Windows 12

Aoleu, lume-lume, înlocuiește inteligența artificială butonul Start pentru utilizatorii Windows. CEO-ul Microsoft spune că e aproape inevitabil.

După un Windows 10 foarte îndrăgit și o lansare Windows 11 gândită parcă împotriva utilizatorilor de bună credință, unde doritorii sunt fie îndemnați să achiziționeze module TPM despre care nici nu știau că există, sau să-și schimbe cu totul PC-ul actual, Windows 12 vine cu o nouă găselniță: AI în loc de buton Start.

Cum ar fi ca în loc să apeși butonul Start (de la Start Menu) și să-ți vezi de treabă căutând manual aplicația sau funcția Windows de care ai nevoie, să te bazezi exclusiv pe un asistent bazat pe inteligență artificială, să-i spunem Copilot. Doar spui ce ai nevoie și acesta se ocupă de restul: căutat fișiere, sau pur și simplu pornirea aplicației pentru editare imagine pe care ai folosit-o și ieri. Ce poate fi mai simplu decât un Start Menu în care nu trebuie să faci nimic, laptopul sau tableta părând că-ți citește gândurile.

Windows 12

Ei bine asta ar trebui să fie Windows 12, primul sistem de operare predictiv de la Microsoft, capabil să folosească inteligența artificială pentru a-ți anticipa următoarea mișcare. Direcția este arătată chiar de CEO-ul Satya Nadella, confirmând un parteneriat strâns între Microsoft și Qualcomm pentru integrarea tehnologiilor de accelerate de AI. Cel puțin până la integrarea unor acceleratoare AI similare în procesoarele Intel și AMD funcționalitatea se va limita la dispozitive portabile echipate cu procesoare Qualcomm Snapdragon optimizate pentru PC.

Spre exemplu următorul tău laptop echipat cu coprocesor AI va putea adapta o imagine de fundal convingătoare în sesiunile de videoconferință, fără a pune presiune suplimentară pe consumul bateriei. Iar dacă folosești o aplicație de editare precum Microsoft 365, AI-ul se va ocupa de aspecte precum formatare text, auto-sugerarea de completări pentru frazele tastate și corecție gramaticală.

Potrivit aceluiași Satya Nadella, ”există o întreagă generație de PC-uri care urmează să fie create”.

Nadella nu a explicat până la capăt ce a vrut să spună, dar narativul merge spre următoarea iterație Windows, care s-ar numi în mod logic Windows 12 . Până acum, singurele zvonuri despre acesta spun că va avea un design foarte modular, OS-ul urmând să funcționeze pe tot felul de device-uri. De la PC-uri high-end, până la tablete și smartphone-uri echipate cu procesoare ARM.

„Copilot este ca butonul Start”, a spus șeful Microsoft. „Devine punctul de pornire al tuturor experiențelor tale în aplicații. De exemplu, spui doar ce vrei să faci și ești direcționat la aplicația relevantă. Iar în lipsă de alternative, Windows Copilot te îndrumă către o aplicație sau serviciu web potrivit.

Sună bine, dar soluția propusă ia mare parte din „puterea” PC-ului tradițional și o dă unui AI bazat pe algoritmi atent optimizați de Microsoft.

Știm deja că oamenii caută după site-uri și aplicații pe care le cunosc deja, pur și simplu pe internet, folosind Google Chrome sau Microsoft Edge ca un instrument de navigare spre rezultatul dorit. La fel, oamenii caută în Windows o anumită aplicație. În loc să o găsească în meniul Start. Nadella pare să creadă că utilizatorii se vor îndrepta spre Windows Copilot, într-un mod instinctiv, fără a cere exact o aplicație anume ci doar spunând ce anume doresc să facă la momentul respectiv. Noțiunea de „intenție” lasă deschisă posibilitatea ca un utilizator să caute o aplicație sau pur și simplu să ceară ceva de genul „o modalitate de a edita o fotografie” sau „ajută-mă cu planificarea financiară”, Windows 12 venind cu soluția așteptată.

S-ar părea că Microsoft speră să lanseze Windows Copilot ca pe un Google Search în era de început a internetului, pentru utilizatorii de PC obișnuiți să interacționeze pur-offline. Iar strategia ar putea să funcționeze, cu condiția ca publicul țintă să nu fie atât de versat în „capcanele internetului” încât să-și dea seama că e manipulat de o companie care încearcă să-i vândă ceva.

Microsoft ar putea folosi Windows Copilot bazat pe inteligență artificială pentru a asista editarea de fotografii, gruparea inteligentă a fișierelor cu Windows Explorer, sau recomandări pentru bookmark-uri de salvat în browser-ul Edge. În practică, șansele ca Microsoft să comită un nou abuz de genul adaptăm Windows 8 doar pentru ecrane touch și restul industriei va urma sunt foarte mari, rămânând de văzut dacă strategia bazată pe AI va reuși de data aceasta.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.