Prima pagină » Logitech G Pro X Superlight 2 și G Pro X TKL Lightspeed – un combo de mouse și tastatură destinat profesioniștilor (review)

Logitech G Pro X Superlight 2 și G Pro X TKL Lightspeed – un combo de mouse și tastatură destinat profesioniștilor (review)

de Roboțelul @ iDOR.info
logitech-g-pro-x-superlight-2-si-g-pro-x-tkl-lightspeed-–-un-combo-de-mouse-si-tastatura-destinat-profesionistilor-(review)

În lumea asta a perifericelor de gaming există mai multe nume care se bat pentru un loc pe birourile milioanelor de gameri din toată lumea, dar un brand anume aproape că a acaparat scena de periferice pentru profesioniști: Logitech. Indiferent de competiția la care te uiți, fie că vorbim de un major de CS:GO sau un Dota International, cel mai comun brand de tastaturi și șoareci e Logitech.

Compania a înțeles asta și, acum câțiva ani au ieșit pe piață cu prima generație de produse din familia Logitech G Pro, familie formată dintr-un combo complet de mouse, tastatură și căști. Iar acum a venit momentul pentru un refresh al întregii serii, și dacă Marinake a avut plăcerea să testeze căștile Logitech G Pro X 2 Lightspeed (care, apropo, vin cu niște drivere foarte mișto făcute din grafen), mie îmi revine sarcina plăcută de a mă juca cu mouse-ul și tastatura. Așa că, în materialul care urmează, am să vă povestesc despre ele mai pe larg și o să răspund și la eterna întrebare care începe cu cuvântul „merită”.

Design-ul și construcția mouse-ului

Cum avem de-a face cu două produse total diferite, am să le detaliez separat, și începem cu design-ul și construcția mouse-ului. Primul lucru pe care l-am observat atunci când l-am scos din cutie este faptul că, la suprafață cel puțin, nu s-au schimbat multe lucruri. Mouse-ul are aceeași formă deja consacrată, butoanele au aceleași dimensiuni iar rotița este extrem de similară cu cea de pe varianta precedentă de Superlight. Ba chiar și piciorușele făcute din teflon sunt la fel de mari ca pe modelele precedente, deci unde-i schimbarea?

Logitech

Ei bine, știi tu vorba aia cu „dacă nu e stricat, nu-l repara”? Forma, design-ul și materialele astea sunt un pachet tried and tested, iar pentru profesioniști (adică publicul țintă pentru produsele de azi), un mouse familiar și fiabil este mai important decât cine știe ce funcții noi sau schimbări majore. Cu toate astea, nu vreau să credeți că Logitech nu au îmbunătățit nimic și doar au relansat același mouse, pentru că lucrurile nu sunt deloc așa.

Experiența în utilizarea mouse-ului

Toate îmbunătățirile semnificative au avut loc sub capotă, că până la urmă ce-i în interior contează. Și aici producătorul a plusat serios, introducând un nou senzor HERO mai rapid și mai precis ca până acum. Acum, senzorul e capabil de 32.000 DPI față de cei „doar” 25.600 DPI ai generației trecute, dar oricum nu cred că cineva pe lumea asta folosește atât de mult. Majoritatea gamerilor pe care îi știu eu oscilează între 800 și 1.600 DPI, deci exceptând bragging rights-urile de marketing, nu văd o utilitate reală la atât de mulți DPI.

Logitech

Pe lângă viteza extra, senzorul Hero 2 de pe Logitech G Pro X Superlight 2 poate să detecteze input-uri chiar și atunci când mouse-ul este ridicat puțin de pe suprafață. Nu te gândi că îl poți ține la 10cm de birou și el să tot înregistreze, vorbim de câțiva milimetri în plus, dar aceștia pot face diferența dintre o comandă înregistrată corect și moarte, în special în cazul jucătorilor profesioniști. Singura chestie pe care am observat-o este că, în funcție de cum folosești tu mouse-ul ar putea să te enerveze funcția asta.

Basically, dacă începi să miști mâna în momentul în care mouse-ul abia s-a ridicat de pe birou riști să te trezești cu mișcări neintenționate. Totul depinde de tine, iar dacă realizezi că funcția asta mai mult te încurcă decât te ajută, poți modifica distanța de lift-off direct din aplicația Logitech G HUB.

Logitech

În continuare, și conexiunea Lightspeed a fost revizuită, iar acest mouse este primul de la Logitech care suportă un polling rate de 2.000Hz, de la standardul de 1.000. Ce înseamnă asta? Polling rate-ul este numărul de raportări per secundă pe care mouse-ul le trimite PC-ului în legătură cu poziția sa. The more rates, the better, ceea ce rezultă că G Pro X Superlight 2 este cel mai rapid mouse din catalogul producătorului elvețian.

Am testat Logitech G Pro X Superlight 2 în ambele moduri și pare-mi-se că există o diferență între 1.000Hz și 2.000Hz, dar pentru un gamer obișnuit ca mine nu cred că asta va face diferența între viață și moarte în CS spre exemplu, poate pentru profesioniști situația e alta. Partea cu adevărat mișto e că, începând cu generația asta de produse G Pro, cu un singur dongle poți conecta atât tastatura cât și mouse-ul, cu sacrificiul că nu vei putea atinge un polling rate mai mare de 1.000Hz, ceea ce oricum este valoarea la care majoritatea mouse-urilor de gaming rulează.

Logitech

Ultima dar cu siguranță nu și cea din urmă modificare majoră are legătură cu switch-urile folosite pentru butoane. Logitech G Pro X Superlight 2 vine acum cu niște switch-uri opto-mecanice avansate, gândite să ofere ce-i mai bun din ambele lumi: adică viteza și precizia modelelor optice cu feedback-ul tactil al switch-urilor mecanice, și trebuie să recunosc că face o treabă foarte bună. Click-urile sunt cât se poate de crisp și de satisfăcătoare iar acțiunea este înregistrată instant, deci nu am de ce să mă plâng aici.

Totuși, forța necesară pentru a apăsa butoanele este o idee mai mare decât la alte modele, și îți va lua puțin să te acomodezi cu asta dacă te-ai obișnuit cu niște switch-uri ușoare. Nu a fost o problemă pentru mine, însă, și prefer sunetul și feedback-ul acestora în detrimentul unor butoane mai ușoare și silențioase. Depinde de fiecare, dar este ceva de luat în vedere zic eu.

Logitech

Ca să fie treaba treabă, cei de la Logitech au reușit cumva să scadă și mai mult greutatea, de la 63 de grame pe modelul precedent la 60 de grame. Diferența nu este atât de sesizabilă, și cel vechi era un mouse al naibii de ușor, dar cum într-un segment ca ăsta fiecare gram contează, nu pot decât să apreciez munca din spate a inginerilor. Un top tip pe care pot să vi-l dau, dacă și aceste 60 de grame vi se par mult, este să scoateți capacul de pe fundul mouse-ului, așa mai salvați alte 3-4 grame.

Deși acele trei grame pe care producătorul le-a salvat față de generația trecută de Superlight nu sunt cine știe ce și nu cred că reprezintă un motiv de upgrade pentru cineva care are mouse-ul vechi, situația se schimbă atunci când compari noul șoarec cu primul Logitech G Pro, care are nu mai puțin de 80 de grame. Diferența am sesizat-o cel mai mult atunci când, după o săptămână de joacă acasă pe Superlight 2 m-am întors la un G Pro original, care mi s-a părut greu și neîndemânos prin comparație.

Logitech

Așa cum am stabilit deja, Logitech G Pro X Superlight 2 este un mouse wireless, iar cu o autonomie de 95 de ore, cu 25 mai multe față de modelul precedent, este unul dintre cei mai longevivi mouși din acest segment. Interesant este faptul că avem suport pentru PowerPlay, mousepad-ul celor de la Logitech care îți și încarcă obiectul muncii în timp ce îl folosești, deci nu va trebui să pui mâna pe vreun cablu USB-C pentru încărcare niciodată.

Design-ul și construcția tastaturii

Bun, acum că am terminat de luat la puricat mouse-ul, e vremea să ne îndreptăm atenția asupra tastaturii, care nu a văzut atât de multe modificări față de generația trecută. Cam singura schimbare notabilă este că tastatura este acum wireless, dar vom vorbi mai multe despre asta imediat. Până atunci, design-ul este exact același ca la modelul cu fir, și mă bucur să văd că Logitech au păstrat butoanele pentru controlul multimedia și rotița de volum. Chestiile astea sunt foarte utile și sunt ceva ce vedem pe mai toate tastaturile serioase, deci prezența lor aici este implicită.

Logitech

În rest, avem în față aceeași tastatură extrem de robustă și de bine construită, cu un design simplu dar eficient și un format TKL, adică tenkeyless. Asta înseamnă că nu avem un numpad la dispoziție, dar eu și mulți alții suntem dispuși să facem acest trade-off în favoarea spațiului suplimentar de pe birou pe care îl câștigi.

Experiența în utilizarea tastaturii

Când vine vorba de utilizarea tastaturii, nu prea am ce comenta. Conexiunea Lightspeed marca Logitech este extrem de rapidă și nu am sesizat vreo diferență între această tastatură și una tradițională pe fir. O altă noutate este că, așa cum am spus, acum poți folosi atât mouse-ul cât și tastatura cu un singur dongle, o chestie bună dacă nu prea ai porturi USB libere în laptop sau în PC.

Switch-urile modelului pe care l-am avut la teste sunt cele maro (mai sunt disponibile atât roșii cât și albastre), și trebuie să recunosc că sunt impresionat. Ca un avid utilizator de switch-uri roșii și nimic altceva, am rămas plăcut surprins de cum se simt switch-urile specifice Logitech de aici. Sunt o adevărată plăcere la scris, sunetul este grozav și bump-ul tactil ajută să știi că ai apăsat suficient pe tastă, în special atunci când scrii repede. Dar nu ăsta este scopul acestei tastaturi, iar în gaming performanța este exemplară.

Logitech

Recunosc că mă așteptam ca bump-ul tactil specific switch-urilor maro să îmi dea puțin peste cap simțurile, ținând cont că switch-urile cu care sunt obișnuit nu au așa ceva, dar am ajuns să le prefer în detrimentul celor roșii, o afirmație pe care nu mă așteptam să o spun. Dacă te joci într-o cameră în care altcineva doarme sau lucrează și te ferești ca dracu’ de tămâie de zgomotul switch-urilor albastre, poți sta liniștit pentru că nu e cazul de așa ceva aici. Chiar dacă o idee mai zgomotoase decât cele roșii, sunetul pe care aceste switch-uri maro îl produc este plăcut și deloc deranjant.

La fel ca în cazul versiunii pe fir, fiecare switch al tastaturii poate fi scos și schimbat, iar asta aduce un plus mare atunci când vine vorba de fiabilitate. Ai vreo tastă care dă semne de moarte? No problem, cu un click și trei mișcări îți poți comanda un set nou de switch-uri direct de pe site-ul Logitech și rezolvi problema acasă, fără să fie nevoie de cineva specializat în sudură. În plus, nici nu încape discuție că toate tastele sunt reprogramabile iar iluminarea poate fi ajustată simplu și ușor prin G HUB.

G HUB

Acum vreau să adresez puțin speța software-ului, pentru că indiferent de cât de bun e hardware-ul, un soft deficitar poate crea frustrări și multe probleme. Iar Logitech G HUB este, fără îndoială, unul dintre cele mai în regulă programe de genul de pe piață. Pe lângă alde Razer Synapse și Corsair iCUE, G HUB este o variantă ceva mai fiabilă.

În ultimii ani am avut cel puțin un produs de la Logitech pe birou, deci am multă experiență când vine vorba de software. Și, deși acum ceva timp situația era gravă și programul nu mergea cum trebuie în majoritatea timpului, în 2023 lucrurile s-au schimbat. În continuare mai are momente când nu vrea să îmi aplice macro-urile pe care le-am configurat și mai uită să îmi salveze setările nou făcute din când în când, dar overall funcționează bine de cele mai multe ori.

Concluzie

Acum a venit momentul cel mare, și anume răspunsul la întrebarea eternă: merită sau nu să îți cumperi așa ceva? Ei bine, ca multe lucruri în viață, răspunsul e mai complicat. Sunt de părere că niciunul dintre produsele de azi nu aduce suficiente schimbări și îmbunătățiri pentru a împinge pe cineva care are deja modelele mai vechi spre un upgrade. Singura situație în care cineva care are deja un mouse și o tastatură Logitech G Pro și G Pro Lightspeed mai vechi pe birou și-ar cumpăra noile periferice este aceea în care persoana are nevoie mare portul USB pe care dongle-ul dual îl eliberează, dar nici asta nu mi se pare o mișcare deșteaptă. Un hub USB e mult mai ieftin și rezolvă problema complet.

Lucrurile sunt simple în cazul profesioniștilor. Aceștia sunt cei care vor și au nevoie de tot ce-i mai bun și mai performant pentru a excela, deci senzorul nou și polling rate-ul mai mare reprezintă motive suficiente pentru un upgrade. Dar nu toți suntem profesioniști, deci cum rămâne cu cei care nu au deja periferice G Pro mai vechi dar sunt în căutare de ceva nou?

Logitech

Well, la prețul recomandat de 840 de lei, mouse-ul Logitech G Pro X Superlight 2 nu e tocmai ieftin, dar este totodată unul dintre cele mai bune și mai performante modele de pe piață. Știi cum e, dacă vrei ce-i mai bun trebuie să plătești. Ce primești în schimb este un mouse extrem de ușor, cu un senzor senzațional și niște switch-uri cu adevărat plăcute și precise. Deci dacă vrei ca singura scuză pe care o ai atunci când mori în Counter-Strike să fie skill-ul și nu perifericele, îți recomand cu căldură un mouse ca ăsta.

Când vine vorba de tastatură lucrurile stau puțin diferit. Nici asta nu e ieftină la 1.130 de lei, și cred că există variante cu mai mult bang for the buck, inclusiv cu switch-uri swappable. Dar dacă alegi să faci asta vei renunța la un build quality exemplar și la niște switch-uri specifice Logitech foarte mișto. Cu toate astea, chestia prețului mare va fi puțin atenuată de eventualele reduceri inevitabile pe care magazinele le vor aplica pe măsură ce produsele se mai învechesc. Deci, la un preț o idee mai mic, oferta pare și mai bună, dar mouse-ul este corect chiar și la preț întreg.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Logitech G Pro X Superlight 2 și G Pro X TKL Lightspeed – un combo de mouse și tastatură destinat profesioniștilor (review)

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă