Prima pagină » Oppo Reno 10 Community Review A doua recenzie făcută de VOI!

Oppo Reno 10 Community Review A doua recenzie făcută de VOI!

de Roboțelul @ iDOR.info
oppo-reno-10-community-review-a-doua-recenzie-facuta-de-voi!

Am început testele pentru acest Oppo Reno 10 5G cu pesimism, mă uitam la el ca la un telefon de slabă calitate, un alt telefon cu cifre mari în specificații dar care nu livrează nimic. Pe perioada testelor am fost extrem de nepermisiv cu el, tocmai pentru a-mi confirma ideile preconcepute. Abia așteptam acel moment de ‘aha’ în care să-l prind fiind un telefon slab. Și deși primele zile au fost pline de ‘aha’-uri, a fost un moment în care mi-a stârnit interesul iar atunci mi-am dat seama că poate merită ceva mai multă atenție. 

Din punctul meu de vedere un telefon bun este un telefon care nu te lasă când îți este lumea mai dragă. Degeaba are cele mai puternice componente dacă partea software este plină de bug-uri sau se mișcă greu. Pe un telefon bun te poți baza într-o vacanță, în special când ai Waze-ul pornit, Spotify-ul merge la greu și în același timp este deschisă aplicația de booking pentru a vedea detaliile cazării iar Instagram-ul și aplicația de camera rulează cuminți în fundal, pregătite să captezi orice landmark apare în cale. Reno Oppo 10 5G ar putea fi acel telefon. Dar să se luăm pe rând.

Corpul telefonului

Telefonul are un design cel puțin interesant, modulul de camere este mare iar formele sunt stridente. Dacă ești o persoană care apreciază simetria s-ar putea să te deranjeze vizual acest modul. Deși telefonul are camera bump, acesta nu se simte prea mult atunci când telefonul stă pe masă. Spatele este dintr-un plastic mat, plăcut la atingere. Marginile sunt din aluminiu ceea ce mi-a dat emoții de câteva ori fiind extrem de alunecos și recomand o husă (care mă așteptam să fie în pachet, cum am tot văzut la telefoane din această categorie). 

Oppo Reno 10 community review

Ecranul ocupă aproximativ 93% din suprafața telefonului, lucru care mă încântă enorm de mult, deoarece marginile sunt extrem de subțiri. Telefonul este certificat IPX4, ceea ce înseamnă ca rezistă la stropi de apă indiferent din ce direcție vin aceștia. Dar nu va rezista la jeturi sau băi de apă, însă.

Ecranul

Ecranul mi-a dat un mix de sentimente. Pe de-o parte, ecranul AMOLED, HDR10+ se vede foarte bine, culorile sunt realiste și nu am simțit în niciun moment nevoia să schimb setările de culoare cum adesea pățesc la alte telefoane. Pe de altă parte, luminozitatea mi-a dat bătăi de cap, mai ales în natură. La o plimbare, deși afară era parțial înnorat și luminozitatea a fost la maxim, tot a fost nevoie să îmi folosesc mâna ca parasolar, iar aici a contribuit negativ și glare-ul ecranului. 

Telefonul vine cu funcția O1 Ultra Vision Engine, un motor grafic care teoretic ar trebui să îmbunătățească imaginea. Acest motor grafic pare că are 3 funcții: prima funcție de clarificare a imaginii, a doua pentru a amplificarea culoarea și a treia de a crește luminozitatea. Cele trei funcții par să meargă cel mai bine atunci când vizualizezi imagini sau videoclipuri care nativ au calitate slabă, dar pentru materiale video și imaginile care sunt deja clare, colorate și luminoase, acest O1 Ultra Vision Engine suprasaturează culorile, ceea ce va face conținutul să devină obositor pentru ochi.

De precizat este faptul că acest motor grafic nu funcționează cu orice aplicație, dar lista celor acceptate este destul de mare, cuprinzând nume mari precum Instagram și Youtube. Cei 120Hz au fost o reală surpriză plăcută, persoanele care vor trece de la un ecran convențional la unul pe 120Hz vor simți diferența. 

OPPO-Reno-10-Series

Marginile sunt rotunjite, ceea ce inițial a părut interesant, dar în scurt timp a devenit un lucru inconfortabil. Primul disconfort a fost eternul WAD. White Angular Dependency este întâlnit pe display-urile AMOLED curbate, fenomenul WAD are ca rezultat culoarea albă care pare să aibă uneori o nuanță verde sau uneori o nuanță albastră sau galbenă pe margini atunci când te uiți la telefon dintr-un unghi. Acest efect dispare atunci când te uiți direct din față sau din lateral la ecran. WAD a existat atât pe Samsung Galaxy S6 Edge cât și pe S7 Edge.

Încep să înțeleg de ce nu a mai existat un S8 Edge. Poți trece cu vederea peste acest WAD dar uneori te vor deranja culorile suplimente. O altă problemă a acestui ecran rotunjit sunt zonele de pe marginea ecranului unde deși pare că apeși pe ecran, nu o faci, și este nevoie să muți degetul mai spre centrul ecranului.

Am pățit asta cel mai des la tastatură, în momentul în care voiam să comut la cea numerică, dar și în momentele când făceam scroll prin meniul de aplicații folosind bara laterală. În cele 10 zile de test m-am obișnuit cu acest efect dar îl consider un motiv în plus să eviți un ecran rotunjit. Telefonul are inclus Always-on Display, lucru bine venit, este foarte customizabil, deci va fi o plăcere setarea lui. 

O funcție despre care nimeni nu vorbește este “Eye Comfort”. Pentru cei nefamiliari cu ea, țelul acesteia este de a-ți proteja ochii prin a reduce intensitatea luminii albastre. Eu fiind o persoană care stă toată ziua cu ochii în ecrane, o văd bine venită, iar pe acest telefon este extrem de eficientă. Chiar dacă culorile par spălăcite, din nenumăratele ore pe care le petrecem în fața ecranului, în destul de puține cazuri contează într-adevăr intensitatea culorilor. Iar câteva ore de Eye Comfort, mai alea seara, ne poate ajuta să reducem iritarea ochilor și să adormim mai rapid.

Specificații cheie
Mărime 6.7″
Rezoluție FHD+ (2412×1080)
Luminozitate Standard (500 niți), În soare (800 niți), HDR (950 niți)
Protecție AGC DT-Star2

Camera

Camera este atuul telefonului, este marketat ca „the reason why”, motivul pentru care acest telefon merită banii pe care îi cere. Iar atunci următoarele întrebări se pun: Face Oppo Reno 10 5G poze bune? Da. Poate oricine face poze bune cu Oppo Reno 10 5G? Nu. Poate oricine învăța să facă poze bune cu Oppo Reno 10 5G? DA!

Când am primit telefonul mă așteptam ca experiența mea să fie: scot telefonul din cutie, îl pornesc, deschid camera, fac o poză și spun WOW. În realitate, am scos telefonul din cutie, l-am pornit, am dezinstalat o grămadă de aplicații și jocuri, am făcut o poză, și am verificat telefonul să văd dacă într-adevăr ceea ce am primit este un Reno 10. 

Excluzând total modul PRO, camera are o grămadă de setări și funcții, fiecare dintre acestea trebuie folosite în anumite situații. Dacă reușești să le dai de cap, poți obține poze extrem de reușite, dar pentru asta este nevoie de răbdare. Tind să cred că pozele ies reușit mai mult din cauza software-ului de procesare și nu datorită părții hardware cum am fi tentați să credem. 

Modul PHOTO, cel de bază, permite un zoom optic 5X la 32 MP sau un zoom optic de 2X la 64 MP, cea din urmă fiind considerată și Hi-Res. HDR-ul poate fi setat doar pe Auto sau Off, interesantă alegere. Iar în plus aplicația de cameră oferă și o opțiune de retouch care poate fi setată pe o scară de la 0 la 100. În acest mod de fotografiere, pozele ies bine sau chiar excelente dacă subiectul fotografiat este la o distanță mică sau cel mult medie de cameră.

Pentru distanțe ceva mai mari, 20 metri+, imaginea începe să fie ‘zgomotoasă’. Funcția extra-wide este o adiție bine venită, mai ales pentru pozele în spații largi. Dar la fel care și pentru Zoom-ul 5X această funcție nu este disponibilă la calitate Hi-Res.

Modul NIGHT, m-a impresionat. În timpul nopții, chiar dacă lumina era bună s-a descurcat mai bine decât modul standard al camerei. Pozele ies suficient de luminoase, detaliile apropriate de obiectiv se văd clar, iar cele de la depărare sunt ușor de recunoscut. Un dezavantaj este cerul care devine mov dacă în cadru există un contrast puternic. De exemplu atunci când fotografiezi o clădire bine iluminată dar se vede și o parte din cer. Modul de noapte poate fi folosit atât cu camera extra-wide cât și cu zoom-ul optic 5X. 

Modul PORTRAIT, este o funcție centrală a acestui model. Am reușit să fac portrete foarte reușite atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte. Singura problemă întâlnită a fost efectul de adâncire care uneori pare nenatural, cu decupaje în linii drepte în jurul feței. Intensitatea efectului de adâncire poate fi setat și manual. Multe nu sunt de spus, pozele ies mai bine decât cum te-ai aștepta să iasă de la un telefon mid-range din 2023, iar modul retouch, uneori, poate să îmbunătățească poza.

Modul VIDEO a fost și el bine primit. Imaginea iese clară dacă subiectul nu este foarte departe de cameră (aceeași situație ca și la poze) iar culorile sunt apropiate de realitate dacă lumina este suficientă. Telefonul duce și filmare 4K la maxim 30 FPS, FULL HD la 60 FPS sau la maxim 480 FPS pentru filmarea în slow-motion, pe lângă 720p la 60 FPS sau maxim 960 FPS pentru filmarea în slow-motion. 

Funcția de stabilizare există, dar uneori dă rateuri precum cadre lipsă sau cadre care se derulează mai rapid decât restul. Acest mod de stabilizare nu este extraordinar, l-am găsit util doar în cazuri în care eu stăteam și doar roteam telefonul. În momentul în care am început să merg modul și-a arătat limitările. În plus, în sesiunile lungi de filmare, telefonul se va încălzi rapid.

Oppo Reno 10 community review2

Camera secundară mi-a plăcut, nu sunt un adept al selfie-urilor dar de data asta mi-au ieșit bine. Modul portrait își face treaba corect și aici. Efectul de adâncire pare mai prietenos și natural decât pe camera principală, dar posibil să fie un efect al faptului că am fost mai aproape de obiectiv iar AI-ul a reușit, mai clar, să mă distingă de fundal.

Aplicația de cameră are și alte moduri interesante precum Extra HD, Slow-Motion, Time-Lapse sau Dual-View Video mod în care se poate filma atât cu camera principală cât și cu cea secundară într-un format split-screen.

Specificații cheie
Cameră principală 64MP; f/1.7; FOV 81°
Cameră Telefoto 32MP; f/2.0; FOV 49°
Cameră Ultra-wide-angle 8MP; f/2.2; FOV 112°
Zoom 2× hybrid optical zoom și 20× zoom digital
Camera frontală 32MP; f/2.4; FOV 89°

Oppo Reno 10 community review2

Oppo Reno 10 community review2

Performanța

În teste Oppo Reno 10 5G se compară cu Pixel 7a, Galaxy A54 4G sau Honor 90 atunci când vine vorba despre procesor. Chipsetul este MediaTek Dimensity 7050, teoretic un procesor asemănător cu Dimensity 1080 pe care îl întâlnim pe un telefon ceva mai vechi și anume Xiaomi Redmi Note 12 Pro. În testele de GPU, Oppo Reno 10 5G se depărtează negativ de competitorii mai sus menționați. 

Dincolo de teste sintetice și cifre, telefonul se descurcă bine. Se deblochează rapid iar camera se deschide repede (lucru care nu se întâmplă și pe modele mai ieftine). Restul aplicațiilor se deschid rapid, dar nu extrem de rapid. Dacă vei face trecerea de la un flagship, vei observa o încetinire, dar dacă vi de la un telefon de buget sau un alt mid-range, nu vei observa această întârziere.

Specificații cheie
CPU MediaTek Dimensity 7050 – 8 nuclee
GPU ARM Mail-G68 MC4
RAM 8GB Dual-Channel LPDDR4x @ 2133MHz
ROM 128GB / 256GB

Bateria

Alte review-uri pe care le-am citit lăudau această baterie de 5000mAh. Pe mine, un hater înnăscut, nu m-a convins. Într-adevăr bateria ține o zi întreagă de folosire (24h +), dar telefonul este nou, deci ar fi îngrijorător să nu țină. În momentul în care am pus telefonul la treabă și am făcut multi-tasking intens, bateria a început să se descarce mai repede. Într-adevăr, bateria ține mai mult decât la alte modele pe care le-am testat, dar mi se pare mai mult un minus pentru acele telefoane decât un plus pentru acesta. 

Ce mi-a plăcut integrat în acest telefon au fost soluțiile software de protejare a bateriei. Cu multe dintre ele fiind obișnuiți deja, dar consider că aici se vede diferența. Dintre opțiunile care m-au impresionat amintesc următoarele: Super Power Saving Mode, care poate extinde durata de viața a bateriei cu mult peste 24h, lucru care poate fi salvator într-o vacanță când ai acces limitat la o priză, Sleep Standby Optimization funcție prin care telefonul intuiește momentele în care dormi pentru a reduce consumul de energie, inclusiv intervalele la care verifică pentru notificări noi și Optimized Charging prin care prelungește viața bateriei prin a-ți învăța obiceiurile atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte și nu încarcă telefonul mai mult de 80% până în momentul în care știe că urmează să fie scos de la încărcat.

Încărcarea este rapidă, la 67W. Aceasta se traduce prin încărcare de 74% în primele 30 min iar un plin durează doar 43 minute.

Specificații cheie
Dimensiune 5000mAh/19.45Wh
Încărcare rapidă SUPERVOOC 67W

Sistemul de operare

Telefonul vine din pachet cu Android 13 și ne așteptăm, conform politicii Oppo, la 2 ani de update-uri de Android și 4 ani de update-uri de securitate. Cei doi ani de update-uri Android par puțini, consider că acest telefon poate fi exploatat pe o perioadă mai îndelungată și puteau oferi măcar 3 ani de actualizări chiar dacă gama Reno este mid-range. Cel puțin update-urile de securitate vor încerca să lungească viața acestui telefon.

Peste sistemul Android, cei de la Oppo au venit cu ColorOS 13, care deși este extrem de customizabil, l-am văzut adesea prea încărcat. Pe alocuri vei întâlni bug-uri sau mici glitch-uri mai ales la notificări. ColorOS vine la pachet cu o gălăgie de bloatware, multe dintre aplicațiile pre-instalate sunt chiar acele joculețe care și ele la rândul lor sunt pline de reclame. Lucru care mi sa părut lipsit de respect pentru utilizator, dacă tot este încărcat cu aplicații nedorite, un filtru de conținut ar fi fost de bun simț.

OPPO-Reno-10-Series

Cu toate acestea sistemul este ușor de folosit, iar faptul că te lasă să-l customizezi în detaliu este un mare plus, poți simți că telefonul este al tău și te reprezintă, lucru pe care îl consider esențial. Partea de customizare trebuie însă folosită cu atenție deoarece anumite setări te-ar putea încurca. Ia-ți timp, încearcă setările și cu puțină răbdare vei înțelege fiecare opțiune.

Sunetul

Difuzoarele sunt stereo, lucru care mereu mă încântă, sunt puternice iar sunetul este clar chiar și atunci când este dat la maxim. Pentru momentele când ai nevoie ca sunetul să fie și mai puternic, nivelul poate ajunge până la 200%, chiar și în acest caz, sunetul rămâne la fel de clar. Ce nu mi-a plăcut a fost lipsa bass-ului. Nu mă aștept niciodată de la un telefon să aibă un bas impresionant, dar aici pare că nu are putere, astfel face sunetul să fie greu de ascultat pe termen lung iar melodiile pe care le asculți să-și piardă din farmec. Este același efect pe îl poți întâlni și pe laptopurile ieftine. 

Această problemă poate fi rezolvată cu o pereche de căști, cel mai probabil wireless deoarece acest telefon nu are port jack 3.5mm. Iar cum pachetul vine fără adaptor, nu cred că un utilizator de rând se va chinui cu adaptoare sau căști cu mufă type-c.

Securitate

Telefonul vine cu funcții care odată puteau fi încadrate ca premium. Aici vorbesc despre senzor de amprentă sub ecran sau recunoaștere facială.

Conectivitate

Specificații cheie
WLAN Wi-Fi 6 (802.11ax), Wi-Fi 5 (802.11ac), și 802.11a/b/g/n/. WLAN 2.4G / WLAN 5; WLAN Display; WLAN sharing; 2×2 MIMO; MU-MIMO
Bluetooth® Bluetooth® v5.3, Bluetooth® Low Energy
USB Interface USB Type-C
NFC Suportat

Este Oppo Reno 10 potrivit pentru tine?

Dacă Oppo Reno 10 5G este potrivit pentru tine, contează foarte mult și ce fel de utilizator ești tu. Ce contează cel mai mult pentru tine la un telefon. Oricât de rău și pesimist am încercat să fiu cu acest telefon, el are o mulțime de puncte tari. Aici putem aminti camera, ecranul, bateria, design-ul. Dar și multe lucruri care mi-au displăcut, precum calitatea sunetului sau cantitatea impresionantă de bloatware, precum și micile probleme ale ColorOS-ului.

Astfel, îți recomand acest telefon dacă NU vrei să dai foarte mulți bani pe un telefon și pentru tine este important să faci poze reușite, să te poți uita liniștit și comod la serial sau film direct de pe telefon și să te poți baza pe el o perioadă lungă de timp chiar și în multi-tasking. Cu toate acestea, contează să nu fii genul care să obosească un telefon, să nu te joci jocuri mari și nu ești obsedat ca telefonul să fie extrem de rapid și să nu aibă lag niciodată.

Comparație cu alte telefoane din clasă

Cum spuneam și mai sus, consider competitorii direcți ai lui Oppo Reno 10 5G ca fiind Samsung Galaxy A54, Google Pixel 7a sau chiar și OnePlus Nord 3. Fiecare dintre aceste modele au plusurile și minusurile sale. Dacă ai un buget în jurul sumei de 2000 lei, propun să testezi personal în magazin toate aceste modele, sau, dacă nu este posibil, măcar un research pe internet. Astea fiind zise, Oppo Reno 10 5G este clar unul dintre favoritele mele din această clasă.

Concluzie

Multă lume blamează Oppo pentru că ar fi stricat OnePlus după achiziție. Eu, proprietar de OnePlus, tindeam să fiu de aceeași părere, dar după această experiență tind să cred că nu doar Oppo a avut o influență asupra OnePlus ci și OnePlus a avut o influență asupra Oppo. Am testat și modele mai vechi de Oppo dar nu s-au ridicat la acest nivel. Consider că Oppo a evoluat și începe să fie un brand observabil pe piață, dincolo de căutătorii de chilipiruri. Dacă te-ai săturat de Samsung și de telefoane lor mid-range dar încă nu ești pregătit pentru un Pixel, consider că Reno 10 5G poate fi un telefon extrem de interesant, diferit dar plăcut, performant dar ieftin. 




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Oppo Reno 10 Community Review A doua recenzie făcută de VOI!

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google