Prima pagină » TeraPlast – profit de şapte milioane lei, în primele nouă luni; la jumătatea anului grupul avea pierdere

TeraPlast – profit de şapte milioane lei, în primele nouă luni; la jumătatea anului grupul avea pierdere

de Roboțelul @ iDOR.info
teraplast-–-profit-de-sapte-milioane-lei,-in-primele-noua-luni;-la-jumatatea-anului-grupul-avea-pierdere

Rezultatul este sub cel din primele nouă luni ale anului trecut, de 16,4 milioane lei

Ioana Birta, directorul financiar al grupului: „Am cunoscut o cerere consistent mai bună apărută ca urmare a dezvoltării mai accelerate a proiectelor de infrastructură”

Pentru acest an grupul estimează o creştere EBITDA cu 6% faţă de 2022

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast (TRP) a raportat, pentru primele nouă luni ale lui 2023, un profit de 6,8 milioane de lei, recuperând pierderea de un milion de lei de la jumătatea anului, conform raportului companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pe de altă parte, rezultatul obţinut în intervalul ianuarie – septembrie 2023 este cu mult sub cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 16,4 milioane de lei.

„Activitatea Grupului TeraPlast a accelerat în trimestrul al treilea 2023 cu o viteză suplimentară imprimată de creşterea lucrărilor de infrastructură şi a exporturilor, însă sunt încă vizibile limitări de potenţial date de evoluţia sub aşteptări a business-urilor din subsidiare (segmentele ferestre şi uşi şi ambalaje flexibile). Principalii indicatori financiari sunt sub nivelul primelor nouă luni din 2022, însă aşteptarea managementului este ca acest ecart să fie recuperat până la finalul anului”, se menţionează în raportul companiei.

Cifra de afaceri consolidată a ajuns la 517 milioane de lei, cu 8% sub nivelul înregistrat în primele nouă luni din 2022, iar EBITDA, situată la 45 milioane de lei, este cu 7% sub evoluţia din aceeaşi perioadă a anului trecut. Exporturile Grupului TeraPlast au ajuns la 17% din cifra de afaceri, cu o valoare de 87 de milioane de lei, conform emitentului.

Evoluţia trimestrială faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (trimestrul al treilea 2023 vs trimestrul al treilea 2022) indică o cifră de afaceri cu 4% peste trimestrul al treilea al anului trecut şi o EBITDA cu 70% mai mare. Tot în trimestrul al treilea al anului curent, marja EBITDA la nivel consolidat a ajuns la 11%. Această evoluţie se reflectă şi la nivel cantitativ – în trimestrul al treilea din 2023 s-a înregistrat o creştere cu 14% a volumelor faţă de trimestrul al treilea 2022.

Ioana Birta, director financiar al Grupului TeraPlast, a declarat: „Am cunoscut o cerere consistent mai bună apărută ca urmare a dezvoltării mai accelerate a proiectelor de infrastructură care s-au înscris pe traiectoria pe care ne-o doream de anul trecut. Din păcate, celelalte segmente deşi sunt în general pe un trend pozitiv trimestrial nu evoluează la nivelul aşteptat. Ne continuăm concentrarea în actualul context pe eficientizarea activităţii şi o rentabilizare a acestor linii de business care suferă şi din cauza contextului nefavorabil”.

În primele nouă luni din 2023, segmentul de Instalaţii şi Reciclare, cel mai solid segment al Grupului, a avut o evoluţie uşor peste aceeaşi perioadă din 2022, cu cea mai mare pondere în rezultatele consolidate. Cifra de afaceri, care a ajuns la 387 milioane de lei, şi EBITDA, la 44,5 milioane de lei, sunt cu 1% peste primele nouă luni din 2022, în timp ce marja EBITDA s-a păstrat la o valoare de două cifre, la 11,5%.

Comparativ cu primele nouă luni din 2022, evoluţia este superioară, observându-se o dinamică bună pe lucrările publice, vizibilă în rezultatele din trimestrul al treilea, când comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, cifra de afaceri a crescut cu 16%, iar EBITDA cu 85%. Astfel marja EBITDA a fost de 13,4% în trimestru, superioară celei înregistrate la nouă luni. Trendul crescător din lucrările publice va continua să producă efecte pozitive în rezultatele diviziei Instalaţii şi Reciclare până la finalul anului 2023, menţionează compania.

Segmentul Granule şi Reciclare a avut evoluţii mixte în primele nouă luni din 2023, înregistrând o cifră de afaceri de 59,8 milioane de lei, cu 44% mai puţin decât anul trecut dar o rată EBITDA de 9,2%. În timp ce presiunea materiilor prime extracomunitare s-a ameliorat în trimestrul al treilea, cererea pentru acest segment a scăzut simţitor pe fondul lipsei de comenzi în continuarea lanţului valoric. În acest climat mixt, afectat de scăderea cererii, atenţia s-a îndreptat spre conservarea cotei de piaţă, se mai arată în raport.

Pentru segmentul Ferestre şi uşi vânzările interne au continuat să crească în trimestrul al treilea, ceea ce a determinat evoluţii pozitive a EBITDA în valoare nominală (+47% faţă de trimestrul al treilea din 2022) şi a marjei EBITDA (8,9% în trimestrul al treilea 2023 faţă de 4,8% în trimestrul al treilea din 2022). Cu toate acestea, deşi indică un trend pozitiv, creşterea nu a fost suficientă pentru a atinge niveluri similare primelor 9 luni din 2022, fiind grevată de rezultatele trimestrelor anterioare, conform companiei.

Pentru anul 2023, Grupul TeraPlast estimează o cifră de afaceri de 673,8 milioane de lei şi o EBITDA de 56 milioane de lei, motorul Grupului fiind în continuare segmentul Instalaţii & Reciclare. Pentru aceeaşi perioadă, marja EBITDA la nivel de Grup este estimată la 8,3%, faţă de 7,4% la finalul anului 2022, pe fondul îmbunătăţirii uşoare a marjelor şi a EBITDA pentru segmentele Ferestre şi Uşi şi Ambalaje flexibile. Efectul cererii scăzute este aşteptat să continue până la finalul anului pentru segmentul Granule şi Reciclare, aspect care se reflectă şi în rezultatele estimate, însă care este aşteptat să se amelioreze de la începutul anului viitor, se mai specifică în raportul TeraPlast.

Anul trecut, Grupul TeraPlast a avut o cifră de afaceri de 711,1 milioane lei, o EBITDA de 26,4 milioane lei şi un profit net de 15,4 milioane lei.

La jumătatea acestui an, Dorel Goia deţinea 46,8% din producătorul de materiale de construcţii.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: TeraPlast – profit de şapte milioane lei, în primele nouă luni; la jumătatea anului grupul avea pierdere

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google