Steam

Ce bine că avem Steam Hardware Survey. Așa putem să ne simțim bine gândind că PC-ul pe care îl folosim pentru jocuri nu este chiar atât de rău, comparat cu „rachetele” demonstrate pe PlayGround.

Ancorându-ne în realitate, statistica lunară publicată de administratorul Steam arată că PC-ul unui gamer „de medie” încă rulează Windows 10, are doar 16GB RAM și un CPU cu șase nuclee, nu mai rapid de 2.7GHz. Sună deprimant, dar nu se oprește aici. Placa video este GeForce RTX 3060 cu 8GB VRAM. Adică exact ce îți spune orice influencer YouTube că nu ar trebui să folosești, că nu dă bine iar performanțele în jocuri îți vor fi plafonate această cale.

Valve sugerează că peisajul PC-urilor de gaming suferă o schimbare notabilă. Deși majoritatea gamerilor se bazează în continuare pe Nvidia GTX 3060 și joacă pe monitoare 1080p. Probabil că nu te gândeai la asta, dar Windows 11 este următorul upgrade pe care îl faci. Nu pentru că ai nevoie, sau că îți place în mod special, dar ești pe cale să pierzi compatibilitatea cu jocurile noi și în cele din urmă, chiar platforma Steam.

Și ca să arătăm cât de diversă este lumea gamerilor pe PC, există și cealaltă extremă a posesorilor de configurații multi-monitor. Iar aceștia folosesc în proporție de 59.04% monitoare 4K, două sau mai multe. Reamintim că la nivel general, 59.7% dintre utilizatorii Steam încă folosesc monitor Full HD (unul singur).

Adăugând la depresia comunității de gaming pe PC, 23,42 % dintre utilizatorii Steam au între 100GB și 249GB spațiu de stocare liber. Dar măcar, jumătate dispun de peste 1TB spațiu de stocare, semn că și colecția de jocuri instalate este cât de cât numeroasă.

Mai există și o categorie de gameri VR. Aceștia folosec Oculus Quest 2 (proporție 40.64%) și reprezintă 2.77% dintre utilizatorii platformei.

Citind printre rânduri, devine tot mai clar că scumpirile galopante din ultimii ani, înregistrate mai ales în piața de acceleratoare grafice, nu se reflectă în hardware-ul folosit de utilizatori. Noile plăci video ajungând fie la minerii de criptomonede, sau la startup-uri din domeniul inteligenței artificiale. Gaming-ul pe PC devine tot mai mult o pasiune de nișă, rezervată unei categorii restrânsă de consumatori dispuși să suporte costuri exorbitante. În timp ce comunitatea de gaming continuă să îndure, adevărul e că nu te poți juca la nesfârșit jocuri ”AAA” pe GTX 3060, oricât de jos ai coborî nivelul detaliilor. Deocamdată, alternativele prefigurate sunt migrarea la gaming pe consolă, unde dezvoltatorii de jocuri sunt obligați să-ți garanteze o experiență optimă, upgrade-ul la o nouă placă video sau abandonarea cu totul a acestei pasiuni.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.