Pixel Experience

Inspirat de firmware-ul livrat cu primele generații de telefoane Pixel, Pixel Experience era o alternativă complet gratuită și fără aplicații bloatware la firmware-ul „stock” nu tocmai reușit, livrat pe tot felul de dispozitive din categoria smartphone și tablete cu Android.

Spre exemplu, cumperi un telefon Xiaomi sau Asus, iar după ce trece perioada de 2-3 ani în care mai primești actualizări de firmware treci la Pixel Experience, telefonul tău „prinzând aripi” cu o versiune de Android mai recentă decât cea oferită de producător, afișând o interfață complet diferită dar intuitivă și rapidă, fără aplicații nedorite preinstalate. Sigur, nu e niciodată atât de simplu. Mai întâi trebuie să treci de nenumărate bariere ridicate chiar de producătorul telefonului respectiv, spre a descuraja până la exasperare exodul utilizatorilor în afara propriului ecosistem de servicii. Dacă ți-ai cumpărat cumva ZenFone 9, ar putea fi nevoie chiar să dai Asus în judecată. Nu pentru a obține deblocare bootloader, ci pentru a fi despăgubit prin returnarea prețului de cumpărare al telefonului.

Revenind la Pixel Experience, distribuția devenită foarte populară în comunitatea de modding Android se finanța exclusiv prin donații voluntare, primite de la utilizatori mulțumiți și care doreau să contribuie la finanțarea proiectului de care ei însuși se bucurau. Altfel spus, firmware-ul venea fără „opțiuni de monetizare directă”, cum ar fi reclame imposibil de ocolit afișate în interfața Android, aplicații sponsorizate și alte cele. Din păcate, modelul de business și-a atins limitele, liderul proiectului José Henrique anunțând că munca la acest proiect a ajuns la final.

Depășind cu mult statutul de „proiect studențesc”, Pixel Experience ROM a ajuns să aibă o listă impresionantă de dispozitive suportate, fiecare primind propria versiune personalizată de firmware, adaptată cu drivere și particularități unice acelui dispozitiv.  Însă de la un timp, cei mai activi utilizatori din comunitate au sesizat că actualizările solicitate pentru fiecare firmware în parte au întârziat să apară, iar bug-uri destul de serioase au rămas neglijate, semn că proiectul nu mai merge chiar atât de bine.

Vestea bună ar fi că site-ul și numeroasele ROM-uri publicate pentru tot felul de dispozitive rămân disponibile, deocamdată. Dar în lipsa altor surse de finanțare probabil că nici asta nu va dura prea mult.

Între timp, poți încerca și alte interpretări Android de tipul clean-ROM, precum LineageOS sau ArrowOS, ambele oferind aceeași experiență minimalistă cu care te-ai obișnuit.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.