oppo reno11

La fel ca restul jucătorilor din piața smartphone, Oppo a fost luat prin surprindere de avântul luat de Samsung și Google pe segmentul AI, compania anunțând înființarea propriei divizii Oppo AI Center, responsabilă cu dezvoltarea capabilităților AI pentru dispozitivele din portofoliu.

În aceeași corabie cu OnePlus, Oppo nu dispune deocamdată de o ofertă comprehensivă pe partea funcțiilor asistate de inteligența artificială, actuala ofertă smartphone fiind mai degrabă centrată pe inovații la partea de hardware și design, oferite la un preț mai mic decât competiția. Dar așa cum s-a văzut și la nou lansatul OnePlus 12, devine foarte greu să convingi doar cu puterea brută de procesare, capabilități foto și ecranul ultra-luminos. Consumatorii care prospectează piața în căutarea unui telefon flagship descoperă repede că pot găsi aproximativ aceleași calități la oricare dintre produsele competitoare, adevăratul element distinctiv fiind reprezentat de optimizările la partea de firmware și funcțiile exclusive dezvoltate de producătorul respectiv. Iar aici, nici OnePlus și nici Oppo nu stau prea bine, cele două branduri oferind în continuare un firmware minimal, practic lipsit de funcții cu adevărat avansate.

Chiar dacă nu ne pot da o listă precisă cu funcțiile bazate pe AI generativ pregătite în noul Oppo AI Center, reprezentanții companiei precizează că Reno11, un telefon „de medie”, va fi primul dispozitiv pe care vom întâlni câteva din aceste funcții. Este vorba de AI Eraser, o replică pentru funcția Object Eraser deja oferită pe telefoane Samsung de ultimă generație. Dar pentru că Oppo nu îndrăznește să o includă pe vârful de gamă Find X5, putem specula că implementarea va fi una mai degrabă rudimentară.

Oppo confirmă totuși că funcțiile AI rezervate modelului Reno11 nu vor fi exclusive versiunii de China, totodată sugerând că mai multe dispozitive ar putea fi incluse pe listă în viitorul apropiat.

Comentând asupra informațiilor apărute mai întâi cu titlul de zvonuri, Pete Lau, Chief Product Officer, Oppo, a declarat: „ După telefoanele mobile cu funcții predefinite și smartphone-urile, dispozitivele de nouă generație înzestrate cu inteligență artificială vor reprezenta a treia etapă majoră de transformare în industria telefoanelor mobile. În epoca smartphone-urilor AI, atât Industria telefoanelor mobile și experiența utilizatorului vor fi martorii unor schimbări revoluționare. OPPO este dedicat să devină un colaborator și promotor al telefoanelor inteligente AI.

Reamintim că seria Reno11 se împarte pe trei modele de telefoane: Reno11, Reno11 Pro și Reno11 F, niciunul de găsit în magazinele din România. Totuși, problemele recente avute de Oppo cu finlandezii de la Nokia par să fi fost rezolvate, brandul de telefoane anunțând o revenire în forță pe piața europeană.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.