Prima pagină » Când trebuie să schimbi amortizoarele? Ce piese înlocuiești odată cu ele

Când trebuie să schimbi amortizoarele? Ce piese înlocuiești odată cu ele

de Roboțelul @ iDOR.info
cand-trebuie-sa-schimbi-amortizoarele?-ce-piese-inlocuiesti-odata-cu-ele

Sistemul de suspensie al unei mașini este esențial pentru a circula cu aceasta în siguranță. De aceea e important să știi când trebuie să schimbi amortizoarele și ce alte piese conexe e bine să înlocuiești odată cu acestea.

Mulți se gândesc, probabil, că doar uleiul de motor sau filtrele se schimbă la mașină după un anumit număr de kilometri. Dar, pe lângă acestea, trebuie să schimbi și amortizoarele cu regularitate.

Astfel, te asiguri că sistemul de suspensie al mașinii funcționează corespunzător. Iar siguranța vehiculului este optimă.

Ce sunt și la ce ajută amortizoarele?

Amortizoarele sunt cea mai importantă componentă a sistemului de suspensie al unei mașini. Acestea sunt montate la fiecare dintre cele 4 roți ale mașinii și au rolul de a absorbi energia cinetică a mișcării.

Adică preiau șocurile rezultate în urma trecerii peste denivelări sau gropi. Sau, așa cum le spune și numele, de a amortiza șocurile.

Amortizorul este un cilindru umplut cu un lichid hidraulic sau cu aer. El face conexiunea între șasiu și ax. Lichidul hidraulic sau aerul din interiorul amortizorului trece prin valve restrictive și opune rezistență oscilațiilor arcului. Această amortizare a șocurilor împiedică saltul roții.

Astfel, ajută atât la sporirea confortului cât și la stabilizarea mașini.

Când trebuie să schimbi amortizoarele?

Cu cât drumurile pe care circuli sunt mai accidentate, cu atât amortizoarele se uzează mai repede.

Deci, pentru că sunt mereu în mișcare, durata de viață a amortizoarelor este limitată.

Chiar și dacă circuli pe asfalt lin, amortizoarele se uzează pentru că absorb chiar și cele mai mici imperfecțiuni ale drumului.

În plus, de fiecare dată când accelerăm, frânăm sau luăm un viraj, amortizoarele se activează. Acestea preiau din balansul vehiculului și încetinesc efectul de „scufundare”. Adică acel moment când spatele se ridică și fața se lasă în jos, sau invers.

Așadar, nu doar drumurile accidentate ci și condusul agresiv va determina o măcinare mai rapidă a amortizoarelor.

În timp, garniturile care mențin lichidul hidraulic sau aerul în interiorul cilindrului se uzează. Astfel, pistonul nu va mai asigura niciun fel de amortizare.

În general, durata de viață a amortizoarelor este între 80.000 km și 160.000 km. Dar pentru că drumurile din România sunt cum sunt, e recomandat ca, măcar o dată la 30.000 km, să cereți mecanicului să facă o verificare a acestora. Iar cele care au probleme sau dau semne de uzură, să fie înlocuite.

Ce alte piese trebuie înlocuite, odată cu amortizoarele

La fel ca în cazul schimbului de ulei, de exemplu, și când înlocuim amortizoarele e indicat să schimbăm alte câteva piese conexe.

Recomandat e ca atunci când schimbi amortizorul, să înlocuiești și rulmentul de sarcină și flanșa. Manopera este aceeași, pentru că oricum le dai jos pe toate. Dar astfel știi că întregul sistem este nou și garantat câteva zeci de mii de kilometri. Altfel, pui amortizor nou și după ceva timp descoperi că trebuie să înlocuiești flanșa ori rulmentul și ajungi să plătești dublu”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.

Mecanicul a mai spus că manopera pentru înlocuirea unui amortizor este, în medie, 200-300 de lei. Dar poate crește, în funcție de complexitatea sistemului și de tipul mașinii. Iar piesele pentru acest service costă, în general, 300-500 de lei.

Ceea ce înseamnă că schimbul unui amortizor pornește, în medie, de la 500-800 de lei. Dar poate ajunge la câteva mii de lei, în cazul sistemelor complexe.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Când trebuie să schimbi amortizoarele? Ce piese înlocuiești odată cu ele

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă