iPhone 16 Pro Max

Deși mai sunt câteva luni de așteptare până la lansarea din toamnă, zvonurile despre îmbunătățirile iPhone 16 circulă deja, conturând o imagine mai clară despre schimbările pregătite de Apple.

Criticate pentru greutatea cam mare, viitoarele modele iPhone s-ar putea alege cu acumulatori de capacitate mai mică, fapt ce ar ajuta inclusiv cu obținerea unor telefoane mai subțiri și mai elegante. Deocamdată, scăderea de capacitate este indicată doar pentru versiunea iPhone 16 Plus, de la 4383 mAh la 4006 mAh. În schimb, pentru variantele iPhone 16 „vanilla” și Pro Max capacitățile acumulatorilor cresc la 3561 mAh (vs 3349 mAh) și 4676 mAh (vs 4441 mAh la modelul actual). Totodată, Apple ar fi modificat dispunerea internă a componentelor pentru a permite folosirea mai eficientă a spațiului, iPhone 16 Pro Max scăpând de acumulatorul în formă de L.

Based on the information I managed to obtain, the new iPhone 16 will have a 3561 mAh battery, while the 16 plus should have a 4006 mAh battery and the 16 Pro Max, should be equipped with a 4676 mAh battery that is no longer L-shaped due to the redesign of the internal structure… pic.twitter.com/T7VuhQ6Brs

— Majin Bu (@MajinBuOfficial) February 7, 2024

Vestea și mai bună este că nici una dintre versiunile iPhone 16 nu va compromite la partea de autonomie, chipsetul A18 Pro rezervat pentru iPhone 16 Pro / Pro Max aducând îmbunătățiri notabile la partea de eficiență a consumului de energie.

Potrivit listei preliminare cu specificații, iPhone 16 Pro și 16 Pro Max vor avea ecrane OLED ceva mai mari, de 6.3” și 6.9”. Însă creșterea suprafeței de afișare este obținută prin îngustarea ramei lăsate în jurul ecranului, adusă la un nivel comparabil rivalului Galaxy S24 Ultra. Astfel, dimensiunile fizice ale carcasei ar trebui să rămână neschimbate.

iPhone 16 Pro și 16 Pro Max ar urma să vină echipate cu o nouă tastă Capture, servind drept scurtătură pentru activarea camerei foto și declanșarea funcției de captură foto/video. Însă acesta este mai mult decât un simplu buton, tasta asistată cu hardware dedicat în carcasa telefonului folosind acționare capacitivă. Deși momentan putem doar specula, probabil că nouă tastă va măsura presiunea de apăsare, deservind funcții multiple în funcție de modul care o apăsăm.

Pe lista noutăților intră și o nouă cameră ultrawide de 48MP, respectiv cameră telephoto cu zoom optic 5X pentru iPhone 16 Pro. Echiparea Pro Max va oferi în plus și o “Super Periscope Camera”, însă pentru specificațiile acesteia va trebui să așteptăm noi dezvăluiri.

Cu acumulator mai mare și un chipset mai eficient, iPhone 16 Pro Max ar trebui să facă un salt considerabil în ce privește autonomia oferită, probabil eclipsând rivalul S24 Ultra.

La fel ca Samsung, Apple va adăuga seriei iPhone 16 capabilități AI de tip on-device, cele mai avansate funcții fiind probabil rezervate modelului Pro Max. Am aflat deja despre MGIE, un instrument de editare imagine căruia doar trebuie să-i descrii rezultatul dorit.

Chiar dacă Apple nu va oferi mai mult de 8GB RAM pe niciuna dintre echipările iPhone 16, cu puțin noroc am putea vedea eliminată echiparea de 6GB, oferind premisele unor performanțe ceva mai consistente între diferitele versiuni iPhone și mai multă siguranță pentru utilizatorii care nu-și schimbă prea des telefonul. În schimb, Apple ar putea adăuga opțiunea de 2TB stocare internă pentru iPhone 16 Pro Max, în răspuns solicitărilor primite din partea unei anume categorii de Power Users.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.