temperaturi Snapdragon 8 Gen 3

Vorbim despre temperaturi măsurate cu termometrul infraroșu, pe ecranul și pe spatele telefoanelor echipate cu noul chipset Qualcomm. Snapdragon 8 Gen 3 începe tot mai mult să amintească de Snapdragon 810, un alt „experiment” eșuat al producătorului britanic.

Lansat cu mare fast în anul 2016, Snapdragon 810 a avut un parcurs oarecum similar, debutând pe câteva modele de telefoane semnate de producători asiatici, după care marii jucători și-au anunțat în mod intempestiv retragerea din parteneriatele negociate deja cu Qualcomm. Poate că vă mai amintiți de HTC One M9, un smartphone devenit „vedetă” pentru temperaturile de peste 55 °C, măsurate la nivelul carcasei din aluminiu. Dincolo de vânzări slabe și nenumărate solicitări de acordare a garanției pentru acumulatori „umflați”, nu s-a mai auzit mare lucru de acest model.

Între timp, tehnologiile de răcire au evoluat considerabil, producătorii smartphone învățând să folosească soluții de phase change și chiar răcire cu lichid pe anumite modele de telefoane. Nici acumulatorii nu mai sunt cum erau odată, noile soluții Li-ion fiind considerabil mai rezistente la temperaturi înalte și încărcare rapidă. Dar cum rămâne cu palmele utilizatorilor? Cum ar fi să te joci pe un telefon încins la 50 °C pe mai toate suprafețele? Potrivit demonstrațiilor oferite pe diverse conturi de Twitter atribuite unor creatori din China, istoria e pe cale să se repete, primele flagship-uri chinezești cu Snapdragon 8 Gen 3 fiind absurd de fierbinți.

temperaturi Snapdragon 8 Gen 3

Astfel, modelul Xiaomi 14 a atins o temperatură maximă de 49,4 °C, în timp ce versiunea sa puțin mai costisitoare, Xiaomi 14 Pro, s-a oprit la 49,5 °C. Dar rivalul Vivo iQOO 12 a reușit să le depășească pe amândouă, stabilind un „record” de 52,3 °C.

Înainte de a lua drept adevăr absolut măsurătorile oferite pe Twitter, trebuie spus că acestea sunt obținute cu ajutorul unui termometru infraroșu puțin costisitor, ale cărui rezultate sunt puternic influențate de calibrarea realizată și particularități ale suprafeței măsurate (ex. reflexivitate).

În altă ordine de idei, am aflat deja din măsurători realizate cu benchmark-uri oficiale că SD 8 Gen 3 este precum o versiune overclockată a predecesorului Gen 2, creșterile de performanță fiind eclipsate doar de saltul și mai mare în privința consumului de energie. Iar dacă ne raportăm la zicala ”Unde e fum, trebuie să fie și foc”, atunci adevărul trebuie să fie undeva la mijloc.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.