Iubitele AI

În mod inevitabil, aceleași tehnologii care guvernează ChatGPT și alți chatboți public disponibili sunt deturnate pentru automatizarea unei „meserii” la fel de veche ca și internetul: datingul online.

Rețeta pare complicată, dar e mai la îndemână decât oricând. Folosești un serviciu AI de generare imagine pentru a „compune” imaginea iubitei perfecte. Poate vă mai amintiți de Aitana și succesul ei pe Instagram. Acela este doar un exemplu relativ inofensiv. Adevărata „găină cu ouă de aur” este iubita virtuală. Pe de o parte avem business-ul emergent cu servicii de ”prietenie virtuală” oferite fără ascunzișuri celor care doresc așa ceva și scheme de înșelăciune tot mai sofisticate, unde personaje la fel de fictive sunt aduse pe platformele convenționale de dating.

Ești singur de Valentine’s Day, la fel de deprimat ca în ziua de Crăciun petrecută cu părinții, la 40+? Ei bine află că șansele ca una dintre potrivirile pe Tinder să se concretizeze sunt mai mari ca oricând, doar că sunt șanse rezonabile ca perechea găsită să nu fie reală, iar timpul tău să fie consumat cu un chatbot bine „antrenat” pentru a te captiva emoțional. Eventual, vei fi în cele din urmă „preluat” și de o persoană reală, da numai pentru etapa finală în care ești dus cu adevărat „de nas”.

Problema poate și mai mare este că subiectul iubitelor AI nu este nici măcar ceva ascuns, existând deja o clientelă care caută în mod expres astfel de servicii. Iar printre aceștia mai sunt și naivii care nu înțeleg conceptul, pur și simplu, fiind atrași pe diverse site-uri presupus „de dating”.

Sunând în mod formal alarma, Misha Rykov, expert al companiei Mozilla, declară într-un comunicat de presă că ”iubitele sau iubiții AI nu sunt prietenii tăi”.

„Deși sunt promovate drept ceva ce-ți va îmbunătăți sănătatea mintală și bunăstarea”, chatboții de dating sunt ”specializați în furnizarea de dependență, singurătate și toxicitate” așa zisa relație fiind susținută oricât timp pot fi obținuți bani sau date care pot fi valorificate ulterior. Inclusiv in campanii de extorcare nu tocmai legale, de tipul celor care amenință cu dezvăluirea de imagini sau informații compromițătoare membrilor familiei.

Potrivit dezvoltatorului Firefox, în prezent sunt active cel puțin 11 servicii de tip chatbot romantic (printre care Replika, Chai, Romantic AI, EVA AI Chat Bot & Soulmate și CrushOn.AI), niciunul oferind genul de consolare sau alternativă la relații cu persoane reale căutate de doritori. Niciunul nu oferă garanția confidențialității datelor. Din contră, fiecare chatbot pare conceput pentru a funcționa precum un investigator FBI, obținând cât mai multe informații potențial valoroase de la utilizatori. Altfel spus, conceptul de relație toxică este dus la un cu totul alt nivel, unde nici măcar nu ajungi să te întâlnești cu persoana visată și deja aceasta află absolut totul despre tine.

De exemplu, CrushOn.AI colectează detalii inclusiv informații despre sănătatea sexuală (boli venerice?), utilizarea medicamentelor și îngrijirea de afirmare a sexului. 90% dintre aplicații pot vinde sau trimite datele utilizatorilor spre a fi folosite în alte scopuri, iar mai mult de jumătate nu îți oferă nici măcar de formă opțiunea de a șterge datele pe care le colectează. Securitatea este aproape inexistentă, o singură aplicație Genesia AI Friend & Partner îndeplinind standardele minime de securitate ale Mozilla.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.