Google Safe Browsing

Google a îmbunătățit funcționalitatea Safe Browsing adăugând suport pentru detectarea aproape în timp real a amenințărilor de securitate. Conceput înainte ca inteligența artificială si prindă cu adevărat tracțiune, sistemul Google Safe Browsing s-a lovit de rapiditatea cu care autorii malware își pun în aplicare operațiunile.

Potrivit Google, lista site-urilor sau fișierelor potențial periculoase pe care le verifică era actualizată la intervale de 30 – 60 minute. Cu toate acestea, tot Google admite că majoritatea site-urilor rău intenționate există doar timp de 10 minute sau mai puțin.

Pentru a combate acest lucru, Google introduce un mecanism care permite actualizarea aproape în timp real a listei de fișiere și site-uri potențial-periculoase. Această protecție este posibilă cu ajutorul unor ajustări la partea serverelor Google, permițând extragerea mai rapidă a informațiilor relevante.

Până acum, filtrul Safe Browsing acționa pe baza unei liste cu amenințări cunoscute stocate local, baza de date fiind actualizată aproximativ săptămânal, sau mai devreme dacă erau descoperite amenințări suficient de mari.

Prin ajustările aduse, Google speră să blocheze cu 25% mai multe încercări de phishing decât până acum, totodată oferind protecție aproape în timp real pentru adrese URL introduse.

Noua funcționalitate va fi disponibilă și utilizatorilor de Android, la sfârșitul acestei luni. Între timp, Google promite că va extinde utilizarea tehnologiilor de criptare, plus alte tehnologii dezvoltate pentru îmbunătățirea confidențialității, pentru a se asigura că nimeni, inclusiv Google însuși, nu poate vedea ce site-uri web vizitezi. Ce-i drept, ajustarea va necesita resurse suplimentare de procesare, buddha rămânând de văzut dacă pentru securitatea îmbunătățită vei avea nevoie și de un upgrade la partea de hardware, în cele din urmă.

Dacă activezi Enhanced Safe Browsing, Chrome verifică proactiv dacă paginile și download-urile sunt periculoase, trimițând informații despre acestea către Google Safe Browsing. Din păcate sistemul nu funcționează nici în timp real nici bun fără „dileme” la partea de securitate, datele tale trecând prin serverele Google.

Pe lângă îmbunătățirile aduse filtrului Safe Browsing, Google a optimizat și funcția Password Manager. De acum poți iniția și o rutină de „verificare a parolei” în Password Manager. Aplicația îți va spune dacă parolele tale sunt refolosite prea mult, dau dacă parolele setate sunt prea slabe pentru a oferi protecție credibilă a conturilor tale de utilizator. Iar sistemul acționează și în mod proactiv, verificând frecvent după probleme cu parolele folosite, eventual sugerând înlocuirea acestora.

Photo of Aurelian Mihai

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.