Prima pagină » Războiul cipurilor dintre SUA și China are un câștigător surpriză – Ziarul National

Războiul cipurilor dintre SUA și China are un câștigător surpriză – Ziarul National

de Roboțelul @ iDOR.info
razboiul-cipurilor-dintre-sua-si-china-are-un-castigator-surpriza-–-ziarul-national

Fengshi Metal Technology este una dintre zecile de companii din China care s-au înființat sau s-au extins în Penang – o regiune din nordul Malaeziei, mai cunoscută pentru plajele sale și atmosfera relaxată – în ultimele 18 luni. Printre altele se numără giganții americani Micron și Intel și firmele europene de semiconductori AMS Osram și Infineon.

Malaezia devine o destinație de investiții. Această țară are o istorie de 50 de ani în „partea din spate” a lanțului de aprovizionare pentru fabricarea semiconductorilor: ambalarea, asamblarea și testarea cipurilor, relatează Financial Times. Dar are ambiția de a trece la partea din față a unei industrii globale de 520 de miliarde de dolari care alimentează totul, de la televizoare la smartphone-uri și vehicule electrice.

Atractivitatea unei țări „neutre”

Amploarea restricțiilor impuse de SUA asupra tehnologiei chineze, în special pentru fabricarea cipurilor, reprezintă un motiv cheie pentru “atractivitatea Malaeziei neutre”, spun grupurile industriale.

Washingtonul se luptă cu Beijingul pentru supremația tehnologică globală și a obținut sprijinul aliaților din Europa și Asia în timp ce restricționează vânzările celor mai avansate cipuri și echipamente de producție către rivalul său geopolitic.

„Este o grabă. Nu sunt doar companii chinezești care se instalează în Penang. Sunt coreene, japoneze și occidentale”, a declarat Marcel Wismer, directorul executiv al Kemikon, producător contractual din Malaezia. „Și toate acestea sunt legate de războiul tehnologic dintre SUA și China”.

Investiții de miliarde de dolari

Investițiile străine directe sunt în plină expansiune. Malaezia a atras 12,8 miliarde de dolari în 2023, mai mult decât totalul pe care l-a primit din 2013 până în 2020. Dezvoltarea industriei de semiconductori și a forței de muncă în această producție cu valoare mai mare este un „obiectiv critic”, a afirmat premierul Anwar Ibrahim.

Gautam Puntambekar, country executive pentru Bank of America, spune că „atunci când vorbești despre semiconductori, Malaezia face invariabil parte din conversație”. Diversificarea lanțului de aprovizionare din China rămâne un obiectiv de top pentru companii și face din Penang „unul dintre cele mai interesante locuri din Asia în acest moment”.

Malaezia a devenit o mașinărie bine unsă în ceea ce privește ambalarea, asamblarea și testarea cipurilor, considerată până de curând o parte destul de slabă, cu utilizare intensivă a forței de muncă, dar necesară a lanțului de aprovizionare pentru fabricarea semiconductorilor.

Malaezia este deja al șaselea exportator de semiconductori din lume și deține 13% din piața mondială de asamblare și testare. Din această țară provin 20% din importurile anuale de semiconductori din SUA, mai mult decât Taiwan, Japonia sau Coreea de Sud.

Cererea de cipuri din ce în ce mai puternice în sectoare precum vehiculele electrice și inteligența artificială înseamnă că așa-numitul ambalaj avansat – care conectează cipurile la plăcile lor de circuite și le protejează de contaminare – este considerat esențial pentru îmbunătățirea performanței.

Intel, cel mai mare producător de cipuri din lume în funcție de venituri, cheltuiește 7 miliarde de dolari pentru noi facilități în Malaezia, inclusiv o fabrică de ambalare avansată „3D” care urmează să fie finalizată în cursul acestui an.

author avatar




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Războiul cipurilor dintre SUA și China are un câștigător surpriză – Ziarul National

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă