Prima pagină » Dispare din România timp de 37 de ani, după ce a făcut valuri în filmul „Ciuleandra”. Viaţa actriţei Anca Szönyi ia o turnură neaşteptată

Dispare din România timp de 37 de ani, după ce a făcut valuri în filmul „Ciuleandra”. Viaţa actriţei Anca Szönyi ia o turnură neaşteptată

de Roboțelul @ iDOR.info
dispare-din-romania-timp-de-37-de-ani,-dupa-ce-a-facut-valuri-in-filmul-„ciuleandra”.-viata-actritei-anca-szonyi-ia-o-turnura-neasteptata

Dispare din România timp de 37 de ani, după ce a făcut valuri în filmul

Sursa foto: Arhivă studiourile Buftea – Actrița Anca Szönyi Thomas

În urmă cu 64 de ani, într-un cartier bucureștean, avea să se nască una din cele mai frumoase actrițe din România, care avea să devină o imagine emblematică a filmului „Ciuleandra”, o capodoperă a cinematografiei românești, semnată de Sergiu Nicolaescu, dar dispare din România timp de 37 de ani, astăzi regăsind-o pe rețelele de socializare. Vorbim, așadar, de frumoasa actriță Anca Szönyi, a cărei viață a luat o turnură neaşteptată.

La doar 25 de ani, Anca Szönyi devenea vedeta românilor

Nimeni, nici măcar tânăra actriță, nu avea să înțeleagă, de fapt, ce va reprezenta pelicula ”Ciuleandra” pentru cinematografia românească a acelor ani, și nu numai. Sergiu Nicolaescu, recunoscut pentru proiectele sale ambițioase ale acelor ani, în 1985 aducea pe marele ecran o peliculă inedită, pe baza romanului scris de Liviu Rebreanu, despre obsesia unui bărbat cu o tânără fată de la țară și deznodământult tragic al acestora.

Vezi și: Cele mai frumoase surori din cinematografia românească

Producția semnată de regretatul regizor nu era prima după romanul omonim al lui Rebreanu, în 1930 un producător german realizând prima ecranizare, de fapt o primă colaborare între cinematografia germană și cea românească.

Anca Szönyi (Madeleine Faranga) - Ciuleandra, 1985
Ion Rițiu (Puiu Faranga) și Anca Szönyi (Madeleine Faranga), 1985 – Ciuleandra

Ca o coincidență, sau nu, inclusiv Sergiu Nicolaescu avea să apeleze la colegii cineaști germani pentru a-și pune pe peliculă viziunea sa a acestui roman, deloc bine primit de critica vremii. Scenariul, scris împreună cu Anușavan Salamanian, un bun prieten și colaborator, avea să-i aducă în fața camerelor de filmat pe doi tineri actori în rolurile principale, pe Ion Rițiu în rolul tânărului Puiu Faranga, și pe aproape necunoscuta, dar frumoasa Anca Szönyi, care atunci avea 25 de ani, care nu avea la acel moment studii de teatru ci film, fiind absolventă a Facultății de Artă Monumentală și Restaurare ale Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureșt.

De la teatru și film, la marea dragoste din Franța

Filmul, deși nu lipsit de probleme, avea să devină un succes pe plan național, având un record greu de combătut, de peste 2.450.000 de spectatori. Dar, pentru tânăra actriță era rampa de lansare, iar la doar 25 de ani, Anca Szönyi devenea vedeta românilor.

Vezi și: Adnana din Toate Pânzele Sus, victima unui „lagăr pentru străini”

După terminarea filmărilor, prinzând gustul scenei, Anca Szönyi avea să-și definitiveze studiile, iar pentru o perioadă avea să mai apară sporadic în pelicule cinematografice, dar și pe scena Teatrului din Giurgiu.

Anca Szönyi, dispare din România timp de 37 de ani

În plină glorie, la doar 27 de ani va pleca la Paris, unde -și va cunoaște marea dragoste, tot un român, luând decizia de a renunța la scenă. Așa se face că, se stabilește la Paris, deși nu se va căsători cu acesta, cu apariții sporadice între anii 1989 și 1994, în pelicule produse în Franța.

 „În perioada aceea am trăit o poveste de dragoste cu un român din Paris, fapt care m-a făcut să prelungesc șederea mea acolo. Relația a fost un eșec, lucru care s-a dovedit a fi, în final, ideal atât pentru el, cât și pentru mine.

Am intrat apoi în vria voiajelor. Tot ce-mi doream era să călătoresc. În niciun caz nu mă hotărâsem să rămân definitiv. De altfel, eu n-am cerut niciodată azil politic.

Pur și simplu s-a întâmplat să îmi tot prelungesc șederea pentru că apăreau alte și alte priorități până când am rămas de tot. Așa a fost să fie.“, povestea celebra actriță.

Ion Rițiu (Puiu Faranga) și Anca Szönyi (Madeleine Faranga), 1985 - Ciuleandra
Anca Szönyi, 1985 – Ciuleandra

Stabilită la Paris, în 1993 îl va cunoaște pe viitorul soț, un politician și binecunoscut om de afaceri francez, Jean-Pierre Thomas, cu 3 ani mai mare ca ea, iar din mariajul celor doi venea pe lume și o fetiță, Diane-Emmanuelle, născut în 1996.

Vezi și: Frumoasa profesoară din „Pistruiatul” a renunţat la România în plin succes. Ce s-a ales de actriţa Reka Nagy

Dar, spre regretul românilor, dispare din România timp de 37 de ani, după ce a făcut valuri în filmul „Ciuleandra”.

A pierdut un rol mare, într-un film cu Bruce Willis

În 1991, la doar câțiva ani de la fuga sa în Franța, Anca Szönyi va avea una din cele mai mari șanse de a ajunge la Hollywood. Este anul în care Bruce Willis, actor pe val la acea oră, începea filmările la pelicula ”Hudson Hawk”, filmările având loc în locații din Italia. Conform celor relatate de actriță, avea să câștige casting-ul pentru acest film, dar totul avea să se destrame din cauza unor tehnicalități neașteptate:

„Pe aceeași filieră am câștigat un casting la Los Angeles. Urma să fiu partenera lui Bruce Willis, iar filmările aveau loc în Italia.

De necrezut. Ajunsă la Roma, cazată într-un faimos hotel, cu două zile înainte de începerea filmărilor, echipa de producție a realizat că nu aveam nicidecum dreptul oficial-legal de a lucra pentru Statele Unite! Contractul a fost reziliat.

Am crezut că înnebunesc de revoltă, supărare, decepție… În cele din urmă rolul meu a fost interpretat de Andie McDowell”, a mai povestit Anca Szönyi, potrivit Revistei Tabu.

Anca Szönyi in prezent
Anca Szönyi în prezent (Foto: Facebook)

Astăzi, ajuns la frumoasa vârstă de 64 de ani, actrița care a încins minițile românilor, odată cu apariția în pelicula ”Ciuleandra”, își ține aproape publicul român care au îndrăgit-o prin intermediul contului ei de Facebook, și ocazional când mai ajunge prin țară își vizitează vechii colegi de scenă.

Anca Szönyi si Ion Dichiseanu
Anca Szönyi alături de Ion Dichiseanu în filmul Burebista – 1980

Anca Szönyi, filmografie

1976: Tănase Scatiu – Mary
1977: Buzduganul cu trei peceți – Maria, fiica lui István Jósika
1979: Blauvogel
1980: Burebista
1983: Viraj periculos
1983: Misterele Bucureștilor
1985: Ciuleandra – Mădălina Faranga
1989: Layla – Layla
1991: C’est quoi ce petit boulot? – L’hôtesse radio
1991: Le Passage
1994: Începutul adevărului (Oglinda)

Urmăriți Playtech.ro și pe




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Dispare din România timp de 37 de ani, după ce a făcut valuri în filmul „Ciuleandra”. Viaţa actriţei Anca Szönyi ia o turnură neaşteptată

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă