Prima pagină » Tot ce trebuie să știți despre: cazul uitat al inventatorului care ar fi putut schimba istoria pieței de energie – Arena IT

Tot ce trebuie să știți despre: cazul uitat al inventatorului care ar fi putut schimba istoria pieței de energie – Arena IT

de Roboțelul @ iDOR.info
tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre:-cazul-uitat-al-inventatorului-care-ar-fi-putut-schimba-istoria-pietei-de-energie-–-arena-it

Energia solară este o alternativă la cea generată de combustibilii fosili, dar asta doar de recent. Sau, cel puțin, așa credem…

Cu toate acestea, dacă istoria ar fi stat altfel într-un anumit moment, poate că panourile solare după care aștept eu prin programul Casa Verde ar fi fost ceva uzual de pe vreme părinților sau a bunicilor. Și, mai mult decât atât, poate planeta ar fi fost mai curată!

Tot ce trebuie să știți despre: cazul uitat al inventatorului care ar fi putut schimba istoria pieței de energie

Unul dintre argumentele aduse în apărarea combustibililor fosili este că aceștia au fost o necesitate istorică, deoarece nu exista un substitut viabil pentru mare parte din secolul al XX-lea. Argumentul afirmă că le datorăm combustibililor fosili o recunoștință, deoarece aceștia au impulsat dezvoltarea noastră. Dar ce-ar fi dacă v-aș povesti că exista o alternativă viabilă și că aceasta ar fi putut fi sabotată de interesele combustibililor fosili încă de la început?

Asta pentru că Google mi-a recomandat un artico despre o poveste intrigantă: cea a inventatorului canadian George Cove, unul dintre primii antreprenori în energie regenerabilă din lume. Cove a inventat panouri solare casnice care arătau uimitor de asemănătoare cu cele instalate astăzi în case – aveau chiar și o baterie rudimentară pentru a menține alimentarea când soarele nu strălucea. Cu toate acestea, nu era vorba despre anii 1970. Nici măcar despre anii 1950. A fost în 1905!

Ca să înțelegeți cât de departe e acel an, aflați că atunci apărea primul sindicat în România (cel al tâmplarilor), este dat în folosință Tramvaiul din Sibiu (care devine astfel al doilea oraș din Europa și al treilea din lume în care este utilizat tramvaiul electric), era finalizat Cazinoul din Constanța, războiul ruso-japonez era încă în desfășurare, Norvegia devine stat independent față de Suedia, Marele Ducat al Finlandei își recapătă autonomia, Parlamentul francez aprobă separarea strictă a bisericii de stat, Sinn Fein, mișcarea radicală pentru independența Irlandei se înființează și Nestle produce prima cafea instant, Nescafé.

Compania lui Cove, Sun Electric Generator Corporation, cu sediul în New York, avea o capitalizare de 5 milioane de dolari (echivalentul a aproximativ 160 de milioane de dolari în bani de astăzi). Până în 1909, ideea a captat atenția generală. Revista Modern Electric sublinia cum „oferă două zile de soare… [dispozitivul] va stoca suficientă energie electrică pentru a lumina o casă obișnuită timp de o săptămână.”

Se menționa cum energia solară ieftină ar putea elibera oamenii de sărăcie, „oferindu-le lumină, căldură și energie ieftină și eliberând mulțimea de lupta constantă pentru pâine.” Articolul specula chiar că avioanele ar putea fi alimentate de baterii încărcate de soare. Un viitor bazat pe energie curată părea la îndemână.

Pare ireal, dar să știți că și Nikola Tesla încercasa, la o dată ulterioară, să convingă bancherii să ofere suport pentru a dezvolta un sistem de transfer al energiei electrice prin pământ, astfel ea devenind gratuită pentru toți. Doar că Rockafeller a refuzat ideea pentru că nu putea monta contoare care să taxere consumatorii astfel. 🙂

Totuși, în 1909, Cove a fost răpit, iar condiția pentru eliberarea sa era abandonarea patentului său solar și închiderea companiei. Refuzul său a dus la prăbușirea afacerii sale. Desi nu este clar dacă interesele combustibililor fosili au fost implicate, aceasta ar fi putut reprezenta o amenințare pentru industrie, iar povestea lui Cove arată cum evoluția energiei solare ar fi putut fi diferită.

Calculând cu ajutorul Legii lui Wright, care arată că o creștere a producției reduce costurile, se estimează că, într-o lume în care Cove a avut succes, energia solară ar fi putut deveni mai ieftină decât cărbunele încă din 1997. Această poveste uitată subliniază că adoptarea energiei solare nu este o inovație recentă și ar fi putut fi realitate cu mult mai devreme, economisind lumea de emisiile masive de carbon acumulate în ultimii decenii.

La final, îmi aduc aminte de un articol de la mijlocul anilor 2000, din Gazeta Sporturilor (care mai apărea în format tipărit pe atunci), despre decizia patronului Marian Iancu de demitere a lui Gheorghe Hagi din funcția de antrenor al echipei de fotbal FC Politehnica Timișoara. Nu mai rețin numele editorialistului, dar acesta spunea că nu ar trebui să ne mire decizia, pentru că Iancu vine din lumea petrolului, o lume despre care se spune că a ”sechestrat” și sabotat în mod repetat planurile de producție în masă a mașinilor cu propulsie electrică. 🙁

Sursa: techxplore.com




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Tot ce trebuie să știți despre: cazul uitat al inventatorului care ar fi putut schimba istoria pieței de energie – Arena IT

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă