Mark Zuckerberg s-a filmat cu Meta Quest 3
captură zuck / Instagram

Fondatorul și CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, a postat un videoclip pe Instagram în care compară Quest 3 cu noile căști de realitate mixtă lansate recent de Apple, scrie The Verge. După ce a folosit Vision Pro, care se vinde cu 3.500 de dolari și concurează direct cu căștile Quest 3 ale Meta, de 500 de dolari, concluzia lui Zuckerberg a fost că produsul companiei sale nu este doar mai accesibil, ci pur și simplu mai bun.

De ce ar fi mai bune Quest 3 decât Apple Vision Pro

„Trebuie să spun că înainte de asta (n.r. de testare), mă așteptam ca Quest să fie accesibile pentru majoritatea oamenilor, deoarece sunt foarte bune și de șapte ori mai ieftine, dar după ce le-am folosit (n.r. Vision Pro) nu cred doar că Quest sunt mai bune ca valoare, ci sunt pur și simplu cel mai bun produs, punct”, a spus Zuckerberg în videoclip. „Fiecare are diferite puncte forte, dar în ansamblu, Quest 3 sunt mai bune pentru majoritatea lucrurilor pentru care oamenii folosesc realitatea mixtă.”

În videoclip, Mark Zuckerberg a enumerat o listă de caracteristici care avantajează Quest 3: ecran mai luminos, câmp vizual mai larg, conținut mai imersiv, fără fire, fără „motion blur”, greutate mai mică. Confortul și ergonomia căștilor Apple Vision Pro au fost criticate de multe ori de la lansare. Zuckerberg s-a asigurat că subliniază în review că Quest „sunt mult mai confortabile” decât Vision Pro. „Le-am proiectat să cântărească cu 120 de grame mai puțin, ceea ce face o diferență foarte mare pentru fața ta.”

Totuși, Zuckerberg a recunoscut că funcția de „urmărire a ochilor este foarte plăcută”, adăugând că un nivel similar fusese inclus în versiunile anterioare ale lui Quest și va fi reintrodus în modelele viitoare. De asemenea, a spus că Vision Pro are „o rezoluție mai mare” decât Quest-ul Meta, care este, de asemenea, „foarte plăcută”.

CEO-ul Meta s-a legat și de fanii Apple: „Știu că unii fani se supără ori de câte ori cineva îndrăznește să pună la îndoială dacă Apple va fi lider într-o nouă categorie”, a spus el. „Dar realitatea este că fiecare generație de computere are un model deschis și unul închis. Și da, în categoria mobile, modelul închis al Apple a câștigat, dar nu întotdeauna este așa.”

Ce omite Mark Zuckerberg când caracterizează Apple Vision Pro

Mark Zuckerberg evită un aspect esențial în comparația dintre cele două căști. În vreme ce Vision Pro sunt prima generație Apple de produse din acest segment, Quest 3 este la a cincea generație, dacă luăm în calcul și modelele precedente Oculus. Și rareori, dacă nu deloc, am văzut un produs perfect de la prima generație. E necesară utilizarea la scară largă a unei noi tehnologii pentru rafinarea și îmbunătățirea calității produsului final. Pe de altă parte, să lansezi un produs la un preț nebunesc și el să fie doar ok, nu e nimic neobișnuit pentru o companie ca Apple.