Prima pagină » Economia Ucrainei începe să-și revină pe măsură ce se adaptează la război

Economia Ucrainei începe să-și revină pe măsură ce se adaptează la război

de Roboțelul @ iDOR.info
economia-ucrainei-incepe-sa-si-revina-pe-masura-ce-se-adapteaza-la-razboi

Când forțele ruse s-au apropiat de Kiev la începutul invaziei lor de anul trecut, personalul de la Zavertailo, o brutărie populară din capitala Ucrainei, a închis magazinul și a început să pregătească salate gratuite pentru soldații care apărau orașul. Rezervele s-au diminuat pe măsură ce luptele se duceau în jurul Kievului, iar finanțele brutăriei s-au prăbușit pe măsură ce managerii au continuat să plătească salariile personalului.

„Afacerea s-a oprit complet și nu se așteptau venituri”, a spus Anna Zavertailo, proprietara brutăriei, pentru The New York Times. „A fost nevoie de multă muncă pentru a reporni încet afacerea.”

Dar a dat roade. În această primăvară, Zavertailo a deschis o a doua brutărie la Kiev, stimulată de cererea în creștere a clienților, pe măsură ce viața din capitală s-a adaptat treptat la condițiile de război și a revenit la o oarecare aparență de rutină. „Ni s-au deschis noi oportunități”, a spus Viktoriia Kolomiiets, directorul operațional al Zavertailo.

Expansiunea brutăriei face parte dintr-o redresare economică mai largă, deși modestă, în Ucraina. Deși producția economică a Ucrainei este încă considerabil mai mică decât înainte de război – economia s-a micșorat cu o treime după invazia pe scară largă a Rusiei de anul trecut – aceasta va crește cu aproximativ 3,5% în acest an, prezice Banca Mondială. Expansiunea este determinată de o creștere a cheltuielilor interne și susținută de un flux constant de ajutor financiar extern.

Provocări enorme

Economiștii spun că va dura mulți ani pentru ca economia Ucrainei să revină la nivelurile de dinainte de război, iar previziunile într-o perioadă de lupte acerbe vor fi cu siguranță incerte. Urmează provocări enorme, inclusiv reconstrucția costisitoare a orașelor devastate ale țării, un deficit guvernamental care va continua să crească pe măsură ce războiul se prelungește și lipsa forței de muncă cauzată de exodul ucrainenilor care fug de război și mobilizarea cetățenilor pentru luptă.

Cu toate acestea, analiștii și oamenii de afaceri locali spun că un sentiment de rezistență și stabilitate relativă s-a instalat după aproape 20 de luni de război, îmbunătățind încrederea consumatorilor și investitorilor.

„Economia Ucrainei se adaptează la război”, a declarat Olena Bilan, economist-șef la banca de investiții Dragon Capital din Kiev. Ea a adăugat că oamenii au trecut de la un „mod de economisire” la o situație în care acum „se simt mai relaxați și încep să cheltuiască mai mult”.

Banca Mondială a estimat într-un raport recent că consumul privat din Ucraina va crește cu 5% în acest an, după ce s-a contractat cu mai bine de un sfert anul trecut. În orașe precum Kiev și Dnipro, care sunt departe de zona de luptă, dar rămân amenințate de atacurile aeriene rusești, clienții se întorc la restaurantele redeschise și reiau cumpărăturile.

„Astăzi, cei mai mulți ucraineni înțeleg că războiul se poate prelungi și trebuie să continue să trăiască în aceste noi circumstanțe”, a spus Andri Ceruha, fondatorul Etnodim, care produce vișivankas, cămășile tradiționale brodate ucrainene. El a spus că vânzările din magazinul său s-au triplat în acest an în comparație cu anul trecut, cauzate parțial de o creștere a patriotismului.

Ucrainenii, a adăugat Ceruha, „continuă să lucreze și să cumpere îmbrăcăminte și alte articole care ar putea să nu fie considerate esențiale, dar sunt o modalitate de a menține un sentiment de normalitate”.

Olga Kustenko, un coproprietar al barului First Point Espresso din cartierul la modă Podil din Kiev, a spus că oamenii au nevoie de rutină pentru a face față războiului. Clienții s-au întors la cafeneaua ei, a spus ea, pentru că caută un loc familiar unde să petreacă timpul. Ea a deschis o a doua cafenea în această primăvară pentru a satisface cererea în creștere.

Economia este din ce în ce mai restructurată în jurul războiului

Cheltuielile mai mari decât se așteptau au determinat instituțiile financiare să își actualizeze previziunile economice. Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internațional a prezis că producția totală a țării va crește cu 2% în acest an, mai puțin optimist decât prognoza Băncii Mondiale, dar o îmbunătățire semnificativă față de previziunile inițiale pentru o scădere de 3%.

Cu siguranță, economia Ucrainei crește de la o bază scăzută, după ce primul an de război a devastat principalele active economice ale țării. Oțelăria Azovstal, care a reprezentat o cincime din producția de oțel a Ucrainei, a fost distrusă în luptele pentru Mariupol anul trecut.

Ratele de creștere pot fi, de asemenea, un indicator slab al sănătății economice a unei țări în timp de război, deoarece producția este adesea umflată de producția militară, care este ordonată de guvern. Guvernul Ucrainei și-a alocat o mare parte din bugetul său pentru a acoperi cheltuielile armatei și pentru a sprijini producția de arme.

Dar economiștii spun că capacitatea Ucrainei de a se adapta la diferite provocări din timpul războiului, cum ar fi menținerea curentului electric în ciuda campaniei de iarnă a Moscovei împotriva infrastructurii sale energetice, a contribuit la punerea economiei pe o cale de stabilizare.

„Nu am avut nicio lipsă de energie electrică de la mijlocul lunii februarie”, a spus Bilan de la Dragon Capital. „Acesta a fost primul factor pozitiv care a împins producția în sus.”

Într-un alt semn de rezistență, Ucraina a exportat luna trecută peste 110.000 de megawați-oră de energie electrică, un volum record pentru 2023, produs în mare parte la centralele nucleare ale țării, deși rămâne o fracțiune din exporturile de energie electrică ale țării înainte ca Rusia să înceapă să lovească instalațiile energetice.

Maria Repko, director adjunct al Centrului pentru Strategie Economică din Kiev, a remarcat că deschiderea de noi rute comerciale pentru a ocoli eforturile Moscovei de a bloca Marea Neagră a ajutat, de asemenea, la o revenire a exporturilor agricole, care au constituit cea mai mare parte a veniturilor Ucrainei de dinainte de război.

Banca Mondială estimează că exporturile generale ale Ucrainei vor continua să scadă în acest an, înainte de a crește cu 15% anul viitor și cu 30% în 2025 – o potențială salvare economică dacă războiul se prelungește.

Probleme cu forța de muncă

La fel ca și a Rusiei, economia Ucrainei este din ce în ce mai restructurată în jurul războiului. Mai mult de jumătate din cheltuielile guvernului anul viitor, aproximativ 46 de miliarde de dolari, vor fi dedicate apărării.

Însă, cu venituri mici din impozite pentru a finanța această rafală de cheltuieli, deficitul bugetar al Ucrainei va ajunge anul viitor la 21% din producția totală a țării, a declarat prim-ministrul, Denis Șmihal, săptămâna trecută. El a adăugat că guvernul său va avea nevoie de ajutor financiar de 42 de miliarde de dolari pentru a acoperi acest deficit.

Această sumă se poate dovedi dificil de asigurat, deoarece sprijinul pentru Ucraina scade în Statele Unite, de departe cel mai mare susținător financiar al Kievului, și pe măsură ce atenția lumii este distrată de războiul dintre Israel și Gaza. „Situația pare cu adevărat îngrijorătoare”, a spus Repko.

Întreprinderile din Ucraina se confruntă, de asemenea, cu deficit de forță de muncă, deoarece bărbații sunt recrutați în armată și ca urmare a exodului de refugiați după invazia Rusiei de anul trecut. Peste șase milioane de ucraineni – aproape 15% din populația dinainte de război – rămân în afara țării și aproape un sfert dintre ei nu sunt siguri dacă se vor întoarce odată ce războiul se va termina, potrivit unui sondaj recent al Organizației Națiunilor Unite.

Luptătorii ucraineni au debarcat pe malul stâng al Niprului. Rușii sunt îngrijorați de posibilitatea unei „operațiuni ucrainene la scară mai mare” în regiunea Herson

Pușcașii marini ucraineni au debarcat pe malul stâng Niprului, în regiunea Herson, zonă ocupată de armata rusă, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Imagini din satelit…

Germania are nevoie de mână de lucru și vrea ca refugiații din Ucraina să intre cât mai rapid pe piața muncii

Guvernul german a anunțat miercuri, 18 octombrie, o inițiativă pentru a atrage mai mulți ucraineni și alți refugiați pe piața forței de muncă, acum că mulți au cunoștințe minime de…




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Economia Ucrainei începe să-și revină pe măsură ce se adaptează la război

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă