 lei iar cea de 2TB am găsit-o la eMag pe la 600 lei. Dacă îl comparăm cu Samsung T7, prețul este semnificativ mai mic, cu aproape 100 lei mai jos pentru versiunea de 1TB și aproape 200 lei mai jos pentru versiunea de 2TB. Prețurile sunt similare cu Sandisk Portable, fiind extrem de bune în acest segment. Ținând cont de rezultate și de preț, Kingston XS1000 este una dintre cele mai bune oferte în acest moment și primește fără ezitare recomandarea mea dacă nu te interesează caracteristicile de criptare hardware.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Kingston XS1000 External SSD – stocare externă la un preț corect

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă