Am mai testat de-a lungul timpului fel de fel de camere auto DVR, însă Navitel MR450 GPS este prima de tip dual, adică una care vine cu doi senzori separați, unul pentru zona frontală, celălalt care filmează în spatele mașinii.

În plus, Navitel MR450 GPS este primul model cu montare a camerei față peste oglinda retrovizoare, soluție care de acum, odată ce am văzut ce înseamnă, recunosc că mi se pare extrem de funcțională. Sunt destul de multe de discutat despre această cameră auto DVR, așa că să începem analiza pe capitolele deja tradiționale.

Specificații pentru camera auto DVR duală Navitel MR450 GPS

Cameră auto DVR

Date tehnice

Navitel MR450 GPS
Cameră frontală Senzor Sony 307 de 2 Megapixeli, unghi captură 160°, lentilă sticlă cu 4 straturi, filmează la rezoluție maximă 1920 x 1080 pixeli cu 30 fps, dimensiuni 310 x 86 x 39 mm, greutate 230 grame
Cameră spate Senzor GC2053 de 2 Megapixeli, unghi captură 100°, filmează la rezoluție maximă 1920 x 1080 pixeli cu 25 fps, dimensiuni 70 x 41 x 27 mm
Format de înregistrare .MOV
Ecran IPS touchscreen de 5.5 inch cu rezoluție 960 x 480 pixeli
Slot card microSD de până la 64GB
Conectivitate GPS integrat, Wi-F 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz, senzor G, microfon, difuzor, miniUSB, jack de 2.5 mm
Baterie Li-Po de 400 mAh la 3.7V

Review video

Pachet, design și construcție

Camera auto DVR duala Navitel MR450 GPS

🔺În cutie totul este fixat corespunzător spre a nu fi deteriorat în timpul transportului.

Am primit unitatea de test în pachetul de retail sigilat, care este unul complet, să zic așa. Adică, pe lângă modulul principal (oglinda) și camera de spate, ai tot ce-ți trebuie ca să montezi întreg ansamblul. Vedem așadar și adaptorul de alimentare de la priza de 12V a mașinii, cu cablu lung și mufă mini USB la capăt; patru bride din cauciuc elastic pentru a fixa camera frontală pe oglinda retrovizoare (îți trebuie doar două, dar mai ai încă două de rezervă), cablul ce leagă camera spate de cea principală (lung de aproape 7 metri); un cablu scurt ce intră în camera spate și care se unește cu cel de aproape 7 metri; un cablu mini USB la USB-A; un pad dublu adeziv 3M suplimentar pentru fixarea camerei spate pe lunetă; o mică lavetă din microfibră și câteva pliante cu informații diverse – manual de utilizare, certificat de garanție și un voucher pentru activarea unei licențe de navigație GPS Navitel pentru 1 an de zile:

Din păcate, fiind nerăbdător să instalez camera pe mașină, am omis să fac mai multe poze tocmai oglinzii-camere… Sunt mai multe detalii în review-ul video de mai sus, aici aduc câteva detalii scrise. Este practic o oglindă retrovizoare destul de mare, este grue să nu acopere complet oglinda din mașină peste care se montează. Pe spate, în partea din dreapta când o privești tocmai din spate, este senzorul cu lentila ce se poate roti la câteva grade bune pe orice direcție. Nu ai mare libertate de reglaj doar din aceasta lentilă, dar se adaugă reglajul oglinzii retrovizoare din mașină…

Sunt două cleme de care prinzi cele două bride din cauciuc elastic și astfel se atașează camera-oglindă de oglinda retrovizoare din mașină. Simplu și destul de eficient, zic eu. 

Este destul de interesant că spatele oglinzii-camere Navitel MR450 GPS este cu ceva detalii de design. Acolo este o parte metalică argintie unde stă scrisă denumirea producătorului, care însă nu se va vedea niciodată cât camera este montată deasupra oglinzii retrovizoare din mașină.

Construcția este solidă, nimic nu mi s-a părut fragil, dar plasticul nu se simte cel mai bun calitativ. Nu știu cum se va comporta în timp, având în vedere că Navitel MR450 GPS va sta atât în frig destul de serios, cât și la căldură care pot trece în timpul verii, în mașină, și de 60 grade Celsius.

Camera de pe spate este micuță și poate fi fixată oriunde ai nevoie pe lunetă, în interiorul mașinii. Nu este o cameră ce poate fi pusă afară din mașină. Se lipește prin pad-ul dublu adeziv, iar dacă ai greșit prima dată poziționarea sau vrei să o muți, poți folosi și cel de-al doilea pad din cutie.

Modulul cu lentila camerei de spate se poate roti la 300 de grade, așa că îmi vine greu că nu vei găsi unghiul corect indiferent de înclinarea lunetei mașinii pe care o ai.

Nici camera spate nu este realizată din cel mai bun plastic, dar asamblarea este corectă.

Utilizare

🔺Aplicația Navitel DVR Center îți dă posibilitatea de a salva pe telefon, fără a fi necesare cabluri, clipurile video de pe cardul de memorie al camerei.

În primul rând, trebuie să înțelegi că montarea celor două camere nu reprezintă ceva dificil. Totuși, dacă nu ești obișnuit cu fel de fel de astfel de îndeletniciri, ar fi poate recomandat să apelezi la ajutor. Este nevoie de așa ceva dacă vrei să iasă totul cât mai bine, mă refer la ascunderea și fixarea cablurilor.

Eu am făcut asta de unul singur și mi-a luat undeva la peste 2 ore cu totul. Așa cum am spus, nu este neapărat dificil, cât consumator de timp dacă vrei ca totul să iasă bine. În cazul meu, cablurile se văd doar la ieșire / intrarea în cele două camere și la trecerea de pe haionul mașinii către interior. Apoi, cablurile au fost ascunse pe la chedere, pe la plafon ș.a.m.d.

Din cablul camerei spate iese și un fir roșu, pe care îl poți conecta la becul de marșarier al mașinii, Astfel, atunci când cuplezi marșarierul, pe ecranul camerei pornește automat imaginea captată de camera spate. Dar nu doar atât, atunci apar și linii de ghidaj, pe care le poți regla în funcție de cât de lată este mașina, de unghiul la care filmează camera etc. Eu nu am conectat acel cablu roșu la becul de marșarier, întrucât mi-ar fi fost foarte dificil și m-am dat bătut.

Ideea este că o atingere pe ecranul oglinzii-camere pornește mereu imaginea camerei față sau spate. Eu am lăsat ca predefinită imaginea de la camera spate, așa că atunci când am nevoie de acea imagine doar ating ecranul și am rezolvat.

După ce am pus totul la punct, am pornit camera și m-am jucat puțin prin meniul ei. Totul este foarte simplu pe acolo. De pe ecranul de înregistrare poți accesa meniul Home, care deschide patru meniuri mari și… înalte. Din nou, am omis să fac poze interfeței, dar este și ea prezentată în review-ul video.

Oricum, setările disponibile în meniul camerei sunt aceleași pe care le regăsești și în meniul aplicației Navitel DVR Center. Pot fi analizate din capturile de ecran de mai jos.

Capturi de ecran din aplicația Navitel DVR Center pentru Android cu camera Navitel MR450 GPS:

Ce mi-a plăcut mie este că răspunsul tactil al ecranului mare, de 5.5 inch și cu rezoluție bună, este foarte exact și suficient de rapid mai mereu. Preluarea comenzilor este confirmată printr-un semnal sonor. Apropo de display, nu este neapărat cel mai luminos, cu cel mai bun contrast sau cu cele mai intense culori, dar este suficient de bun, din punctul meu de vedere. Oricum, în review-ul video apare mai șters decât îl vezi în realitate.

Mi-a plăcut că poți alege ca pe ecran să fie afișată fie imaginea captată de camera frontală, fie cea din spate, dar există și posibilitatea de a le avea de tip Picture-in-Picture. Din nou, poți alege ca imaginea principală să fie cea din față, cu cea din spate în colțul din dreapta sus, fie invers.

De asemenea, poți alege ca pe ecran să fie afișată viteza de deplasare, așa cum este ea preluată de sistemul de poziționare GPS, alături de alte informații, precum unele semne de circulație, data și ora etc.

Vreau să spun aici că Navitel MR450 GPS generează și alarme pentru prezența camerelor fixe radar, dar în zona unde am mers eu nu am primit astfel de alerte.

În rest, cam aceleași caracteristici pe care le pun la dispoziție mai toate camerele auto DVR. Poți alege durata clipurilor video (1, 3, 5 și chiar 10 minute), acestea vor fi șterse automat când cardul de memorie se umple, de la cele mai vechi. Senzorul G sesizează șocurile puternice și atunci poate proteja la ștergere acel clip video (poți seta sensibilitatea acestui senzor). De asemenea există și mod Parking, când camera va înregistra automat la un șoc un clip video de durată determinată (poate fi setată și aceasta).

Calitatea imaginii

Calitate imagine camera auto DVR Navitel MR450 GPS

🔺Nu mereu numerele de înmatriculare ale celorlalte vehicule sunt perfect lizibile.

Din nou, nu am clipuri separate din care să analizați calitatea imaginii, dar în review-ul video sunt integrate suficient de multe secvențe din care să ne dăm seama ce și cum. Din partea mea, pentru prețul camerei și raportat la tot ce integrează, calitatea imaginii, de la ambii senzori, este satisfăcătoare. 

Nu spun că nu mi-ar fi plăcut să fie totul mai bine definit, cu mai puțin zgomot de imagine chiar și pe timp de zi, dar este ok și așa. Repet, raportat la prețul la care este oferit Navitel MR450 GPS și la tot ce mai integrează (GPS, Wi-Fi, ecran mare) nu cred că se poate cere mai mult.

Mi se pare că și compresia fișierului este ceva cam agresivă și se pierd detalii și de acolo. Apropo de asta, un clip video de 1 minut are între 70 și 80 de MB, atât de la camera față, cât și de la cea spate. Având în vedere că cea față captează cu 30 fps, iar cea spate cu 25 fps, consider că, de fapt, calitatea imaginii este ușor mai bună de la senzorul spate. 

Conectivitate

Wi-Fi pe camera Navitel MR450 GPS

🔺Modulul Wi-Fi se adaugă celui GPS pe partea de conectivitate.

Aici vorbim în primul rând despre modulul Wi-Fi 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz, ce-ți permite să te conectezi la cameră cu smartphone-ul. Astfel, poți vizualiza și descărca ce fișiere dorești de pe cardul de memorie din cameră, dar poți face și update de firmware, când este disponibil așa ceva.

Modulul GPS este și el acolo și este chiar exact. Mă refer la viteza de deplasare, care este aceeași pe care o afișa și Waze, pe telefonul meu.

Ca porturi fizice, pe camera-oglindă avem slotul de card micro SD, un port de tip jack 2.5 mm în care intră cablul de la camera spate și un port mini USB unde intră cablul de alimentare, de la priza de 12V a mașinii. Toate acestea sunt pe latura de sus a „oglinzii”, unde este și butonul Power.

Preț

Camera auto DVR duală Navitel MR450 GPS – 825 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Navitel MR450 GPS

PRO

  • pachet complet, în care găsești tot ce ai nevoie pentru un montaj corespunzător în orice tip de automobil;
  • ecran tactil mare, care permite o interacțiune facilă cu interfața camerei, una bine pusă la punct și care răspunde rapid comenzilor;
  • multiple funcții disponibile;
  • modul GPS integrat, Wi-Fi integrat;
  • preț bun raportat la tot ce oferă.

CONTRA

  • calitatea imaginii de la ambele camere nu este cea mai ridicată, se putea mai bine, clipurile video nu sunt cele mai detaliate, iar zgomotul de imagine este prezent inclusiv ziua;
  • detectarea semnelor de circulație nu este cea mai bine pusă la punct, nu sunt afișate corect de prea multe ori.

CONCLUZII

Navitel MR450 GPS este o cameră auto DVR duală ce merită atenție, având un preț bun raportat la tot ce integrează. Nu oferă cea mai clară imagine de la niciuna dintre cele două camere, dar vine cu multiple alte avantaje care ar putea face diferența. Nu este ca și cum calitatea imaginii este dezastruoasă, dar nu sunt detalii fine. Dacă nu ai nevoie de așa ceva, ci doar de un martor suplimentar atât pentru ceea ce se întâmplă în fața mașinii, cât și în spatele acesteia, plus Wi-Fi integrat, GPS și câteva funcții interesante, atunci eu cred că vei fi satisfăcut de cum se prezintă Navitel MR450 GPS, mai ales la prețul său.

Raport preț / specificații

Camera auto DVR duală Navitel MR450 GPS a fost testată timp de 4 săptămâni și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.