Prima pagină » Laptopuri ieftine de gaming cu plăci video NVIDIA RTX și alte oferte de Crăciun

Laptopuri ieftine de gaming cu plăci video NVIDIA RTX și alte oferte de Crăciun

de Roboțelul @ iDOR.info
laptopuri-ieftine-de-gaming-cu-placi-video-nvidia-rtx-si-alte-oferte-de-craciun

Dacă sunteți în căutarea unui laptop de gaming cu placă NVIDIA RTX sau vreți să construiți un desktop performant, nu sunteți singurul. O statistică pe care am aflat-o recent zice că 21,6% dintre sistemele vândute în România sunt “de gaming”, adică au placă video performantă la bord, țara noastră fiind pe locul 2 în UE la acest capitol.

Vestea bună este că în perioada aceasta sunt tot felul de reduceri și oferte speciale pentru astfel de computere. Iată câteva modele.

Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ACH6 – 3.298 lei. Este aproape cel mai ieftin laptop de gaming.

Hardware-ul este entry-level. Placa video este un NVIDIA GeForce RTX 3050, procesorul un AMD Ryzen 5 5600H, dar include 16 GB RAM DDR4 și un SSD de 512 GB pentru stocare. Ecranul este unul clasic Full HD de 15,6″.

Sistemul acesta va rula majoritatea jocurilor în Full HD și calitate bună. Cele free-to-play vor rula bine, cu diverse compromisuri de calitate. În review-uri se spune de Counter-Strike și Fortnite, se spune că GTA 5 rulează fără probleme, alții menționează Rainbow Six Siege și chiar și Cyberpunk 2077.

Vreau să fac o mică observație aici. Un laptop și mai ieftin de gaming este un Lenovo IdeaPad similar de pe Altex, care costă 3.099 lei, dar are placă RTX 2050 în loc de RTX 3050 precum cel de mai sus. Pentru 200 de lei, faceți update la generația mai nouă de plăci video.

Nu-i vorba doar de performanță, ci și de funcțiile suplimentare integrate în plăcile mai noi. Cel mai bun exemplu este în general cel legat de DLSS, care este o funcție ce poate transforma o placă video entry-level într-una de nivel mediu.

DLSS face upscaling prin algoritmi deep-learning. Placa video randează cadrele la o rezoluție mai mică și apoi le face upscaling la o rezoluție mai mare, obținând astfel și un frame rate mare, dar și calitate video bună. Tehnologia aceasta de multe ori dublează frame rate-ul și tot mai multe jocuri suporta DLSS (zilele trecute un update tocmai l-a introdus și în Starfield, de exemplu), iar o placă din generația mai nouă înseamnă de obicei performanță mai bună pentru astfel de funcții integrate.

Alternativă: Lenovo IdeaPad 3 15ARH7, care costă 2.900 lei. Are doar 8 GB RAM, dar de tip DDR5. Eu aș prefera 16 GB RAM DDR4, de unde și punerea în prim plan a celui de mai sus.

MSI Bravo 15 C7VE – 4.399 lei. Un pas suplimentar în față la GeForce RTX 4050 și procesor mai nou.

Ecranul are 15,6 inci și rezoluție Full HD, dar refresh maxim de 144 Hz. Placa RTX 4050 poate duce multe jocuri în Full HD la peste 60 fps, deci veți fi avantajați de trecerea la un refresh mai mare.

De asemenea, întrucât vorbim acum de generația GeForce RTX 40 de la NVIDIA, are DLSS mai bun. Mai sunt și alte avantaje, precum integrarea unui codor și a unui decodor hardware mai performant în plăcile din seria RTX 40, cu suport pentru AV1, iar dacă vreți să învățați niște editare video sau aveți treabă cu streamingul, poate fi un avantaj.

Hardware-ul pe acest model include un procesor AMD Ryzen 5 7535HS cu 16 GB RAM de tip DDR5 și stocare pe SSD de 512 GB. Acel Ryzen 5 face parte din generație mai nouă și are 6 nuclee. De menționat că Altex vinde un model foarte similar Acer Nitro, același hardware, dar procesor Intel Core i5-12450H. M-am uitat pe benchmark-uri și acel Intel este cu vreo 10-15% mai rapid în multe cazuri, deci dacă aveți 300 de lei în plus, go for that.

Lenovo Gaming LOQ 15IRH8 – 5.198 lei. Voiam ceva sub 5.000 lei, dar acesta este best-buy în jurul acestei valori.

Cam atât costă trecerea la GeForce RTX 4060, se pare. Această placă video, însă, a fost mereu un model best-buy în line-up-ul NVIDIA. Vă puteți juca pe ea cam orice joc în Full HD, probabil chiar spre 144 fps dacă activați și DLSS 3 cu frame generation, care este suportat de acest model.

Ecranul este FullHD IPS la 144 Hz, procesorul un Core i5-12450H cu 16 GB RAM DDR5, iar stocarea de 512 GB.

Alternativă: Gigabyte G5 KF, practic identic, dar cu procesor 12500H cu 4+8 nuclee (față de 4+4), însă cu memorie DDR4 vs DDR5. Greu de spus care configurație este mai bună.

Sunt multe alte laptopuri, desktopuri, plăci video, monitoare și alte componente de gaming. PC Garage le are frumos listate, iar NVIDIA are o altă pagină bună de pornire.

Dacă sunteți în căutarea de componente pentru desktop-uri, vedeți că jocul Alan Wake 2 este oferit gratuit la pachet cu anumite plăci video NVIDIA RTX, vedeți aici lista lor. Alan Wake 2 are review-uri foarte bune, unii îl consideră jocul anului pentru povestea și atmosfera lui.

Motivul bundle-ului este un soi de parteneriat tehnic între NVIDIA și dezvoltatorii jocului. Alan Wake 2 s-a lansat cu full path tracing, care este un ray tracing dus la extrem, utilizând toate sursele de lumină pentru calculul iluminării dintr-o scenă, dar și direct al umbrelor și reflexiilor. Ray tracing-ul tradițional folosește un set mai mic de raze de lumină, iar multe efecte (precum anumite umbre) se adaugă folosind algoritmi tradiționali.

Path tracing sau full path tracing sau full ray tracing, cum l-am văzut scris uneori, tradus la noi ca “ray tracing complet”, face efecte vizuale de nivelul cinematografiei. Plăcile video au ajuns departe dacă pot randa cu frame rate consistent astfel de scene.

Jocul mai are integrată și ultima generație DLSS 3.5, care folosește algoritmi AI pentru ray tracing în scenele scalate, dându-le o calitate vizuală superioară. Doar plăcile RTX 40 suportă aceste tehnologii. Gigabyte RTX 4070 Windforce OC 12 GB este cea mai ieftină placă video cu bundle.

Dacă vreți însă doar să jucați orice joc în 1080p și frame rate mare sau în 1440p și frame rate decent, poate cu niște compromisuri pe la setările cele mai avansate, atunci aveți de ales între două tipuri de plăci:

Costă practic la fel. Inițial veți spune că mai multă memorie video este un avantaj (și bus-ul este mai mare pe RTX 3060, de altfel), daaar benchmark-urile au arătat performanțe similare între cele două plăci video. Dacă jucați în 1080p, 8 GB de memorie sunt oricum suficienți, iar seria RTX 40 vine cu avantajul DLSS versiunea 3, care nu doar că face upscaling, ci și frame generation.

DLSS 3 generează cadre suplimentare între cele randate cu greu de placa video, iar efectul este uneori uimitor. Poți avea fps dublu cu DLSS 3 și ray tracing activat față de DLSS off și ray tracing off. Iată un demo de Flight Simulator despre asta:




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Laptopuri ieftine de gaming cu plăci video NVIDIA RTX și alte oferte de Crăciun

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă