Prima pagină » Unde va avea loc Războiul Civil din America? – Ziarul National

Unde va avea loc Războiul Civil din America? – Ziarul National

de Roboțelul @ iDOR.info
unde-va-avea-loc-razboiul-civil-din-america?-–-ziarul-national

În ultimii ani, analiștii și politologii au început să concureze cu scenariștii pentru a produce narațiuni despre un al doilea război civil american. „S-ar putea ca Statele Unite să se îndrepte spre un divorț național?”, se întreabă o publicație de la Chatham House. „Următorul război civil american este deja aici”, a răspuns The Guardian.

Regizorii propriu-ziși nu au fost niciodată prea departe. Săptămâna aceasta se va lansa filmul Civil War, care va arăta Washington D.C. atacat de o alianță rebelă formată din… California de stânga și Texasul de dreapta!

Alarma fabricată cu privire la un nou război civil continuă să fie alimentată de sondaje speculative, relatează UnHerd. Un sfert dintre americani se pare că susțin o formă de secesiune sau de divizare națională de-a lungul granițelor de stat, a raportat Washington Post la sfârșitul anului trecut.

Recent, reprezentanta republicană Marjorie Taylor Greene a sugerat că statele care se opun politicilor de imigrație ale lui Biden ar putea să se despartă de Uniune. Cât de serios trebuie luate în seamă aceste narațiuni? Nu prea mult.

Backround istoric

Războiul civil american din 1861-1865 a avut loc într-o epocă atât de radical diferită de cea de astăzi, încât ar fi putut la fel de bine să fie în Evul Mediu. Și a făcut parte dintr-o agitație mai amplă din secolul al XIX-lea din emisfera vestică, care a implicat state instabile post-coloniale care își câștigaseră independența față de imperiile britanic, spaniol și portughez. Chiar și în momentele cele mai frământate ale Americii, șansele unei schisme autentice au fost reduse.

Contestarea autorității federale

Este adevărat că autoritatea federală este contestată astăzi, în unele cazuri de către guvernele statelor de diferite culori politice. Așa-numitele „orașe sanctuar”, districte conduse de mașinării democrate care consideră că creșterea populației determinată de imigrația ilegală le ajută la dominația politică, au ordonat adesea forțelor lor de poliție să refuze să colaboreze cu autoritățile federale de aplicare a legii imigrației.

Între timp, instanțele federale s-au implicat în chestiunea dacă statul Texas poate ajuta la aplicarea legislației federale privind imigrația de-a lungul frontierei dintre Texas și Mexic. Dar acestea sunt dispute jurisdicționale. Pericolul vine din altă parte.

Diviziunea de clasă

De fapt, adevărata diviziune din SUA se află în interiorul zonelor metropolitane – între suburbiile ieftine, unde locuiesc acum majoritatea americanilor din clasa muncitoare,  și cele scumpe, dominate de  elitele cu studii superioare.

Diviziunea de clasă se manifestă ca o diviziune teritorială doar pentru că sistemul politic se bazează pe guverne locale, districte ale Congresului și alegeri la nivel de stat pentru Senat.

Aceasta este cea mai importantă luptă politică din Statele Unite contemporane. Un nou război civil american ar fi purtat în fiecare zonă metropolitană între cartiere – de exemplu, între Manhattanul democrat de stânga, cu extremele sale de bogați și săraci, și cartierele din clasa muncitoare și clasa de mijloc din New York, care tind să voteze pentru republicani, cum ar fi Staten Island și părți din Queens și Brooklyn.

Dar un astfel de  război nu ar dura prea mult dintr-un motiv evident: clasele sociale sunt legate și dependente unele de altele, chiar dacă se dușmănesc. Polițiștii din clasa muncitoare, asistentele medicale și personalul de întreținere a clădirilor  nu vor abandona Manhattanul în favoarea anarhiei. La rândul lor, milionarii au nevoie de lucrători care să le țină în picioare afacerile și servitori pentru apartamentele de lux. Și toată lumea are nevoie de bani.

author avatar




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: Unde va avea loc Războiul Civil din America? – Ziarul National

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă