Prima pagină » Mașina electrică Xiaomi se lansează în februarie

Mașina electrică Xiaomi se lansează în februarie

de Roboțelul @ iDOR.info
masina-electrica-xiaomi-se-lanseaza-in-februarie

Zvonurile că Xiaomi lucrează la o mașină electrică s-au confirmat când au depus actele de omologare la autoritățile din China, cu această ocazie devenind publice și toate detaliile despre acest model. Se va numi Xiaomi SU7 și va intra în producție acum în decembrie, cu primele livrări în februarie 2024.

Este dificil de zis exact cât din această mașină este făcut de Xiaomi, de fapt. SU7 va fi produs într-o fabrică BAIC, care este unul dintre marii constructori auto din China. Motoarele sunt produse de United, iar bateriile de BYD și CATL, toate companii chinezești.

Sigur că industria auto oricum se bazează de outsourcing masiv de componente către terți producători, caz în care începe să conteze de fapt cine face proiectarea și integrarea componentelor din piață. În fond, și un telefon mobil folosește chipset Qualcomm și ecran Samsung și memorie SK Hynix, accelerometre Bosch și senzori Sony; felul în care ele sunt integrate și software-ul care le controlează fac până la urmă diferența între un telefon bun și unul meh-diocru™.

Înapoi la Xiaomi SU7, aș fi preferat să văd ceva nou la capitolul design. Mașina lor pare a fi cel mai “safe” design, unul cu care toată lumea este deja obișnuită și parcă se pierde în mulțimea de automobile din lume.

Așa arată din față:

Partea frontală și în special farurile simetrice orizontal seamănă cu Hyundai Ioniq 6 și inclusiv cu McLaren 750S, în opinia mea.

Partea din spate arată astfel:

Și zici că-i o Kia Stinger inversată:

Per total, însă, speram să fie o formă mai inedită, mai specială. Cred că o problemă a electricelor va fi în faptul că, în goana după un coeficient aerodinamic cât mai mic, toate ar putea să arate la fel în viitor. Și totuși, BMW i5 a reușit să rămână fix un BMW, ca să dau doar un exemplu.

Specificațiile tehnice sunt însă atrăgătoare. Vor exista trei variante, numite SU7, SU7 Pro și SU7 Max. Mă așteptam la Ultra, ca la telefoane. Mașina are 5 metri lungime, iar modelul de top dezvoltă 663 de cai-putere din două motoare electrice pe o greutate de 2,2 tone. Raportul mare mai bun decât la Tesla Model 3, deci mă aștept la suta la oră în jur de 3-4 secunde  și o autonomie de peste 500 km, poate chiar peste 600 km oficial.

Tot interesant este și că unele modele vor avea LIDAR integrat. Îl vedeți deasupra parbrizului, într-un mic locaș în plafon, destul de discret și cu siguranță de mare ajutor pentru toate funcțiile de conducere asistată.

Lidar-ul este un sistem laser care identifică foarte bine forma obiectelor din câmpul său vizual, un soi de scanner 3D cu laser. Majoritatea constructorilor nu integrează unul pentru că se bazează pe camere video pentru recunoaștere de obiecte și astfel reduc și costul mașinii, dar tehnologia Lidar este superioară ca performanță de detecție și nu depinde de condiții de mediu și nu poate fi păcălită precum o cameră video.

Then again, nici nu au apărut prea multe situații în care un Lidar să fie o tehnologie critic necesară. Chiar și considerând mașini autonome și condiții total defavorabile camerelor video și radarelor clasice (soare orbitor, ploaie puternică etc), șoferul poate prelua controlul și asta este tot. Încă nu suntem la nivelul în care este ceva normal ca șoferul să doarmă în mers sau nici măcar să nu știe să conducă și cred că mai avem zeci de ani până acolo.

Cineva a făcut și fotografiile de mai jos cu o mașină Xiaomi camuflată, testată pe străzi. Volanul are câteva butoane, inclusiv ceea ce pare un comutator rotativ probabil pentru moduri Eco/Normal/Sport sau cum s-o numi.

Tableta aia din centru, însă, zici că-i luată de la Tesla. Pictograma aceea Home din stânga-jos este exact ca pe Tesla.

Sunt curios dacă va aduce cineva această mașină și în România în viitorul apropiat. De exemplu, am văzut deja un BYD Han prin România și înțeleg că un mare dealer auto vrea să importe această limuzină electrică și la noi. Este clar că începe ofensiva chineză în domeniul auto în Europa.

Așteptăm mașina electrică Apple și pe cea Samsung. Samsung a avut o colaborare lungă cu Renault în Coreea, mă mir că nu au deja o mașină pe piață. La câte telefoane Samsung sunt în lume, ar putea să ofere și tot felul de funcții în pereche de la chei digitale la recunoaștere de fețe, conectivitate complexă șamd.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Mașina electrică Xiaomi se lansează în februarie

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă