Prima pagină » (VIDEO) Un youtuber din Norvegia a măsurat autonomia modelului chinezesc HiPhi Z şi a arătat cât de greu porneşte acesta în rampă din cauza greutăţii de 2,7 tone | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

(VIDEO) Un youtuber din Norvegia a măsurat autonomia modelului chinezesc HiPhi Z şi a arătat cât de greu porneşte acesta în rampă din cauza greutăţii de 2,7 tone | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

de Roboțelul @ iDOR.info
(video)-un-youtuber-din-norvegia-a-masurat-autonomia-modelului-chinezesc-hiphi-z-si-a-aratat-cat-de-greu-porneste-acesta-in-rampa-din-cauza-greutatii-de-2,7-tone-|-piataauto.md-–-site-ul-lumii-auto-din-moldova

3 Februarie 2024, 17:14
Redacţia PiataAuto.md

Modelul electric chinezesc HiPhi Z e o apariţie nouă pe piaţa din Norvegia, fiind lansat în această ţară amatoare de maşini electrice înainte de a ajunge în restul Europei. Iar reacţiile şi rezultatele pe care reuşeşte să le obţină în Norvegia sunt extrem de curioase, pe de o parte, indicând probleme majore la încărcare, din cauza portului chinezesc GB/T cu care vine echipat şi a unui adaptor care le e oferit cumpărătorilor şi care eşuează aproape de fiecare dată, iar pe de altă parte maşina tocmai a învins marele test de autonomie de iarnă a maşinilor electrice din Norvegia, unde au participat 23 de modele şi unde HiPhi Z a indicat cea mai mare autonomie, de 522 km. Ei bine, un youtuber din Norvegia a făcut şi propria sa măsurare a autonomie în condiţii de viteze mai mari de autostradă şi zăpadă uşor topită, care sporeşte rezistenţa la rulare.

Modelul chinezesc vine echipat cu o bateria de-a dreptul uriaşă, de 120 kWh brut, iar măsurările norvegianului la încărcarea acesteia indică faptul că ea ar avea 108,9 kWh capacitate netă, ceea ce e foarte bine.

Însă cifra de consum în condiţiile testului a fost de-a dreptul uriaşă, de circa 32 kWh/100 km la început, după care a coborât sub 30 kWh/100 km. E o cifră dublă decât reuşeşte uneori să atingă Tesla Model S, spre exemplu, şi cu vreo minim 30% mai mare decât alte modele comparabile. Însă şi rezistenţa la rulare părea mare, iar maşinile electrice sunt susceptibile la creşteri mari de consum când înaintează prin zăpadă semi topită.

Încă o explicaţie pentru consumul enorm e greutatea proprie a maşinii, de aproape 2,7 tone! Şi nu vorbim de un SUV, ci de un sedan cu siluetă de fastback. Din păcate, însă, nu e o excepţie în acest segment al maşinilor electrice de circa 5 metri lungime. Foarte multe modele germane, de exemplu, au greutăţi aproape identice. Cel puţin distribuţia greutăţii între punţi a fost perfectă, de 50 la 50.

Însă asta n-a ajutat la pornirea pe gheaţă în rampă. Se pare că modelul chinezesc are o problemă mare cu gestionarea electromotoarelor ca să poată porni fără derapaje inutile.

Youtuber-ul a comparat pornirile şi cu o Tesla Model 3, care e mai uşoară cu peste 700 kg şi care n-are absolut nicio problemă cu asta.

Într-un final, HiPhi Z a indicat o autonomie de 458 km cu o viteză medie de 90 km/h. Dar calculul a fost unul teoretic. Varianta practică a fost cu viteza de 120 km/h pe autostradă, când consumul maşinii a urcat la 31,1 kWh/100 km, iar autonomia reală a scăzut la doar 350 km. O asemenea autonomie, cu o baterie de 120 kWh brut, pare mult prea mică, şi arată că de la un punct încolo, parametrii unei maşini electrice pot intra într-un cerc vicios în care bateria mai mare de dragul autonomiei adaugă prea multă greutate, care sporeşte consumul şi taie din autonomie.

Vezi toată experienţa în video-ul de mai jos.

GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)

Înapoi

ŞTIRI DE CARE AŢI PUTEA FI INTERESAT




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: (VIDEO) Un youtuber din Norvegia a măsurat autonomia modelului chinezesc HiPhi Z şi a arătat cât de greu porneşte acesta în rampă din cauza greutăţii de 2,7 tone | PiataAuto.md – Site-ul lumii auto din Moldova

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă

Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type