Prima pagină » Bogdan Maioreanu, eToro: „Piaţa puternică a forţei de muncă îi îngrijorează pe investitori”

Bogdan Maioreanu, eToro: „Piaţa puternică a forţei de muncă îi îngrijorează pe investitori”

de Roboțelul @ iDOR.info
bogdan-maioreanu,-etoro:-„piata-puternica-a-fortei-de-munca-ii-ingrijoreaza-pe-investitori”

Piaţa forţei de muncă are un început de an puternic, cu o scădere globală a şomajului combinată cu o creştere a numărului de noi locuri de muncă create. Deşi acest lucru poate fi o ştire excelentă pentru angajaţi, ultimele date privind forţa de muncă îi îngrijorează pe investitori, care se tem că ratele dobânzilor ar putea rămâne mai mult timp la nivele ridicate şi vor susţine dolarul, ceea ce va duce la o scumpire a energiei şi a materiilor prime, cu impact direct asupra inflaţiei, spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Potrivit sursei citate, în Statele Unite, asistăm la accelerarea creşterii numărului de noi locuri de muncă în ianuarie, deoarece o economie rezilientă şi o productivitate puternică au încurajat companiile să angajeze şi să păstreze şi mai mult personal. Numărul de noi locuri de muncă a crescut luna trecută cu 353.000, depăşind cu mult cele 180.000 aşteptate.

Toate acestea sunt veşti bune pentru angajaţi şi pentru economia americană, arătând că recesiunea de care se temeau mulţi economişti este încă departe. Dar pentru investitori este o veste îngrijorătoare pentru că va întârzia cel mai probabil decizia Rezervei Federale de a reduce ratele restrictive ale dobânzilor. Acest lucru a fost confirmat şi de preşedintele Fed, Jerome Powell, într-un interviu în care a menţionat în mod specific că americanii ar putea fi nevoiţi să aştepte până la următoarea şedinţă de după luna martie pentru o eventuală reducere a dobânzilor, deoarece oficialii aşteaptă mai multe date economice care să confirme că inflaţia se îndreaptă spre ţinta de 2% stabilită de Fed. Iar în condiţiile în care ultimul indicator PMI al serviciilor din SUA a fost la un nivel peste aşteptări, investitorii sunt acum nesiguri că măcar în luna mai vor avea loc reducerile de dobândă mult aşteptate.

Piaţa puternică a forţei de muncă nu este o întâmplare şi reprezintă o tendinţă globală. Pe fondul unei creşteri economice mai puternice decât cea anticipată la nivel mondial în 2023, ratele totale de participare a forţei de muncă au trecut peste tendinţa lor liniară pe termen lung, crescând în mai multe regiuni, în special în ţările cu venituri ridicate (cu 0,3%) şi în ţările cu venituri medii inferioare (cu 1,5%), arată cel mai recent raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM). Rata şomajului a scăzut la nivel global cu 0,2% în 2023, ajungând la 5,1%, cu scăderi în majoritatea grupurilor de ţări, cu excepţia ţărilor cu venituri mici.

Aceeaşi tendinţă o observăm şi în România, unde şomajul a scăzut în cursul anului 2023 de la 5,6% la 5,4%. Deşi este în continuare foarte ridicată, rata şomajului în rândul lucrătorilor tineri (15-24 de ani) a scăzut de la 22,2% la 21,1%. Potrivit raportului OIM, şomajul în rândul tinerilor din România este al patrulea cel mai mare din UE, după Spania, Suedia şi Grecia, în timp ce cel mai mic este în Germania, urmată de Olanda şi Letonia.

Se aşteaptă ca încetinirea economiilor să afecteze crearea de locuri de muncă mai târziu, în 2024. Este posibil ca o parte din rezilienţa pieţei muncii din 2023 să fi rezultat din faptul că ocuparea forţei de muncă este, de obicei, un indicator întârziat, astfel încât este mai probabil ca punctele slabe în ceea ce priveşte crearea de locuri de muncă să se manifeste la ceva timp după ce creşterea economică încetineşte. Astfel, la nivel global, se preconizează că, în 2024, creşterea ocupării forţei de muncă va rămâne pozitivă, dar la rate de numai 0,8 % şi 1,1 % în 2025 (mai puţin de jumătate faţă de 2023). Pe măsură ce creşterea ocupării forţei de muncă încetineşte, se aşteaptă ca rata globală a şomajului să crească uşor de la 5,1% în 2023 la 5,2% în 2024 şi apoi să rămână neschimbată în 2025, conchide raportul OIM.

Analistul eToro mai precizează că o piaţă a muncii puternică este relevată şi de încrederea pe care investitorii o au în propria stabilitate a locului de muncă, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. În timp ce media celor 10.000 de investitori chestionaţi se situează la 73%, investitorii români sunt ceva mai încrezători (74%) în siguranţa locului lor de munca. Cel mai mare grad de încredere vine din Olanda (86%), urmată de Polonia şi Norvegia (82%). Italia este ţara cu cel mai mic grad de încredere în stabilitatea locului de muncă (51%). Investitorii din SUA nu sunt departe de noi, încrederea lor în locul de muncă fiind puţin mai mare decât media sondajului (76%). Astfel, nu este de mirare că investitorii individuali continuă să considere inflaţia ca fiind principalul risc extern pentru portofoliul lor în acest moment.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Bogdan Maioreanu, eToro: „Piaţa puternică a forţei de muncă îi îngrijorează pe investitori”

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă