Prima pagină » Prima maşină electrică solară de offroad din lume a parcurs cu succes 1.000 km prin Africa, inclusiv prin Sahara | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Prima maşină electrică solară de offroad din lume a parcurs cu succes 1.000 km prin Africa, inclusiv prin Sahara | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

de Roboțelul @ iDOR.info
prima-masina-electrica-solara-de-offroad-din-lume-a-parcurs-cu-succes-1000-km-prin-africa,-inclusiv-prin-sahara-|-piataauto.md-–-site-ul-lumii-auto-din-moldova

18 Octombrie 2023, 22:26
Redacţia PiataAuto.md

Aşa se întâmplă că în ultima săptămână am ajuns să vorbim foarte frecvent despre maşini electrice, alimentate de soare, şi despre tineri ingineri, care le construiesc şi reuşesc facă lucruri remarcabile cu ele. Adevărul e că aceste subiecte sunt conectate între ele şi toate au avut loc acum. Singurul neconectat cu celelalte subiecte e camionul solar construit de trei elveţieni, cu care aceştia vor să ajungă pe cel mai înalt vulcan din lume, în vârf, pentru a stabili un record mondial. Dar în ultima săptămână am vorbit despre cel mai mare concurs de maşini solare din lume, World Solar Challenge, care va avea loc în curând în Australia, şi unde anunţam că va merge şi o echipă de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, România. Iar azi anunţam că din acea echipă, care merge în Australia, fac parte şi doi tineri ingineri din Republica Moldova. Ei bine, acum vorbim şi despre prima maşină solară de offroad din lume, Stella Terra, construită tot de tineri, care tocmai a parcurs cu succes un traseu de 1.000 km prin Africa, inclusiv prin deşertul Sahara!

Stella Terra e o maşină cu propulsie electrică, alimentată de la panouri fotovoltaice, construită de echipa Solar Team Eindhoven, de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, Olanda. Şi aceeaşi echipă are în istoria sa mai multe participări la acelaşi concurs World Solar Challenge din Australia, ba chiar şi obţinerea a 4 victorii consecutive! Deci tot de acolo se trage curajul şi experienţa!

De această dată, echipa olandeză n-a construit o maşină super uşoară şi mică, asemeni celor din concurs, ci una în toată legea, care să poată fi admisă pe drumurile publice şi să aibă plăcuţă de înmatriculare. Maşina a trebuit proiectată cu toate normele de iluminare, frânare şi dotări minime de siguranţă pentru clasa maşinilor produse în număr mic, ca să poată fi acceptată la înmatriculare. Şi tinerilor le-a reuşit, ei spunând că au creat prima maşină solară de offroad din lume. Iar forma acesteia e atât de bizară şi aerodinamică, încât ne aminteşte inevitabil de renumitele Tatra clasice din anii 30, precum Tatra T77 sau Tatraplan.

Maşina are panouri solare pe tot acoperişul său, iar ele produc electricitate atât în mers, cât şi când ea staţionează. Mai mult ca atât, la staţionare hayon-ul poate fi ridicat în poziţie aproape orizontală, pentru un unghi mai bun al panourilor.

Stella Terra are o baterie la bord, dar studenţii au căutat să asigure echilibrul perfect între nevoia de autonomie, puterea panourilor şi mai ales greutate. În rezultat, bateria nu e foarte mare, cât să stocheze maxim posibil din energia de la soare, iar maşina cântăreşte doar 1.200 kg, ceea ce e cam cu 25% mai puţin decât un SUV cu combustie, şi circa de două ori mai puţin decât unul electric!

Într-o zi completă cu soare, maşina poate parcurge circa 630 km! Iar viteza maximă e stabilită la 145 km/h! În condiţii dificile de teren, echipa spune că maşina poate oricum parcurge 550 km într-o zi fără probleme şi fără nevoia de a încărca la o priză.

Ei bine, acum această maşină a parcurs cu bine 1.000 km prin Maroc, Africa, o parte din traseu trecând şi prin zone muntoase, iar alta prin Sahara. Echipa a trecut chiar şi printr-unul din oraşele aflate la cea mai mare altitudine din Maroc. Apoi au urmat segmente de drum mult mai dificil şi porţiuni de deşert.

Maşina a avut şi mici probleme, întrucât toată ingineria ei e dezvoltată de studenţi, inclusiv suspensia. Un braţ de direcţie s-a rupt, iar datorită ajutorului localnicilor şi a unui atelier, au reuşit să repare acel braţ şi să continue drumul.

Echipa spune că panourile fotovoltaice au avut un randament de 97% în transformarea luminii absorbite în electricitate, iar energia captată a fost suficientă şi pentru propulsie, şi pentru încărcare de telefoane sau chiar gătit în nopţile de staţionare.

Tinerii ingineri spun că maşina e cu circa 5-10 ani înaintea industriei în tehnologiile pe care le-a implementat. Iar odată ce maşina a trecut cu bine provocarea Africii şi a Saharei, toată ingineria ei pare şi mai admirabilă, dar şi viabilă totodată.

Sunt şanse mari, deci, să ajungem în următorii ani să vedem poate şi în producţia de serie offroader-e solare care să poată fi absolut independente de orice staţii de încărcare şi să poată rezista oriunde în lume.

Înapoi

ŞTIRI DE CARE AŢI PUTEA FI INTERESAT




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Prima maşină electrică solară de offroad din lume a parcurs cu succes 1.000 km prin Africa, inclusiv prin Sahara | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă