Prima pagină » Bateriile care se vindecă singure sunt bazate pe tehnologie Litiu-Sulf

Bateriile care se vindecă singure sunt bazate pe tehnologie Litiu-Sulf

de Roboțelul @ iDOR.info
bateriile-care-se-vindeca-singure-sunt-bazate-pe-tehnologie-litiu-sulf

În ultimul an inovaţia în domeniul bateriilor de smartphone a părut să vină de la HONOR şi ale sale baterii Litiu-Silicon. Acum următorul pas este spre baterii Litiu-Sulf, care au capacitatea de a se „vindecă” singure.

Se lucrează la baterii Litiu-Sulf de ani buni, dar dezvoltarea a stagnat din cauza unor particularităţi ale catozilor. Acum mulţumită unei echipe de cercetare de la UC San Diego Sustainable Power and Energy Center, oamenii de ştiinţă sunt mai aproape să transforme în realitate acest tip de baterie. Noul material folosit pentru catod se poate vindeca atunci când suferă daune în timpul operări.

Are conductivitate crescută şi poate rămâne stabil şi după 400 de cicluri de încărcare. Bateriile pe Litiu-Ion sunt cele mai comune în ziua de azi, dar au imperfecţiuni. Se degradează odată cu trecerea timpului, aşa că se lucrează la produse alternative. Li-S (Litiu-Sulf) e soluţia. Rezultatul este o baterie reîncărcabilă, care include un electrolit solid şi un anod din litiu, plus un catod din sulf. 

Ele oferă o densitate crescută a energiei şi cost redus de producţie faţă de Litiu-Ion. Pot stoca de 2 ori mai multă energie per kilogram faţă de o baterie echivalentă Li-Ion. Ar putea chiar dublă autonomia vehiculelor electrice şi a telefoanelor. Problema e că e greu să lucrezi cu catozi de sulf. Sulful e un slab conductor de electroni şi se umflă şi contractă în timpul încărcării.

Asta poate produce daune structurale bateriei. Oamenii de ştiinţă au creat o soluţie alternativă: catod din sulf cristalin, cu molecule de iod introduse în structură cristalină. A crescut conductivitatea de 11 ori şi au dispărut problemele de dilatare şi contractare.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Bateriile care se vindecă singure sunt bazate pe tehnologie Litiu-Sulf

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă