Prima pagină » Destinul trist al frumoasei artiste Rodica Tapalagă. Boala grea care a ucis-o pe talentată actriță VIDEO

Destinul trist al frumoasei artiste Rodica Tapalagă. Boala grea care a ucis-o pe talentată actriță VIDEO

de Roboțelul @ iDOR.info
destinul-trist-al-frumoasei-artiste-rodica-tapalaga.-boala-grea-care-a-ucis-o-pe-talentata-actrita-video

În ciuda unei cariere spectaculoase, Rodica Tapalagă, una dintre cele mai talentate actrițe, a avut parte de un destin trist. A murit după ce o boală grea a măcinat-o. Artista s-a stins din viață pe 18 decembrie 2010, la 71 de ani.

Frumoasă, talentată, cu un șarm aparte, Rodica Tapalagă a fost sora mai mică a altui mare actor, Ștefan Tapalagă.

Rodica Tapalagă, și frumoasă, și talentată FOTO wikipedia.org

Actrița s-a născut la Dorohoi pe 12 ianuarie 1939, dar la doar trei luni s-a mutat cu familia la București. A urmat cursurile Liceului „Gheorghe Lazăr” din București. Absolventă a Institutului de artă teatrală și cinematografică din București promoția 1959, a debutat în 1958 pe marile ecrane în comedia Alo?… ați greșit numărul!, alături de alte viitoare mari nume ale scenei și filmului românesc (Ștefan Tapalagă, Ștefan Mihăilescu-Brăila și Stela Popescu). A creat roluri pe scenele mai multor teatre: Teatrul Național din Craiova, Teatrul Nottara și Teatrul Mic. Din 1961 până în 2010 (cu o scurtă întrupere între anii 1977-1981 când a jucat la Teatrul Mic) a fost actriță a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din București fiind ultima actriță angajată personal de Lucia Sturza Bulandra, scrie wikipedia.org

A fost Zoe din “O scrisoare pierdută”, Didina Mazu din “D’ale Carnavalului”, Sophie din “Dimineaţa pierdută”, Elena Andreevna din “Unchiul Vanea”.

În “O scrisoare pierdută” a jucat alături de Toma Caragiu, în spectacolul regizat de Liviu Ciulei, despre care spunea că a fost o experienţă splendidă. “Toma Caragiu era fermecător. Noi, într-o echipă, ne sprijinim. Relaţiile care se stabilesc între aceste personalităţi sunt aspre, strălucitoare, calde, fierbinţi. Sunt sentimente de fraţietate, de caramaderie dusă până dincolo de bine şi rău, ceea ce înseamnă, în fond, o relaţie spirituală mai puţin atinsă de imediat”, spunea regretată actriță în urmă cu mai mulți ani.

A întruchipat personaje de neuitat

A întruchipat personaje de neuitat şi în filme, colaborând cu regizori, precum: Dan Piţa, Mircea Veroiu, Gheorghe Vitanidis, Mircea Daneliuc – Alo?…Aţi greşit numărul! (1958), Politică şi…delicatese (1963), Tănase Scatiu (1976), Între oglinzi paralele (1978), Vis de ianuarie (1978), Artista, dolarii şi ardelenii (1979), De dragul tău, Anca! (1983), Dragostea şi revoluţia (1983), Vreau să ştiu de ce am aripi (1984), Cui i-e frică de Virginia Woolf (1995).

Rodica Tapalagă FOTO Adevărul

Rodica Tapalagă FOTO Adevărul

Distinsă cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România ACIN pe 1976 pentru rolul din Tănase Scatiu. În 2001 a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate. Actriţa Rodica Tapalagă a fost premiată la gala de decernare a premiilor Municipiului Bucureşti pentru artă şi cultură, secţiunea ‘Artele spectacolului’, care a avut loc la 14 decembrie 2009 pe scena Teatrului Naţional de Operetă ‘Ion Dacian’ din Capitală.

Suferința care a învins-o

Dacă în plan profesional a strălucit, în plan personal durerile și boala au doborât-o. Actrița s-a luptat cu o maladie extrem de rară, fiind diagnosticată cu colagenoză, denumită și boală sistemică. Aceasta distruge organele vitale prin proliferarea colagenului în țesutul conjunctiv, printr-o atingere inflamatorie și imunologică a țesutului conjunctiv și prin difuzia leziunilor.

Actrița avea 71 de ani când s-a stins s din viață. Boala i-a afectat plămânii și rinichii, ulterior aducându-i sfârșitul.

În ceea ce privește viața personală, Rodica Tapalagă a fost căsătorită cu scenograful Ion Popescu-Udriște. Cei doi au împreună un băiat, pe Barbu Popescu.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Destinul trist al frumoasei artiste Rodica Tapalagă. Boala grea care a ucis-o pe talentată actriță VIDEO

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă