Prima pagină » TradeVille: Rezultatele One United Properties sfidează tendinţele de pe piaţa imobiliară

TradeVille: Rezultatele One United Properties sfidează tendinţele de pe piaţa imobiliară

de Roboțelul @ iDOR.info
tradeville:-rezultatele-one-united-properties-sfideaza-tendintele-de-pe-piata-imobiliara

One United Properties a raportat, în cea mai recentă ediţie a conferinţei „Quarterly Report 3”, al cărei partener este TradeVille, indicatorii de performanţă obţinuţi anul trecut, care au sfidat tendinţele predominante pe piaţa imobiliară. Cosmin Samoilă, directorul financiar al One United Properties, a oferit o prezentare cuprinzătoare a realizărilor companiei, subliniind rezistenţa şi progresele strategice ale acesteia în contextul unui peisaj economic dificil, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

One United Properties este un dezvoltator imobiliar cu sediul în România, fondat în 2011 de Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu. Compania a devenit rapid una dintre cele mai influente în ţară, cunoscută pentru proiectele sale de lux şi designul inovator, construcţiile sale fiind situate în locaţii exclusiviste din Bucureşti şi de pe litoral. Expertiza principală a dezvoltatorului constă în proiecte rezidenţiale, de birouri şi comerciale de înaltă clasă, cu o puternică orientare către sustenabilitate, tehnologie şi calitate. Portofoliul său cuprinde unele dintre cele mai iconice clădiri din Bucureşti.

Echipa de management este formată din cei doi directori generali, Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu. Aceştia şi-au început cariera la Alpha Bank în urmă cu aproximativ 20 de ani, şi sunt acţionarii majoritari ai dezvoltatorului. Tot ei sunt cunoscuţi pentru fondarea companiei de investiţii Capital Partners, ulterior vândută către Banca Transilvania.

Pe lângă cei doi acţionari principali, care deţin împreună aproximativ 56% din companie, restul de acţiuni sunt împărţite între 24% persoane fizice şi 20% persoane juridice. Dintre investitorii instituţionali, avem fondul de pensii Metropolitan Life Pensii Private cu o participaţie de 1,1%, dar şi celebra companie BlackRock care are o investiţie de 0,17%.

Vânzările One United Properties, în creştere

În 2023, în ciuda unei scăderi atât a pieţei imobiliare din Bucureşti, cât şi a celei europene, One United Properties a înregistrat o creştere remarcabilă, de 59%, a vânzărilor de apartamente. „A fost un an foarte foarte bun pentru noi”, a declarat la evenimentul „Quarterly Report 3”, directorului financiar al companiei, Cosmin Samoilă.

Acesta este şi rezultatul unei tendinţe mai mari pe care managementul companiei a tot reiterat-o în ultima perioadă, şi anume: „Fly to quality”. Datorită costurilor ridicate de împrumut, banii au devenit mai scumpi, fapt ce îi face pe clienţi să aibă mai mare grijă unde îi plasează, fiind mai interesaţi de proiecte imobiliare de la dezvoltatori mai recunoscuţi.

În 2023, compania a finalizat şi livrat 1.430 de apartamente, marcând un volum record în istoria sa, 95% dintre aceste unităţi fiind deja vândute.

Pe planul clădirilor de birouri, One United Properties a înregistrat progrese notabile prin închirierea a 34.200 m², inclusiv un contract important cu Infineon Technologies pentru o clădire de 20.000 m². „Un contract important este semnat cu cel mai mare producător de semiconductori din Germania, Infineon Technologies”, a spus Cosmin Samoilă.

Compania a depăşit o etapă importantă, valoarea totală a activelor sale depăşind un miliard de euro. Majoritatea acestor active sunt tangibile, 84% dintre ele fiind formate din proprietăţi imobiliare şi conturi bancare. De asemenea, compania a raportat construcţii în curs de execuţie în valoare de 1,5 miliarde de euro, implicând 21.000 de lucrători atât direct, cât şi indirect. O asemenea amploare a operaţiunilor poziţionează compania ca un actor central în sectorul ocupării forţei de muncă din România.

Compania a înregistrat performanţe financiare impresionante, cu venituri de peste 1,5 miliarde de lei, iar vânzările de apartamente au contribuit cu peste 1,1 miliarde de lei la această cifră. Profitul brut s-a situat la 524 milioane de lei.

Privind în viitor, One United Properties se pregăteşte să livreze încă 4.347 de unităţi în construcţie, cu planuri pentru încă 4.300 de unităţi. În ciuda unei uşoare scăderi a marjei de profit, în principal din cauza vânzărilor din fazele iniţiale de construcţie, compania îşi propune să menţină o marjă relativă minimă de 35% pentru dezvoltările rezidenţiale.

La 31 decembrie, compania avea contracte semnate cu clienţii care promiteau un flux de 295 milioane de euro în următorii doi ani, ceea ce indică o poziţie de numerar puternică şi vânzări viitoare promiţătoare, notează TradeVille

Oportunităţi şi riscuri ale unei investiţii în One United Properties

Oportunităţi

– Note optimiste pe plan macro: Referindu-se la performanţa acţiunilor One United Properties, Cosmin Samoilă a evidenţiat un randament al acţionarilor de peste 15% anul trecut. Deşi a recunoscut decalajul acţiunilor faţă de rezultatele operaţionale ale companiei, Samoilă şi-a exprimat optimismul cu privire la viitorul industriei, mai ales în contextul unor potenţiale schimbări în politicile băncilor centrale care favorizează sectorul imobiliar.

– Piaţă subevaluată: În ciuda faptului că este a doua cea mai mare economie din regiune, preţurile proprietăţilor din România rămân mai mici decât cele ale omologilor săi din Europa Centrală şi de Est, ceea ce indică un potenţial de creştere semnificativ. Preţurile locuinţelor sunt în prezent încă sub nivelul din 2009, în timp ce o comparaţie cu 2015, considerat bottom-ul sectorului, arată o creştere globală de aproximativ 25% a preţurilor medii ale locuinţelor din ţară la sfârşitul anului 2020, una dintre cele mai mici creşteri din Uniunea Europeană. Dacă luăm în considerare că salariul mediu net a înregistrat o creştere de 78% în aceeaşi perioadă de cinci ani, este clar că piaţa imobiliară din România nu este încă nici pe departe la apogeu. În România, achiziţionarea unei locuinţe de 70 mp necesită de 6,3 ori salariul mediu anual brut. Acest lucru plasează România într-o categorie relativ mai accesibilă în comparaţie cu multe ţări europene.

– Ritm rapid de construcţie: One United Properties a fost recunoscută pentru ritmul său rapid de construcţie, în special în partea de nord a oraşului, cu o eficienţă remarcabilă în ceea ce priveşte finalizarea a două-trei etaje pe lună. Această performanţă este rezultatul unui efort susţinut: „Angajăm foarte multe resurse, de la furnizori, noi facem project management intern, nu îl externalizăm (…) şi coordonăm foarte bine aceste funcţiuni aşa încât ele să meargă destul de rapid şi să avem un ritm de construcţie foarte susţinut”.

Riscuri

– Schimbările fiscale: Creşterea TVA de 5% pentru achiziţiile rezidenţiale, eliminarea facilităţilor fiscale în industria de construcţii, precum şi ratele ridicate ale dobânzilor bancare au un impact negativ asupra accesibilităţii locuinţelor. Cu toate acestea, cererea pentru produse rezidenţiale rămâne ridicată. În mod neaşteptat, hotelurile sunt pe ultimul loc în topul atractivităţii claselor de active, conform unui sondaj BREC, în ciuda creşterii numărului de vizitatori.

– Contextul politic: Principalele provocări provin din contextul geopolitic şi politic local. În acest an, percepţia economiei româneşti şi evoluţia pieţei imobiliare ar putea fi ameninţate de războiul din Ucraina şi de alegerile din România. One United Propreties a fost una dintre ţintele administraţiei locale, din punct de vedere al litigiilor. Totuşi, compania a câştigat toate aceste procese până în prezent.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: one.ro, BVB, DCnews, romania-insider.com.

–––––––––––

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.




Această știre este preluată prin Roboțelul iDOR.info!

Sursa acestei stiri: TradeVille: Rezultatele One United Properties sfidează tendinţele de pe piaţa imobiliară

Autor/editor:

Redacția: Redacția @ Stiri Google

S-ar putea să-ți placă