Prima pagină » Aceasta e Berge Olympus, noua cea mai puternică navă cargo din lume, echipată cu vele aerodinamice, dar tot a păstrat un motor diesel în doi timpi | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Aceasta e Berge Olympus, noua cea mai puternică navă cargo din lume, echipată cu vele aerodinamice, dar tot a păstrat un motor diesel în doi timpi | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

de Roboțelul @ iDOR.info
aceasta-e-berge-olympus,-noua-cea-mai-puternica-nava-cargo-din-lume,-echipata-cu-vele-aerodinamice,-dar-tot-a-pastrat-un-motor-diesel-in-doi-timpi-|-piataauto.md-–-site-ul-lumii-auto-din-moldova

19 Octombrie 2023, 22:08
Redacţia PiataAuto.md

Tehnologia velelor aerodinamice îşi ia tot mai mare „avânt”, dacă putem spune, în industria transporturilor maritime. În lume există mai multe echipe şi companii care dezvoltă şi testează vele suficient de puternice, ca să propulseze de unele singure navele mari. Însă până la punerea în practică a propulsiei 100% eoliene, apar deja lansări în operare a propulsiei parţiale asigurate de vânt. Acum a fost lansată Berge Olympus, noua cea mai puternică navă cargo din lume, din cele echipate cu vele aerodinamice.

Nava aparţine companiei britanice Berge Bulk, care operează parţial din Singapore, şi a fost construită de fapt în 2018, fiind echipată pe atunci cu un motor diesel Wartsila în doi timpi, de turaţii joase, care fusese lansat ceva mai devreme într-o ipostază cu filtre avansate şi sisteme de tratare sofisticate, pentru a genera emisii mai puţin nocive. Motorul însă, e unul uriaş, un singur cilindru al lui având o cursă internă de 3,09 metri lungime şi 72 cm lăţime. Deci, la fiecare combustie, pistoanele cilindrilor săi fac o mişcare de 3,09 metri în jos şi apoi în sus.

Foto: Nava, înainte de echiparea cu vele

Motorul instalat pe Berge Olympus atunci are 6 cilindri, 29.450 CP! Deci, scoate 4.908 CP per cilindru! Puterea maximă o dezvoltă la doar 89 rotaţii per minut! Spre deosebire de multe alte motoare navale mari în doi timpi, acest motor poate opera nu doar la o singură valoare de turaţii, ci la câteva, astfel încât la necesitate poate funcţiona şi la 66 turaţii per minut, iar cu un flux redus de compresie a aerului în admisie poate livra deja 17.295 CP, consumând mai puţin.

Tocmai această calitate de ajustare a puterii motorului său diesel şi clasa mai modernă de emisii au calificat-o la renovarea prin care a trecut acum, de echipare cu vele aerodinamice. Berge Olympus e o navă cargo de talie mare, măsurând 300 metri lungime şi 49 metri lăţime, iar velele aplicate acum pe ea sunt de cea mai mare suprafaţă, fiind ele cele mai puternice şi totodată puse pe cea mai puternică navă cargo din lume, dintre toate care au primit asemenea vele vreodată.

Aceste vele metalice au fost dezvoltate şi instalate de norvegienii de la Yara Marine şi fac parte din seria lor BARTech. Principiul lor de funcţionale e unul similar cu altele de acest tip, menţionate în alte articole anterioare ale noastre, şi se rezumă la profitarea de efectul aerodinamic similar celui de pe aripa unui avion, când distanţa pe care o parcurge vântul pe una din laturi e mai mică, iar pe cealaltă mai mare, creând o forţă de elevare la avioane, iar aici, întrucât aripa stă vertical — de propulsie.

Velele pot lua diverse configuraţii şi ajustări inteligente, alegându-şi automatizat cea mai eficientă poziţie, pentru a contribui maxim de mult la propulsia imensei nave. Fiecare velă aerodinamică are 20 metri lăţime şi 37,5 metri înălţime, ceea ce e mai mult decât un bloc cu 10 etaje! Suprafaţa totală de a celor 4 aripi e de 3.000 metri pătraţi, de peste 3 ori mai mult decât suprafaţa aripilor unui Airbus A380, care e de 843 metri pătraţi.

Noua navă, echipată cu aceste vele, va munci în principal pe rute oceanice între China şi Brazilia, traversând Pacificul. Şi va face asta în mod constant. Motorul diesel în doi timpi a fost păstrat, iar esenţa e ca acesta să opereze la turaţii mai reduse, diferenţa de propulsie fiind asigurată de vânt, pentru a obţine la final 20% economie în consum. Poate părea puţin, însă pentru o asemenea navă uriaşă asta înseamnă deja o reducere de emisii de 19,5 tone de CO2 pe zi!

E interesant şi faptul că, deşi nava are generatoare suplimentare la bord, acum a fost montat un generator suplimentar, conectat la arborele cotit al motorului principal, care va lua până la 1 MW putere (1.360 CP) din forţa acelui motor pentru a produce electricitate, şi a ţine motoarele auxiliare oprite. Din cei 17.295 CP ai motorului principal ce funcţionează la turaţii reduse, există rezerve de a aloca până la 1.360 CP pentru producţia de electricitate, dacă tot velele imense de 3.000 m2 ajută şi ele la propulsia navei.

Înapoi

ŞTIRI DE CARE AŢI PUTEA FI INTERESAT




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Aceasta e Berge Olympus, noua cea mai puternică navă cargo din lume, echipată cu vele aerodinamice, dar tot a păstrat un motor diesel în doi timpi | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google