Prima pagină » De ce o iubește aproape toată lumea pe Taylor Swift? Filmul – concert e marea lovitură a toamnei în cinematografe

De ce o iubește aproape toată lumea pe Taylor Swift? Filmul – concert e marea lovitură a toamnei în cinematografe

de Roboțelul @ iDOR.info
de-ce-o-iubeste-aproape-toata-lumea-pe-taylor-swift?-filmul-–-concert-e-marea-lovitura-a-toamnei-in-cinematografe

Filmul care documentează noul turneu al muzicienei americane Taylor Swift promite să devină marele eveniment cinematografic al toamnei. Și mulți încearcă să înțeleagă de unde vine marele succes al artistei, arată o analiză Deutsche Welle.

Taylor Swift este în prezent, fără nici un dubiu, una dintre cele mai de succes vedete pop de pe planetă. O putere culturală și economică absolută. Are deja mai multe albume care au ajuns numărul 1 în topurile Billboard din Statele Unite decât orice altă femeie din istoria muzicii. În 2022, albumul ei „Midnights” a împins vânzările de vinil din Marea Britanie peste cele pentru CD-uri, pentru prima dată după 35 de ani. Iar anul acesta a devenit pe Spotify cea mai difuzată artistă feminină.

Un fenomen muzical studiat până și la universitate

Actualul ei turneu mondial „Eras” este pe cale să atragă cele mai mari încasări obținute vreodată de un muzician. Concertele ei devin factori economici importanți pentru orașele gazdă, unele nevoite chiar să aducă îmbunătățiri ale sistemului de transport public pentru a face față asaltului fanilor. Vineri, 13 octombrie 2023, a fost lansat filmul care documentează actualul turneu, „Taylor Swift: The Eras Tour”, simultan în cinematografele din întreaga lume. În Statele Unite, filmul a stabilit deja un nou record: vânzări în avans care depășesc pragul de 100 de milioane de dolari.

Există nenumărate articole online care încearcă să explice de ce și cum a avut Taylor Swift acest succes, dar și impactul asupra consumatorilor de muzică. Fac analiza fenomenului experți în economie, lingvistică, psihologie, neuroștiință și management muzical. Universități din Statele Unite și Australia organizează conferințe și cursuri despre fenomenul Swift. Există chiar și un articol pe Wikipedia dedicat exclusiv „impactului cultural al lui Taylor Swift”.

Dar ce este de fapt acest fenomen? Ce este atât de deosebit în muzica pe care atâta lume o ascultă? De ce spun criticii și experții că este o compozitoare excepțional de talentată?

„Swifties” în cele mai neașteptate locuri

Am apelat la membri ai unui grup Facebook de fani ai trupei britanice IDLES. Ar putea părea că nu este nicio suprapunere între stilul strident al formației punk, cu mesaje de stânga, și muzica pop sclipitoare a lui Taylor Swift. Și, totuși…

Amy Duhig, în vârstă de 25 de ani, din Marea Britanie, este o „Swiftie”, cum li se spune fanilor Taylor Swift. De ce îi place? „Cred că surprinde uimitor copilăria. A fost atacată cu multă ură pentru că este foarte feminină, dar nu a schimbat nimic la ea însăși. Ai putut-o vedea crescând atât de mult muzical. Iar fanii mai în vârstă simt că au crescut odată cu ea. Se pricepe foarte bine să pună sentimentele în cuvinte și să le descrie în metafore în care oamenii se regăsesc. Povestește în cântecele ei despre multe situații diferite, dar poate capta cu adevărat sentimentele oamenilor și probabil îi face să se simtă înțeleși.”

Melanie Horne are 33 de ani, este din Canada și prezice că Swift va fi recunoscută într-o zi drept vocea unei întregi generații de femei. „Cred că știe cu adevărat să surprindă momente și poate evoca amintiri cum nu o face nici un alt artist. Am trecut de 30 de ani dar pot să ascult o melodie pe care a scris-o când era adolescentă și care mă trimite înapoi la perioada liceului. Piesele de când era tânără surprind absolut toate bunele și relele vieții unei fete în creștere”.

Sunt și femei mai în vârstă care se identifică cu muzica lui Swift. Kathy Kossatz este din Germania și are 45 de ani: „Când o asculți pe Taylor, ai senzația că este singură cu tine în cameră. O simți aproape. Muzica ei se conectează cu oameni foarte diferiți. Fanii pop mainstream iubesc accesibilitatea și atractivitatea, adolescenții se simt auziți, cei care analizează excesiv muzica și criticii îi recunosc talentul și chiar fanii indie sau punk rock nu-i pot rezista. Muzica ei și subiectele despre care cântă sunt universale. Uneori cântă despre de relații, alte melodii sunt ușoare critici sociale. Piesele sunt mereu sincere și inteligente și – aproape – niciodată plictisitoare. Și astfel are succes la oameni atât de diferiți”.

Această diversitate este reflectată de britanicul de 56 de ani David van der Burg, un fan devotat punk, căruia însă îi plac „atât de multe dintre melodiile ei pentru că spun o poveste și o fac în limitele scurte ale unei piese pop, ceea ce desigur implică un talent destul de mare. Ceea ce o diferențiază de contemporanii ei și îi atrage succesul este capacitatea de a se reinventa”.

Admirată pentru că și-a apărat drepturile

Van der Burg subliniază, de asemenea, un aspect non-muzical al atractiei pentru Swift: afirmarea ei ca artistă. Și alți Swifties o văd așa. În 2017, Taylor Swift a intentat un proces de hărțuire sexuală unui prezentator de radio. Britanica Jo Shepherd i-a devenit fan exact din acest motiv: „Punctul de cotitură pentru mine a fost modul în care a disecat foarte calm și intelectual, în fața instanței, declarația tipului care îi pusese mâna pe fustă. Era încă relativ tânără, dar incredibilă”.

Puterea de a atrage o diversitate atât de mare de oameni, încrederea în sine, dorința de a experimenta și de a crește ca artist definesc fenomenul Taylor Swift. Sunt premise pentru o lungă carieră, la care nici măcar fanii devotați ai altor genuri muzicale nu pot rezista.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: De ce o iubește aproape toată lumea pe Taylor Swift? Filmul – concert e marea lovitură a toamnei în cinematografe

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă