Prima pagină » Incredibilele aventurii ale „Rugăciunii” lui Brâncuși, statuia de la Bellu furată, înlocuită, găsită și, în final, ajunsă la MNA. Și copiile din cimitir au pătimit ciudate hoții • Legende urbane

Incredibilele aventurii ale „Rugăciunii” lui Brâncuși, statuia de la Bellu furată, înlocuită, găsită și, în final, ajunsă la MNA. Și copiile din cimitir au pătimit ciudate hoții • Legende urbane

de Roboțelul @ iDOR.info
incredibilele-aventurii-ale-„rugaciunii”-lui-brancusi,-statuia-de-la-bellu-furata,-inlocuita,-gasita-si,-in-final,-ajunsa-la-mna.-si-copiile-din-cimitir-au-patimit-ciudate-hotii-•-legende-urbane

Bucureștenii care nu au reușit să ajungă la Timișoara pentru a vedea „Expoziția Brâncuși”, pot admira copia unei opere a celebrului sculptor român aflată în Cimitirul Bellu. Povestea statuii este una inedită, cu furturi și recuperări, care merită povestită.

Copia unei creații a lui Brâncuși se află la București, în Cimitirul Bellu

Creațiile sculptorului Constantin Brâncuși sunt apreciate în toată lumea. Printre cele mai celebre se află: „Sărutul”, „Muza adormită”, „Domnișoara Pogany” sau „Coloana Infinitului”. Însă o operă extrem de importantă și definitorie pentru artist se află chiar în inima Capitalei, la Cimitirul Bellu.

Din nefericire, originalul nu se mai află aici, însă copia care îi ține locul este 1:1, și a fost, cel mai probabil, realizată tot de Brâncuși. Reprezentanții muzeului în are liber au transmis povestea operei „Rugăciunea”.

Aceasta a fost realizată în anul 1907. A fost comandată de o tânără văduvă din Buzău care își dorea un monument funerar soțul ei.

În acel an, o văduvă ajunge la Paris pentru a discuta cu Brâncuși la atelierul lui Rodin, în legătură cu o opera pentru mormântul tânărului ei soț, deputat PNL de Buzău, ucis de cancer la 31 de ani (povestea lor poate fi un scenariu de film), transmit reprezentanții Muzeului Cimitirul Bellu. 

Pentru această operă, femeia a plătit suma de 7.500 lei aur. Bani au fost mai apoi folosiți de Brâncuși pentru cumpărarea primului său atelier de la Paris.

Povestea sculpturii este una întortocheată, dar fascinantă. Aceasta a fost furată, înlocuită și furată iar. Marius Voicu a transmis și un posibil timeline al acesteia.

Astfel că, conform celor transmise pe pagina de Facebook „Cimitirul Bellu – Muzeu în aer liber”, originalul a fost furat. După ce aceasta fost înlocuită cu o copie, realizată cel mai probabil tot de Brâncuși, originalul a fost recuperat.

A fost găsit și predat Muzeului Național de Artă.

Însă povestea nu se termină aici, la ceva vremea, copia care se afla în cimitir a fost și ea prădată de hoți. Locul ei a fost mai apoi ocupat de o a II a copie. De aici, drumul sculpturilor este următorul:

Poliția a găsit copia 1, a ținut-o câțiva ani în depozit după care a dispărut fără urmă.

În cele din urmă, a fost depistată. Astfel că, cele două copii au fost împărțite:

În acest moment copia 2 se afla la mormântul din Buzău, iar copia 1 POSIBIL să fie cea din Cimitirul Bellu.

Prin intermediul Luthonium – Virtual Heritage, bucureștenii pot admira și în spațiul virtual sculptura, accesând ACEST link. Cei care vor să meargă să o vadă în persoană, o pot găsi pe Parcela „Academicieni”. Se află lângă mormintele următoarelor personalități: Andreescu, Luchian, Petrașcu si Pallady.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Incredibilele aventurii ale „Rugăciunii” lui Brâncuși, statuia de la Bellu furată, înlocuită, găsită și, în final, ajunsă la MNA. Și copiile din cimitir au pătimit ciudate hoții • Legende urbane

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google