Prima pagină » Fără bateriile chinezești, producția de automobile electrice se află în mare impas în SUA

Fără bateriile chinezești, producția de automobile electrice se află în mare impas în SUA

de Roboțelul @ iDOR.info
fara-bateriile-chinezesti,-productia-de-automobile-electrice-se-afla-in-mare-impas-in-sua

Joi, 22 Februarie 2024, ora 14:34

2230 citiri

Administrația Biden dorește prin Inflation Reduction Act să întrerupă lanțurile de aprovizionare ale producătorilor americani de automobile electrice cu relația China, de unde provine cea mai mare parte a metalelor și mineralelor necesare procesului de producție.

Însă, în ciuda generoaselor subvenții publice, provocarea este atât de mare încât poate pune în pericol obiectivele Washingtonului cu privire la transportul electric.

Tesla, compania condusă de Elon Musk, a furat deja startul și a reușit să evite impunerile aduse de Inflation Reduction Act – IRA (Programul de reducere a inflației) adoptat de administrația Biden, prin importuri de baterii electrice din China ce valorează miliarde de dolari.

Costuri mult prea mari de producție

Subvențiile acordate din bani publici vor fi esențiale pentru producători americani precum General Motors și Ford, care pierd miliarde de dolari pe liniile lor de vehicule electrice, în contextul în care se confruntă cu o reacție a consumatorilor împotriva prețurilor ridicate ale mașinilor propulsate electric, scrie Bloomberg.

Jim Farley, directorul executiv al Ford, a declarat în cadrul unei conferințe din industrie că până la 30% din veniturile globale ale companiei ar putea fi în pericol dacă nu va putea concura cu producătorii de automobile chinezi.

Dar până acum s-a bazat în mare măsură pe tehnologia chineză, materii prime și componente, în încercarea sa de a-și reduce propriile costuri.

Tesla joacă la două capete

IRA interzice însă aprovizionarea din China și vrea să creeze un lanț de aprovizionare intern sau cuplat la țările democratice, urmând să suporte diferențele de preț.

Tesla a accesat deja subvențiile oferite de IRA, având legături comerciale strânse cu furnizorii occidentali, baterii provenite de la o fabrică din Nevada și plusând cu construcția unei rafinării de litiu în Texas.

Pe de altă parte, la doar șapte luni de la intrarea în vigoare a IRA, când încă nu erau toate restricțiile în vigoare, compania condusă de Musk a început să cumpere din China baterii litiu-ion în volume extrem de mari.

Apoi, spre sfârșitul anului 2023, explozia de cumpărături din China, care a costat 2,5 miliarde de dolari, s-a încheiat la fel de brusc cum începuse, în timp ce industria auto globală încă aștepta să afle cât de agresivă va fi administrația Biden în excluderea vehiculelor electrice cu componente și materii prime chinezești din sistemul de subvenții al IRA.

Tesla a profitat astfel de o perioadă temporară în care regulile au fost mai laxe pentru a se aproviziona cu baterii mai ieftine. Perioada s-a încheiat în decembrie 2023, când restricțiile impuse de IRA au scos efectiv Beijingul din ecuație.

Doar că provocarea este atât de mare încât riscă să submineze scopul principal al IRA, de a dezvolta o piață autohtonă de vehicule electrice, arată sursa citată.

China este cel mai mare miner sau procesator din lume a peste două duzini de metale și minerale critice pentru automobilele electrice.

Articol realizat in colaborare cu Risco.ro

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Finanțele relansează programul Fidelis la BVB. Donatorii de sânge pot investi de la minimum 500 de lei în titlurile statului, cu o dobândă de 7%

Ministerul Finantelor (MF) deruleaza, incepand de ieri, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a 15-a oferta publica de vanzare de titluri de stat Fidelis, pana pe 1 martie. Prin intermediul…

România, locul 10 în Uniunea Europeană în privința ponderii regenerabilelor în totalul consumului de energie

România s-a aflat pe locul 10 în Uniunea Europeană în 2022 în privința ponderii surselor de energie regenerabilă în totalul consumului. Țara noastră înregistrează un avans de 10% în…




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Fără bateriile chinezești, producția de automobile electrice se află în mare impas în SUA

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă