Prima pagină » Banca Centrală Europeană plănuiește cea mai mare schimbare a euro de la sfârșitul mărcii germane – Ziarul Românesc

Banca Centrală Europeană plănuiește cea mai mare schimbare a euro de la sfârșitul mărcii germane – Ziarul Românesc

de Roboțelul @ iDOR.info
banca-centrala-europeana-planuieste-cea-mai-mare-schimbare-a-euro-de-la-sfarsitul-marcii-germane-–-ziarul-romanesc

08/02/2024 17:20 – ACTUALIZAT 09/02/2024 17:05

Moneda digitală euro: Banca Centrală Europeană are planuri ambițioase pentru euro. Ar trebui să existe o versiune digitală a monedei – dar ce înseamnă asta pentru numerar? Pe lângă bancnote și monede, euro va fi disponibil și ca monedă digitală în viitor. Cel puțin Consiliul Băncii Centrale Europene (BCE) a decis, după o fază de investigare de doi ani, să pregătească euro digital din punct de vedere tehnic și legal. Deși proiectul care înconjoară euro digital poate fi încă anulat, faza pregătitoare a început la 1 noiembrie 2023. Ar trebui să dureze în total doi ani și să creeze cerințele de bază. Aceasta înseamnă că reglementările ar trebui finalizate și furnizorii selectați pentru dezvoltarea platformei și a infrastructurii. (continuă după fotografie)
Citește și: Noi reguli pentru plățile în euro: Băncile vor trebui să garanteze transferurile în 10 secunde

Moneda digitală euro, care este stadiul actual

Dar ce ar trebui să existe un euro digital? BCE o consideră moneda viitorului. În termeni practici, euro digital ar trebui să funcționeze ca numerarul, cu excepția faptului că nu mai trebuie să ții monede și bancnote în mână. Plata se face prin telefonul mobil, fără taxe suplimentare și cu cele mai înalte standarde de protecție a datelor, conform BCE. (continuă după fotografie)
Vezi și:
Christine Lagarde admite că euro digital nu va fi „total anonim” – VIDEO
Sparkasse spune la revedere numerarului: schimbare radicală pentru clienți

Există însă multe critici și temeri. Moneda digitală poate fi în primul rând un instrument formidabil de control al celor care o folosesc, iar ultimii ani au dovedit tendința autorităților de a crește controlul cu mijloace digitale. Portofelul digital, care va conține toate documentele și toți banii noștri, va fi o tentație extraordinară pentru guvernele care vor să impună măsuri nepopulare. Deoarece mulți oameni se tem că numerarul va fi abolit, BCE seubliniază în multe locuri că euro digital ar trebui doar să completeze numerarul. Monedele și bancnotele ar trebui să fie disponibile în continuare. Ceea ce sa gândit până acum despre euro digital a fost rezumat într-un raport. (continuă după fotografie)
Citește și: Euro digital programabil va înlocui numerarul: guvernul poate decide ce poți cumpăra cu banii tăi

Caracteristici importante ale monedei euro digitale

Iată cum ar trebui implementat euro digital:

  • Moneda digitală ar trebui emisă de așa-numiții intermediari, adică nu de BCE însăși.Practic, acestea sunt probabil bănci.
  • Euro digital ar trebui utilizat pentru plăți între persoane fizice, la punctele de vânzare, în comerțul online și pentru tranzacții guvernamentale.
  • Euro digital ar trebui să funcționeze în timp real, online și offline.
  • Plata trebuie efectuată printr-o aplicație pentru smartphone, similară cu Apple sau Google Pay. Oricine nu are un smartphone ar trebui să poată folosi și euro digital, de exemplu prin carduri de plată.
  • Un schimb 1:1 de numerar în euro digitali și invers ar trebui să fie posibil, de exemplu la bancomate.

Euro digital este departe de a fi terminat și încă lipsesc multe puncte importante. Cu toate acestea, experții estimează că va fi posibil să plătească pentru acesta în patru până la cinci ani dacă proiectul va fi finalizat.
CITIȚI ȘI: Lagarde recunoaște: Euro digital va fi folosit pentru a „controla” oamenii și plățile – VIDEO

ortel

Pe lângă implementarea tehnică specifică, cadrul legal pentru un euro digital este încă un șantier. Există o propunere pe masă în acest sens. Procesul legislativ este de așteptat să decurgă în paralel cu pregătirea tehnică în următorii câțiva ani, scrie chip.de.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Banca Centrală Europeană plănuiește cea mai mare schimbare a euro de la sfârșitul mărcii germane – Ziarul Românesc

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă