Prima pagină » (VIDEO) Un cal a fost pus pe un stand dinamometric, pentru a afla câţi cai-putere poate dezvolta | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

(VIDEO) Un cal a fost pus pe un stand dinamometric, pentru a afla câţi cai-putere poate dezvolta | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

de Roboțelul @ iDOR.info
(video)-un-cal-a-fost-pus-pe-un-stand-dinamometric,-pentru-a-afla-cati-cai-putere-poate-dezvolta-|-piataauto.md-–-site-ul-lumii-auto-din-moldova

Prin părţile noastre, folosim noţiunea de cal-putere pentru a exprima puterea dezvoltată de maşini şi motoarele lor, deşi într-o mare parte a lumii noţiunea de kW e mai răspândită deja, inclusiv din cauza diferenţei de circa 1% între caii-putere mecanici, mai folosiţi în SUA, şi cei metrici, mai folosiţi în Europa. Şi cumva există percepţia că un cal-putere ar reprezenta forţa dezvoltată de un singur cal, însă istoria acestei asocieri e inexactă şi mai degrabă mitologică, prin urmare e cât se poate de clar că un cal nu dezvoltă neapărat o putere de 1 CP. Dar cât, atunci?

Autorii unui canal de YouTube şi-au dorit să afle asta în cel mai ştiinţific mod pe care şi l-au imaginat — punând un cal adevărat pe un stand dinamometric, încercând să obţină o cifră a cailor putere dezvoltaţi de acesta.

A fost nevoie de ales un cal din cei specializaţi în tractări, cu mai multă forţă în el. Apoi a fost nevoie de ales un mecanism care să poată transforma mişcare lineară a calului într-un rotativă, care să poată fi plasată pe un dinamometru.

S-a ales o serie de roţi dinţate, conectate la puntea faţă a unui Civic, pentru ca roţile să transmită acea putere standului de sub ele. Şi calul a tras apoi de câteva ori funia care învârtea roţile.

Rezultatul final a fost curios. Calul a dezvoltat o forţă de 5,7 CP, ceea ce confirmă ipoteza că noţiunea de cal-putere nu reflectă tocmai exact puterea unui singur cal.

Vezi întregul experiment în video-ul de mai jos.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: (VIDEO) Un cal a fost pus pe un stand dinamometric, pentru a afla câţi cai-putere poate dezvolta | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă

Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type