Match Group Tinder aplicatie dating
foto Freepik

Match Group, compania care a creat platformele de întâlniri Tinder, Hinge și The League, a fost dat în judecată printr-o acțiune colectivă, pe motiv că aplicațiile sale sunt concepute pentru a da dependență utilizatorilor, generând mai mult profit pentru companie decât să ajute la stabilirea relațiilor, scrie Reuters.

Cât costă abonamentele Tinder este una dintre întrebările pe care mi-am pus-o imediat. Am mers pe website-ul lor și am descoperit că au trei tipuri de abonamente cu plată: Tinder+, Tinder Gold și Tinder Platinium. Dar prețurile lipseau. Le-am găsit, totuși, într-un articol din decembrie 2023, de pe Android Authority, și dacă judec după abonamentul cu plată lunară, Tinder Gold și Tinder Platinum nu sunt ieftine deloc, respectiv 24.99$ și 29.99$. La abonamentul anual, în schimb, prețurile sunt accesibile, 8.33$ pentru Tinder Gold și 10.00$ pentru Tinder Gold Platinum. Prețurile trebuie privite din perspectiva unui cetățean american, ținând cont că salariul mediu din SUA, în 2020, a fost de circa 4450 de dolari pe lună.

Cazul este similar cu alte procese în care companiile mamă Alphabet, Meta, ByteDance și Snap au fost acuzate că și-au proiectat intenționat aplicațiile Google, Facebook, Instagram, TikTok și Snapchat, astfel încât să creeze dependență în rândul milioanelor de copii.

Match Group Tinder aplicatie dating foto Freepik
foto Freepik

Cine sunt reclamanții și ce răspunde Match Group

Procesul depus în instanța federală din Districtul de Nord al Californiei miercuri, 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților, spune că Match își proiectează în mod intenționat platformele de întâlniri cu caracteristici asemănătoare jocurilor, care „blochează utilizatorii într-o buclă perpetuă de plată pentru a juca”, acordând prioritate profitului și nu promisiunilor de a ajuta.

Cei șase reclamanți, care locuiesc în California, Florida, Georgia și New York, au considerat acest lucru incompatibil cu sloganul publicitar al lui Match Group, potrivit căruia aplicațiile sale sunt „proiectate pentru a fi șterse” (…)”Utilizatorii platformei sunt în căutarea relațiilor în afara aplicației, în timp ce Match este în afaceri pentru a reține abonații. Fiind fundamental în contradicție, Match promovează în mod înșelător platformele și ofertele lor de abonament aferente”, se mai arată în plângere.

Într-o declarație, Match a respins pretențiile reclamanților. „Acest proces este ridicol și nu are nici un fundament”, a spus Match. „Modelul nostru de afaceri nu se bazează pe publicitate sau pe implicarea utilizatorilor. Ne străduim activ să aducem oamenii la întâlniri în fiecare zi și să renunțe la aplicațiile noastre. Oricine spune altceva nu înțelege scopul și misiunea întregii noastre industrii.”

Directorul executiv al Match Group, Bernard Kim, le-a spus analiștilor pe 31 ianuarie, printre altele, că Tinder și Hinge folosesc inteligența artificială pentru a îmbunătăți experiențele utilizatorilor. Dar momentan pare că nu funcționează.