Prima pagină » Piața petrolului rămâne solidă. De ce au scăzut totuși prețurile în ultimele săptămâni

Piața petrolului rămâne solidă. De ce au scăzut totuși prețurile în ultimele săptămâni

de Roboțelul @ iDOR.info
piata-petrolului-ramane-solida.-de-ce-au-scazut-totusi-preturile-in-ultimele-saptamani

Luni, 13 Noiembrie 2023, ora 15:18

1245 citiri

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a estimat luni că fundamentele pieţei petroliere rămân solide şi a dat vina pe speculatori pentru scăderea preţurilor, după ce a revizuit în uşoară creştere prognoza privind cererea globală de ţiţei în 2023 şi a menţinut-o pe cea pentru 2024 la un nivel relativ ridicat, transmite Reuters.

În septembrie, cotaţia barilului de ţiţei a ajuns la 98 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2023, dar de atunci a scăzut, ajungând la aproximativ 82 de dolari. Temerile privind evoluţia economiei şi cererea au afectat preţurile, în pofida sprijinului de pe urma reducerilor de producţie decise de OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) şi a conflictului din Orientul Mijlociu.

În raportul lunar publicat luni de OPEC se arată că piaţa energiei este viabilă, în pofida „sentimentelor excesiv de negative”. OPEC citează importurile solide ale Chinei, riscurile minore la adresa scăderii activităţii economice şi situaţia solidă de pe piaţa petrolului.

„Datele recente confirmă tendinţele robuste de creştere globală şi fundamentele solide ale pieţei petroliere. Preţurile petrolului au scăzut în ultimele săptămâni, în special în urma speculatorilor de pe pieţele financiare”, susţine OPEC.

Instituţia a îmbunătăţit prognoza privind cererea globală de ţiţei în 2023 la 2,46 milioane de barili pe zi (bpd), în creştere cu 20.000 bpd faţă de precedenta estimare. În 2024, OPEC se aşteaptă la majorarea cererii la 2,25 milioane bpd, previziunea fiind nemodificată faţă de luna trecută.

De la finalul lui 2022, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii reduc producţia, pentru a stabiliza piaţa energiei. OPEC+ a decis în iunie limitarea livrărilor şi în 2024. Viitoarea reuniune a alianţei este programată în 26 noiembrie, la Viena.

Schimbarea domeniului de activitate în mediul de afaceri. Lecții de antreprenoriat cu Cosmin Prună, CEO & fondator RC Zone Cafe

Cosmin Prună e un antreprenor versatil. În 2017 a aplicat experiența în vânzări și pasiunea pentru cafea într-un business cu automate de tip vending machine care a crescut timp de patru…

Inevitabilul s-a produs: Scorul de credit al SUA a fost retrogradat și de a treia agenție de rating, care nu o făcuse încă

Moody’s și-a redus vineri perspectiva privind ratingul de credit al SUA la ”negativ” de la ”stabil”, invocând deficite fiscale mari și o scădere a sustenabilității datoriei…




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Piața petrolului rămâne solidă. De ce au scăzut totuși prețurile în ultimele săptămâni

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă