Prima pagină » Accident minor cu Tesla, risc de daună totală. Mașina de lux care dă bătăi de cap proprietarilor și asiguratorilor

Accident minor cu Tesla, risc de daună totală. Mașina de lux care dă bătăi de cap proprietarilor și asiguratorilor

de Roboțelul @ iDOR.info
accident-minor-cu-tesla,-risc-de-dauna-totala.-masina-de-lux-care-da-batai-de-cap-proprietarilor-si asiguratorilor

Mașinile Tesla sunt extrem de complexe, cu o multitudine de senzori și piese compacte personalizate. Acest lucru face ca repararea lor să fie extrem de dificilă și costisitoare, chiar și în cazul unui accident minor.

Asigurătorii declară tot mai des mașinile Tesla ca suferind „daune totale” în loc să plătească pentru reparații care pentru orice altă mașină ar constitui intervenții minore. Mai mult, modelul Y se deosebește de predecesoarele sale prin caroseria sa compactă, formată din piese foarte mari presate laolaltă pentru reducerea costurilor de producție, situație care face ca reparațiile minore să se ridice la cuantumuri astronomice comparativ cu orice altă marcă auto. Situația este cu atât mai costisitoare în România, Tesla având un birou în București din 2021, unde vânzările au loc direct prin intermediul companiei, nu există contracte cu dealeri auto din țară sau un showroom oficial, mașinile fiind comercializate prin intermediul unui singur operator care este și singurul service.

Datorită numeroaselor caracteristici tehnologice, cum ar fi senzorii și camerele din mașină, alături de piese foarte specifice care pot fi reparate doar de Tesla sau de unul dintre service-urile aprobate de aceasta, adesea este mai ieftin ca vehiculul să declare distrus în loc să fie readus în stare de funcționare.

Expertul în producție Sandy Munro a afirmat că lucrurile au devenit mai complicate din cauza noilor „pachete structurale de baterii” de la Tesla, pe care le-a numit cu „zero capacitate de reparare” pentru că sunt integrate în caroseria mașinii. „Un pachet structural de baterii Tesla ajunge direct la topitorie,” a declarat Munro, cunoscut pentru demontarea vehiculelor, la Reuters la începutul acestui an.

Ce se întâmplă cu mașinile avariate

Un studiu realizat de două mari companii de demontări din SUA a constatat că „o mare majoritate” din cele peste 120 de Model Y-uri declarate cu daună totală aveau mai puțin de 12.000 de kilometri la bord, conform Reuters.

În mod obișnuit, asiguratorii declară o mașină drept „totalizată”, alegând să ramburseze o sumă fixă proprietarului în locul reparației, atunci când costul estimat de reparare este mai mare decât valoarea efectivă a mașinii. Prețurile de vânzare ale modelelor menționate mai sus, care erau toate modele din 2022 sau 2023, variau de la aproximativ 60.000 de dolari până la peste 80.000 de dolari. Unele costuri estimate de reparare se situează chiar sub această sumă, potrivit Reuters.

De exemplu, un Model Y Long Range din 2022, care a fost implicat într-un accident frontal și a fost listat de Insurance Auto Auctions (IAA) la începutul lui ianuarie, avea un preț de vânzare de 61.388 de dolari și un cost estimat de reparare de 50.388 de dolari. Un alt Model Y care a suferit o coliziune laterală avea un preț de vânzare de 72.667 de dolari și un cost estimat de reparare de 43.814 de dolari, citează publicația Robb Report, dedicată pieței americane automotive și luxury.

Oficialii Tesla sunt conștienți de costurile ridicate ale asigurărilor pentru vehiculele sale. Directorul general Elon Musk a recunoscut în ianuarie 2023 că totalul costurilor asigurărilor pentru mașinile Tesla sunt „nerezonabil de mari”, dar a completat că Tesla a făcut schimbări de design la bara de protecție pentru a facilita unele reparații și lucrează pentru a asigura disponibilitatea pieselor de schimb.

„Așadar, dacă aștepți o piesă pentru a fi reparată și acea piesă durează o lună, acum ai o lună în care trebuie să închiriezi o altă mașină. Este extrem de costisitor”, a spus acesta în apelul Tesla privind rezultatele trimestrului patru din ianuarie. „Și, desigur, îți lipsește mașina pe care o iubești și pe care chiar vrei să o conduci. Așa că acest lucru are cu adevărat un efect semnificativ asupra costului total de deținere și a satisfacției clienților.”

Care sunt piesele cel mai greu de înlocuit

Un Model Y are parte din spate a caroseriei realizată din doua bucăți, în timp ce o mașină de volum tradițională are aceeași parte a caroserie realizată din peste 70 de repere diferite, arată blogul auto Autolatest.

Modelul Y al mașinii a beneficiat de un proces de producție mult simplificat față de cel al unui Model 3, acest lucru fiind obținut prin presarea unor piese de foarte mari dimensiuni, ceea ce a redus mult costurile. Cu toate acestea, reparațiile în cazul unei avarii minore devin deosebit de dificile în urma optării pentru o caroserie atât de compactă.

Costul asigurărilor este cu până la 30% mai mare

La sfârșitul anului 2022, publicația Nerdwallet a raportat că un proprietar de Tesla aflat în parametri optimi în ceea ce privește istoricul accidentelor și plata polițelor de asigurare tot a înregistrat costuri care se ridică la aproximativ 2.040 de dolari pe an pentru un Model Y și până la 3.044 de dolari pentru un Model X pe piața americană. Costul mediu pentru a asigura un Model 3 este cu aproape 30% mai mare decât media națională pentru asigurările auto, a afirmat Nerdwallet.

Exact cât costă mai mult să repari un Tesla mediu după un incident, comparativ cu alte vehicule, fie ele electrice sau cu motoare cu ardere internă, este dificil de evaluat, dar oficialii Tesla sunt conștienți de mult timp că costurile asigurărilor pentru vehiculele sale electrice sunt mult mai mari decât media din industrie. Tesla a început să ofere propriile polițe de asigurare pentru clienți la sfârșitul anului 2019, promițând că va reduce costurile și mai mult în viitor.

Cu toate acestea, conform unei știri din publicația The Drive din 2021, un centru de service Tesla i-a oferit unui proprietar de Model 3 o cotă de 16.000 de dolari pentru a repara o scurgere de lichid de răcire a bateriei după ce a fost avariată pe drum. Un mecanic independent a reușit să rezolve problema pentru 700 de dolari, iar The Drive a argumentat că Dreptul de Reparare este o problemă importantă pentru vehiculele electrice.

Tesla în România

Tesla Motors România, compania prin care Tesla vinde maşini pe piaţa locală, a rulat în 2022 afaceri de aproape 267 milioane de lei sau 53 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. 2022 a fost primul an întreg pentru Tesla pe piaţa locală, arată Ziarul Financiar.

Compania Tesla Motors România şi-a deschis biroul la Bucureşti în 2021, însă funcţionează altfel decât celelalte branduri. Maşinile sunt vândute doar de către Tesla – nu există dealeri, iar importatorul este o reprezentanţă a Tesla. De asemenea, nu există un showroom oficial, iar maşinile sunt livrate de pe platforma dealerului auto DAB Auto Serv, care este şi singurul service „Tesla Approved Body Shop“. Un al doilea punct de livrare al maşinilor Tesla funcţionează din vara acestui an în proximitatea autostrăzii A1 Bucureşti-Piteşti, potrivit clienţilor Tesla.

Costurile ridicate de reparare și primele de asigurare nu au afectat popularitatea Tesla în lume. A fost cel mai bine vândut producător de mașini electrice și de mașini de lux anul trecut la nivel global. De asemenea, a înregistrat aproape 3,7 miliarde de dolari în profituri și 24,3 miliarde de dolari în vânzări pentru ultimul trimestru al anului 2022. Acest lucru reprezintă o creștere de 59% și, respectiv, de 37% față de anul anterior.

Tesla recheamă 55.000 de vehicule. Defecțiune descoperită ce vizează frânele

Autoritatea de reglementare auto din SUA a declarat marţi că Tesla va rechema 54.676 de vehicule Model X fabricate între 2021-2023, deoarece controlerul vehiculului este probabil să nu…

Cerințele de capital pentru băncile importante din România, înăsprite la cel mai ridicat nivel începând cu 1 ianuarie 2024!

Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială a decis ca, începând cu data de 1 ianuarie 2024, instituțiilor financiare de importanță sistemică să li se înăsprească la cel…




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Accident minor cu Tesla, risc de daună totală. Mașina de lux care dă bătăi de cap proprietarilor și asiguratorilor

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă